Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Gemeentehuizen kleuren daarom in de periode van 25 november tot 10 december oranje. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Dinkelland en Tubbergen staan voor een inclusieve samenleving en hebben zich daarom bij deze campagne aangesloten.
Bewustwording vergroten
In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen. Met dit thema willen we de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aan denken, maar overal in de samenleving plaatsvindt.
Helaas is geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke tien dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld. Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.
Inclusiviteit in de gemeente Dinkelland en Tubbergen
Door de gemeentehuizen in het oranje te verlichten vragen de gemeentes aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Wethouder Cel Severijn en collega Hilde Berning onderstrepen het belang van de campagne: “Huiselijk geweld is een groot en misschien ook wel een ongrijpbaar begrip. Want bepaald geweld is zichtbaar, maar er is ook ontzettend veel onzichtbaar geweld. Met deze campagne willen we het onderwerp bespreekbaar maken. We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet. Dat taboe willen we doorbreken. Geweld hoort immers nergens thuis.”
Maaike Schreurs en Roxanne Schaeffer, wijkteamchefs van de politie in Tubbergen en Dinkelland: “Als politie willen we een veilige thuissituatie voor iedereen. Vrouwen en meisjes kunnen altijd hulp vragen op het politiebureau of online via onze officiële social media accounts. Elke situatie is weer anders en dat betekent dat we meestal maatwerk moeten leveren. Tijdens ons onderzoek stellen we feiten vast en stemmen dit met onze partners af. Veilig Thuis zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”
De gemeente werkt in Tubbergen en Dinkelland nauw samen met de politie en organisaties zoals Veilig Thuis Twente. Voor vragen of advies kunt u altijd contact opnemen met Veilig Thuis Twente. Telefonisch kan dat op 0800-2000. Of kijk voor meer informatie op www.veiligthuistwente.nl.