De tijd is rijp voor natuurlijk groen

Natuur moet meer de ruimte krijgen, ook in de stad en het dorp. Gelukkig is dat een geluid dat steeds hoorbaarder wordt. De natuurlijke stukken die al bestaan of nu ontwikkeld worden, vormen mooie voorbeelden, maar de natuur is gebaat bij flinke oppervlakten. Daarvoor is visie en lef nodig;
Ecologisch groen moet de norm worden !

Het groen in steden en dorpen , en ook in onze gemeente, is veelal heel overzichtelijk: gazon met bomen en bij wat meer ruimte waterpartijen. Niet bepaald gevarieerd en spannend, maar wel netjes groen in alle seizoenen. Met het toenemen van het oppervlak bebouwd gebied en het afnemen van de natuurwaarden van het agrarisch gebied, heeft “stadsnatuur” echter een toenemende functie voor de biodiversiteit. De waarde van groen voor mensen en bijvoorbeeld wateropvang wordt steeds meer vanzelfsprekend. Nu nog de waarde voor natuur, die zou ook vanzelfsprekend moeten zijn.

Gazonwoestijnen
Ecologisch gezien is gazon met bomen namelijk geen bos, maar ook geen grasland. Hoewel de merel en her en der het konijn zich er nog wel thuis voelen, is het met de biodiversiteit dan ook zeer mager gesteld in die ‘gazonwoestijnen’. Nu de achteruitgang van natuurwaarden door de insectenonderzoeken echt aandacht krijgt en de roep om maatregelen ter verbetering luider wordt, pleit ik voor het omvormen van grote oppervlakten gazon met bomen en beschoeide oevers naar gevarieerd en natuurlijk groen.

Even wennen
Gazon met bomen is veelal ook in de gemeente Dinkelland standaard. Veel mensen vinden dit mooi, wellicht vooral omdat ze niet anders kennen, maar lang niet iedereen is enthousiast. Ook is het natuurlijk makkelijk te onderhouden, vrijwel zonder kennis van zaken. Maar goedkoop is het niet.

Als we nu van  ‘natuurlijk groen’ of  ‘ecologisch groen’ eens de standaard maken en alleen gazon met   (toekomst)bomen toepassen als daar echt een reden voor is? Dan zal het groen er gemiddeld gezien heel anders uitzien. Dat is even wennen natuurlijk, maar biedt ook voor mensen veel meer variatie.

Genieten
Dan krijg je veel meer bloeiende graslandjes, struweel en kleine bosjes ( tiny forests ). Poelen of waterpartijen met flauwe oevers en veel waterplanten in plaats van vijvers met beschoeide oevers en troebel water. Iedereen kan genieten van de veldbloemen, de koelte van een bospad, de kattenstaarten langs de oevers en de libellen bij het water. Kinderen kunnen waterbeestjes zoeken en in bomen klimmen. De wilde bijen zoemen, de vlinders zijn weer terug en de variatie aan vogels valt op. Voor vleermuizen is ook meer voedsel te vinden.

Dit kan natuurlijk niet overal; soms is er de ruimte niet, soms betreft het een historisch park. Dat fijn zo laten natuurlijk. Ook willen mensen in een park
Op het gazon kunnen zitten, kinderen willen spelen. Logisch, je wilt niet overal bloemenweiden en struweel. Maar nu is er bijna overal gazon met bomen. Ik pleit voor massale omvorming en eerst eens toewerken naar maximaal de helft cultuurgroen. Van de andere helft mag dan, behalve de mens, ook de natuur genieten.

Door: Jos Heerink
Voorzitter Stichting Natuur & Milieu Ootmarsum
Ecoloog en Tuinmeester

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

 Het Landschap heeft geen stem: Jij wel op 21 Maart!

 Het Landschap heeft geen stem: Jij wel op 21 Maart!

Een groener Dinkelland daar zetten wij ons als vrijwilligers van de  Stichting Natuur en Milieu Oot...

Lees verder >
Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

Het is geen prettig gezicht: bloeiende bermen waarin alle planten binnen enkele minuten verhakseld w...

Lees verder >

Advent Overdenking

Weet iemand, of er iemand leeft, die ons een goed voorbeeld geeft, door het pad dat hij/zij bewandel...

Lees verder >