College stelt nota ‘kiezen voor kwaliteit’ vast met bijbehorende kwaliteitsniveaus en hotspots
Het college van Dinkelland stelt de gemeenteraad voor om de nota ‘kiezen voor kwaliteit’ met bijbehorende kwaliteitsniveaus en hotspots vast te stellen. Hiermee kiest het college voor een integrale aanpak voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
Achtergrond
De gemeente Dinkelland werkt op dit moment nog op een traditionele manier aan haar beheer en onderhoud van de openbare ruimte. In de begroting 2013 is aangekondigd dat in de Gemeente Dinkelland het IBOR-systeem ingevoerd gaat worden (Integraal Beheer Openbare Ruimte). In voorbereiding naar een andere aanpak van het beheer van de openbare ruimte, is in augustus 2013 een schouw gehouden met de raadscommissie. Op 400 plekken in Dinkelland is de staat van beheer en onderhoud van de openbare ruimte bekeken. Met het IBOR-systeem wordt het mogelijk om op basis van beeldkwaliteit en geld keuzes te maken. Voor het onderhoud van de gehele openbare ruimte is dit uitgewerkt.
Verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink: “Wij vinden de kwaliteit van de openbare ruimte heel erg belangrijk. Het bepaalt immers of mensen zich prettig voelen in hun woon- of leefomgeving. En met de invoering van het IBOR-systeem maken we een hele grote slag! Met dit systeem krijgen we meer inzicht in de kwaliteit van de openbare ruimte, bevorderen we een heldere besluitvorming over de kwaliteit en de beheerbudgetten, maken we afspraken samen met de gebruikers van de openbare ruimte en voeren we het onderhoud in Dinkelland eenduidig uit. Het is een bewezen aanpak in andere gemeenten. Sinds 2006 is het in de gemeente Tubbergen in gebruik. Recent onderzoek via het burgerpanel heeft laten zien dat de inwoners het onderhoud op deze basis zeer goed kunnen waarderen.”
Het systeem
Het IBOR-systeem werkt met kwaliteitsniveaus per gebied in verschillende categorieën.
Voor Dinkelland is onderscheid gemaakt in de volgende gebieden:
– Hotspots
– Overige gebieden binnen de kom
– Buitengebied
De kwaliteit wordt ingedeeld in 3 categorieën:
– Verharding
– Groen/meubilair
– Netheid
En de volgende kwaliteitsniveaus worden gehanteerd:
A++ = Nieuwstaat
A = intensief
B = standaard
C = Extensief
D = achterstallig
Deze niveau’s zijn landelijk gedefinieerd.
Alfons Steggink: “Overal moet de kwaliteit voldoende zijn, lager dan kwaliteitsniveau C willen we dan ook niet zien in Dinkelland. Maar op sommige plekken wil je een A-kwaliteit en op andere plekken is een C voldoende. Het uitgangspunt is dat de leefomgeving overal veilig en schoon is, dat is onze absolute basis.”
We zijn uitgegaan van de beschikbare budgetten en we hebben aansluiting gezocht bij de huidige beelden. Dit levert het volgende voorstel op:
Deze plaatjes geven indicatief aan waar we het over hebben. In de kwaliteitsgids zijn de kwaliteiten verder uitgewerkt.
Inhaalslag
Per kern is inzicht gekregen in het onderhoudsniveau in alle drie categorieën. ”Het totaalbeeld is absoluut aanvaardbaar, maar op onderdelen schiet het nog tekort. En dan gaat het om groen en meubilair.
We moeten dus een inhaalslag maken om alles op het gewenste kwaliteitsniveau te krijgen. Dit doen we in een periode van 4 jaar, zonder extra middelen. We hebben het dan alleen over onderhoud en niet om vervanging. Met DinkellandWerkt! doet zich een prachtige kans voor om het onderhoud grotendeels door hen te laten uitvoeren. Daarnaast kunnen we met Noaberkracht efficiënter werken. Dit maakt het mogelijk om binnen 4 jaar binnen de bestaande begroting deze inhaalslag te maken. Daarna is het kwaliteitsniveau overal op orde en kunnen we het volgens het IBOR-systeem gaan onderhouden en beheren.
Na de vaststelling vormen de IBOR-kwaliteitsniveaus een kader voor de uitvoering van het onderhoud, zowel in de eigen organisatie als in de opdrachtverlening aan derden. Onze eigen mensen zijn opgeleid om de kwaliteitsniveaus te herkennen en ermee te werken.”
Hotspots
Er is een aantal Hotspots, gebieden met een hogere kwaliteit) benoemd. Hotspots kennen een hoge verblijfskwaliteit, levendigheid en intensief gebruik. Hotspots zijn ook opvallende, herkenbare en representatieve plekken. Deze plekken geven de openbare ruimte een meerwaarde en moeten een passende inrichting en onderhoudsniveau hebben.
De volgende hotspots zijn benoemd:
Denekamp centrum
Ootmarsum historisch centrum en kloostertuin
De entrees van alle kernen
Het Stift
Rotondes (Borghert, Roeleveld, Laagsestraat)
Plechelmusplein Deurningen
Het centrum van Weerselo en de Commanderie in Ootmarsum kunnen in de toekomst ook toegevoegd worden als Hotspot.
Rol bewoners/kernraden
De bewoners, ondernemers en gebruikers van de openbare ruimte kunnen veel bijdragen aan de kwaliteit. Dinkelland wil bewoners en ondernemers daarom graag actief betrekken bij de openbare ruimte. Dit gaan we onder anderen doen door middel van het gebiedsgerichte beleid en burgerparticipatie. Een voorbeeld hiervan is de bloembakkenactie in 2013.
Die betrokkenheid kan zich op verschillende manieren uiten:
-Meedenken, meedoen en soms meebeslissen over het onderhoud van de eigen leefomgeving, bijvoorbeeld via de kernraad.
-Informeren van bewoners over de huidige kwaliteit.
-De gemeente doet echter ook een beroep op de bewoners, ondernemers en bezoekers om zorg te dragen voor de eigen omgeving en deze niet te vervuilen, maar schoon en heel te houden.
Verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink is erg enthousiast over de nieuwe aanpak: “het is een mooie uitdaging en mensen gaan zeker het verschil zien! We hebben straks de beschikking over een beleidsinstrument waarbij de kaders door de raad zijn bepaald, de organisatie weet hoe er mee om te gaan en onze inwoners beleven dat er gekozen is voor een andere aanpak. Prachtige kansen om ons beheer en de beleving van de openbare ruimte nieuw perspectief te geven zonder dat we daarvoor extra financiële middelen hoeven te vragen. We gaan anders, sneller en efficiënter met het beheer om.”