In de gemeente Tubbergen doet iedereen mee. Jong en oud, rijk en arm, vitaal of met een beperking. De gemeente stimuleert initiatieven uit dorpen, die de gezondheid bevorderen. Er wordt uitgegaan van de zelfredzaamheid en de eigen regie van onze inwoners. Maar als hulp nodig is, dan is zorg altijd dichtbij. Een dorpsondersteuner kan hierin een belangrijke rol vervullen. Een dorpsondersteuner ondersteunt de inwoners uit het dorp om vitaal en veerkrachtig te blijven en signaleert vroegtijdig sociale vraagstukken, individuele problematieken of ondersteuningsvragen.
Primeur in Fleringen
In 2022 is in Fleringen de eerste dorpsondersteuner voor de gemeente Tubbergen aangesteld. Silvia Zander is voor tien uur per week actief als dorpsondersteuner. Silvia vertelt: “Als dorpsondersteuner ga ik met de inwoners van Fleringen in gesprek van mens tot mens. De ene keer kom ik langs voor een kop koffie en de andere keer omdat ze een vraag hebben. Ik kom dus niet altijd voor een probleem, maar vooral om met de inwoners in gesprek te zijn en te blijven. Naast het individu, richt ik mij ook op het collectief. Samen met de inwoners van Fleringen kijk ik hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen elkaar steeds meer ontmoeten. Hierin betrekken we ook het verenigingsleven. Ik help mensen actief deel te blijven nemen aan allerlei activiteiten en ze fysiek en geestelijk zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Samen willen we het oude Noaberschap in Fleringen weer krachtiger maken.”
Geesteren volgt
Tijdens de vergadering van Dorpsbelang Geesteren op 18 oktober jongstleden is ook in Geesteren een dorpsondersteuner aangesteld. De dorpsondersteuner in Geesteren gaat voor 24 uur per week aan de slag en start in de komende maanden. Leo Stamsnieder is als voorzitter van de Zorgcoöperatie Geesteren kartrekker en eerste aanspreekpunt van de dorpsondersteuner in Geesteren. “Ik vind het belangrijk dat de dorpsondersteuner met de inwoners in gesprek gaat, zodat de inwoners van Geesteren elkaar weer weten te vinden en ontmoeten. De dorpsondersteuner kan ook mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken en organisaties die vrijwilligers zoeken met elkaar verbinden. Daarnaast is het een mooie bijvangst als verenigingen hun agenda meer op elkaar kunnen afstemmen, zodat activiteiten beter over het jaar zijn verdeeld. De dorpsondersteuner in Geesteren moet de spin in het web worden in het dorp,” aldus Leo Stamsnieder.
Het aantal uren, waarvoor de dorpsondersteuner is aangesteld, verschilt per dorp en is van een aantal factoren afhankelijk. Eén van de indicatoren om te bepalen wat de behoefte aan ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn kan zijn, is het gemiddelde aan zorgkosten per inwoner.
Doel dorpsondersteuner
Door de inzet van de dorpsondersteuner wil de gemeente Tubbergen bijdragen om de leefbaarheid in de dorpen te verhogen, zowel gemeenschappelijk als individueel.
Wethouder Hilde Berning-Everlo: “Als gemeente Tubbergen willen we onze inwoners zo lang mogelijk zo gezond en vitaal mogelijk houden. Daarnaast willen wij dat de zorg bereikbaar en betaalbaar is. Dat is in de huidige tijd een enorme uitdaging. Daarom zetten we vol in op preventie. Gezondheid is namelijk veel meer dan alleen ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook om mee kunnen doen in je eigen omgeving, om contacten met andere mensen en om leefbare kernen. De dorpsondersteuner is daarin een belangrijke spil. Hij of zij regelt informele zorg door mensen met elkaar of met verenigingen in contact te brengen. Ook brengt de dorpsondersteuner mensen bijvoorbeeld in contact met ons gemeentelijke loket Schakel wanneer er bijvoorbeeld een beroep op de WMO noodzakelijk is. De dorpsondersteuner werkt daarbij samen met lokale zorg- en welzijnsprofessionals. Door te investeren in een dorpsondersteuner verwachten we de leefbaarheid in de dorpen te vergroten en de steeds groeiende zorgkosten zoveel mogelijk te beteugelen. Voorwaarde voor het slagen van een dorpsondersteuner is dat hij of zij van het dorp is, daarom investeren we vooralsnog alleen in de dorpen waar eigenaarschap is. De gemeenteraad heeft haar vertrouwen uitgesproken en financiële middelen beschikbaar gesteld voor een periode van twee jaar en voor vier dorpsondersteuners. Dat is een ontzettend mooie start en geeft ons de mogelijkheid om aan de slag te gaan en samen met de dorpen te ervaren wat werkt.”
Rol dorpsondersteuner
De dorpsondersteuner ondersteunt inwoners om vitaal en veerkrachtig te blijven. Bij alle werkzaamheden stimuleren de dorpsondersteuners eigen regie en verantwoordelijkheid van inwoners. Dit doen zij zowel op individueel als gemeenschappelijk niveau. De dorpsondersteuner werkt, net als onze buur(t)mannen- en vrouwen, intensief samen met de lokale werkgroep of dorpsraad. Het grote verschil met de buur(t)mannen- en vrouwen is dat de dorpsondersteuner zich vooral richt op zorg en welzijn in het dorp.