De zoektocht naar informatie over Ben Horsthuis

Josée Temmink-de Leeuw heeft zich het afgelopen jaar vastgebeten in het leven en werken van Oud-Ootmarsummer Ben Horsthuis. Verschillende puzzelstukjes heeft ze inmiddels al gevonden, maar er blijven toch nog wat lege plukken in de Horsthuispuzzel open. Zo stuitte ze op internet op een (deel van een) bladzijde uit een Engels geschreven boekje. Het handelt hier om twee Ootmarsumse jongens, die op de fiets naar Pijnacker vertrekken om daar, 200 kilometer verderop, hun stadsgenoot Ben Horsthuis op te zoeken. Deze is vanuit Ootmarsum in 1940, in het begin van de Tweede Wereldoorlog, in deze Zuid-Hollandse plaats gaan wonen. Josée Temmink wil graag weten of iemand dit verhaal of de foto herkent, of ooit iets gehoord heeft over deze fietstocht. Maar ook andere informatie over illustrator Ben Horsthuis is meer dan welkom. Wie iets weet over bovenstaande vragen kan daarover contact opnemen met Josée Temmink via de mail joseetemmink@me.com of via haar mobiel 06-13 39 10 52.


Ben Horsthuis
Ben Horsthuis werd in 1918 in Oud-Ootmarsum geboren. Hij groeide op in een gezin met nog twee broers en twee zussen. Zijn moeder overleed op jonge leeftijd. Zijn vader hertrouwde en uit dat huwelijk werden drie zussen geboren.
Ben ging in 1932 naar de kostschool in Hilversum met als doel om onderwijzer te worden. Het tekenen zat hem echter in het bloed. De opleiding voor onderwijzer rondde hij af, maar Horsthuis kon geen vaste baan vinden. Hij heeft invalwerk verricht, onder andere op de jongensschool aan de Denekamperstraat, de latere Scheepersschool. Hij woonde tegenover deze school waar jarenlang Radboud Morsink en Els Heisterkamp hebben gewoond. Het huis is vorig jaar gekocht door Erik en Jacqueline Luft, afgebroken, en wordt nu in dezelfde stijl weer opgebouwd.
Een broer van Ben’s stiefmoeder, J. Heijmerikx,  gemeentesecretaris in Pijnacker, nodigt Ben in 1940 uit om daar op het distributiekantoor te komen werken. Het kantoor heeft altijd de beschikking over een grote voorraad bonkaarten voor de hele regio, waarop je in de Tweede Wereldoorlog goederen voor levensonderhoud kon verkrijgen.


In zijn jeugdjaren in Ootmarsum werd onder meer Ben Wortelboer een vriend van Ben Horsthuis. Het frappante is dat beide jongens in het verzet kwamen. Ben Wortelboer in de regio van Ootmarsum en Ben Horsthuis in zijn toenmalige woonplaats Pijnacker. Of de fietstocht van de Ootmarsumse jongens daar mee te maken heeft, is niet bekend, maar wel aannemelijk.  Ben Wortelboer trouwde later met een zus van zijn vriend Ben Horsthuis. Wortelboer en zijn vrouw Lucy Horsthuis emigreerden naar Canada. Misschien heeft de emigrant daar het verhaaltje over deze ontmoeting geschreven als onderdeel van de geschiedenis over hun verzetswerk. Twee Ootmarsumse jongens, die in de oorlog 200 km naar het westen fietsten om Ben Horsthuis te bezoeken. Tevens probeerden ze zo misschien voedselbonnen te bemachtigen, omdat hun vriend in Pijnacker ook in het verzet zat en werkzaam was op een distributiekantoor.

In de hongerwinter van 1944 heeft Horsthuis op een gegeven moment de hele voorraad bonkaarten in vier etappes naar het verzet in Rotterdam gebracht. Daarmee voorkwam hij een overval van het georganiseerde verzet op het distributiekantoor en kwamen de bonnen toch goed terecht. Daarna is hij ondergedoken in Barendrecht. Na de oorlog zijn zowel Ben Horsthuis als Ben Wortelboer voor hun verzetswerk onderscheiden.

Bekend illustrator
Tijdens de onderduik kreeg hij les van een docent in ets – en tekentechnieken. Hij werd leerling van Anton Pieck. Op deze wijze streefde hij zijn droom na en werd een bekend illustrator van onder meer prachtige Bijbelse taferelen. Daar bleef het niet bij, want hij bracht methodes voor tekenen en biologie uit en illustreerde vele lesmethodes voor de lagere school. Horshuis bleef vooral kinderboeken illustreren, werkte voor de EO kinderkrant en kreeg vele opdrachten, die hij met hart en ziel tot een goed einde bracht. In 1998 stierf hij in het harnas door achter zijn tekentafel zijn laatste adem uit te blazen.

Eerbetoon
In het voorjaar organiseren het schoolmuseum, de beide kerken en de bibliotheek een tentoonstelling over het leven en werken van deze bekende Ootmarsumse illustrator.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ben Horsthuis liefhebbers uit Pijnacker gastvrij ontvangen

Ben Horsthuis liefhebbers uit Pijnacker gastvrij ontvangen

Vrijwilligers van het schoolmuseum in Ootmarsum hebben een grote groep uit Pijnacker gastvrij in Oot...

Lees verder >
Illustrator en tekenaar Ben Horsthuis aan de vergetelheid ontrukt

Illustrator en tekenaar Ben Horsthuis aan de vergetelheid ontrukt

Jetses, Isings en Horsthuis: het zijn drie grote namen in de wereld van illustrators en tekenaars. V...

Lees verder >
Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Het schoolmuseum in Ootmarsum heeft dit museumjaar een uniek expositie in huis. Bezoekers kunnen hun...

Lees verder >