Deelname particulieren belangrijk voor Natura 2000

Riettelers en agrariër beloond voor samenwerking
Het belang van particulier natuurbeheer en de hechte samenwerking tussen alle betrokken partijen in het Natura 2000-programma, werd tijdens het werkbezoek van Gedeputeerde Staten aan De Wieden op meerdere manieren benadrukt. Gedeputeerde Eddy van Hijum (economie) staafde dit belang met de overhandiging van een kennisvoucher aan de riettelers van het Natuurcollectief Noord West Overijssel.

Het collectief van riettelers herstelt deze maand op eigen intiatief de natuurlijke kwaliteit van het veenmosrietland op particuliere gronden in De Wieden. In totaal telt het gebied meer dan 600 hectare particulier eigendom. Deze natuurherstelmaatregel vindt plaats in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarin overheden, natuurorganisaties en ondernemers samenwerken om de natuur te versterken en het teveel aan stikstof terug te brengen.

Natuurboer
De overhandiging vond plaats bij de melkveehouders Harm en Bertus Slot in Sint Jansklooster, die op hun beurt werden geprezen voor het combineren van het melkveebedrijf met natuurbeheer. Vader en zoon beheren op natuurlijke wijze gronden van Natuurmonumenten en houden met de rietteelt het karakteristieke landschap in stand. Omdat hun melkveetak geraakt kan worden door Natura 2000 maatregelen is de provincie met hen in overleg over passende oplossingen. “De complexe opgave en de zoektocht naar de balans tussen ecologie en economie is van ons allen en op te lossen door deze manier van samenwerken”, stelt gedeputeerde Hester Maij (agro & food en natuur). “Bij het maken van toekomstbestendige keuzes is maatwerk en creativiteit onontbeerlijk”.

Uitdagende opgave
De gedeputeerden bezochten De Wieden om zich te laten informeren over de voortgang van het Natura 2000 programma. Tegen de weidse achtergrond van het grootste Natura 2000-gebied van Overijssel, De Wieden en Weerribben, toonden alle partijen eensgezind de enorme uitdaging. Een van de te nemen maatregelen in de natuurgebieden zelf, is het graven van 540 hectare aan petgaten in een periode van 18 jaar, om zo het karakteristieke veenlandschap en de bijbehorende plantenrijkdom te behouden. Staatsbosbeheer (Weerribben) en Natuurmonumenten (De Wieden) zoeken samen met de provincie naar innovatieve en circulaire oplossingen voor het graven, afvoeren en vermarkten van de enorme hoeveelheden organisch materiaal. Daarvoor organiseren de samenwerkende partijen op woensdag 11 april in MFC De Ploats in Blokzijl een Pitch & Match voor innovatieve ideeën en oplossing uit de markt.

Fotocredit: provincie Overijssel
Fotobijschrift:
GS-in-het-veld-voor-web
Wethouder Brus (Steenwijkerland) en gedeputeerden worden in het veld bijgepraat door Broer Blaauwbroek, projectleider bij Natuurmonumenten

Voucher-Natuurcollectief
Gedeputeerde Eddy van Hijum overhandigt een kennisvoucher aan riettelers Egbert Wever en Wout van de Belt van Natuurcollectief Noord West Overijssel

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ontwerp-projectbesluit voor Natura2000-gebied Landgoederen Oldenzaal

Ontwerp-projectbesluit voor Natura2000-gebied Landgoederen Oldenzaal

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben op 9 juli 2024 het ontwerp-projectbesluit voor het Natura ...

Lees verder >
Verkeershinder door groot onderhoud aan de N346 tussen Goor en Delden

Verkeershinder door groot onderhoud aan de N346 tussen Goor en Delden

Provincie Overijssel voert vanaf maandag 26 augustus tot en met vrijdag 27 september groot onderhoud...

Lees verder >
Lancering campagne ‘Overijssel signaleert drugscriminaliteit in buitengebied’

Lancering campagne ‘Overijssel signaleert drugscriminaliteit in buitengebied’

In het buitengebied van Overijssel zijn criminelen regelmatig actief om drugs te produceren. Mensen,...

Lees verder >