Op de donateursavond van Heemhuis Ootmarsum kunnen belangstellenden kennis maken met de vierde stadsdichter van Ootmarsum en dat is Henny Olde Meule. Inmiddels zijn er al twee gedichten van zijn hand verschenen en ook op deze site gepubliceerd. Op de donateursavond draagt hij zelf zijn derde gedicht voor. De Siepel beschrijft op poëtische wijze de schoonheid van het kanaal Almelo-Nordhorn.
Dat is niet het enige item op de donateursavond, want Henk Kamp verhaalt namens de werkgroep Geschiedenis de bijzondere betekenis van het Kerkboek van Ootmarsum.
In het archief van de Hervormde Gemeente Ootmarsum bevindt zich het Kerkboek van Ootmarsum. Met grote dank aan het bestuur van de Hervormde Gemeente mocht de Werkgroep Geschiedenis van het Heemhuis Ootmarsum dit Kerkboek lenen om het nader te bestuderen. Een omvangrijke klus volgde, want het Kerkboek moest vervolgens gescand en getranscribeerd worden om het toegankelijk te maken voor nadere bestudering. Henk Kamp, wijlen Gerard Broekhuis, Henk Geerdink, Riet Geerdink, Jan Olde Dubbelink en Harry Smienk, leden van de werkgroep Geschiedenis, hebben waarlijk monnikenwerk verricht.
Henk Kamp zal namens de werkgroep Geschiedenis een lezing houden over de avonturen die de werkgroep heeft meegemaakt. Aan de hand van het Kerkboek zal hij reconstrueren wat er zoal gebeurde in de Kerspel Ootmarsum in de tijd van de 16e eeuw en begin 17e eeuw. Groot-verteller Kamp doet dit zoveel mogelijk vanuit het perspectief van het Kerkboek.
Het Kerkboek begint met een lijst opgemaakt op de Seend van 1540 waar kerkbijdragen, financieel of in natura, werden geïnd en iedereen die tot het Kerspel Ootmarsum hoorde moest verschijnen. Ook Tubbergen en Almelo, die eigenlijk al waren afgescheiden van de oorspronkelijke parochie Ootmarsum. Hier werd onder andere het onderhoud van de kerkhofmuur, maar ook de varkensroosters bepaald en verdeeld. In die tijd liepen varkens vrij rond in de stad, maar mochten niet op het kerkhof komen. Dan gaat het verder in 1561 en vervolgens ieder jaar tot 1615. Interessant is wat een heel laag bedrag is, namelijk een penning en dit bleef onveranderd. De tijns stamt uit de tijd van de oorsprong van Ootmarsum toen een penning nog enige waarde had. In de uitgaven zien we wat er door het jaar met de kerk gebeurde. Die uitgaven zijn voor de Kerk, de Pastorie, de Toren en de School. Bijvoorbeeld in 1566 dan komt de “Urwerryker” klokkenmaker uit Zwolle naar Ootmarsum. Uitgegeven: twee daalders, 5 stuivers en 6 penningen. De klepel in de klok werd gerepareerd. De orgelmaker uit Neuenhaus komt en ook de orgelmaker uit Zwolle en zo gaat het door tot 1615. Kortom een prachtig stukje geschiedschrijving en zeer de moeite waard om dit allemaal te beluisteren.
De donateursavond wordt gehouden op 10 oktober in de Gasterij Oatmössche, Commanderieplein 3 te Ootmarsum en begint om 20.00 uur. Diezelfde avond zal Henny Olde Meule, stadsdichter van Ootmarsum, zijn gedicht over de schoonheid van het Kanaal Almelo Nordhorn voordragen.
Belangstellenden zijn van harte welkom!