De boodschap van de Stichting Stop Afvalwater Twente kreeg nogmaals een extra lading op de plek waar de NAM al vele jaren vervuild water injecteert in de Twentse bodem. “NAM pak je spullen in en vertrekt uit Twente”, kortom “NAM D’r Oet”.
De voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente keek na afloop terug op een hele geslaagde bijeenkomst, die gezien mag worden als de aftrap van de nieuwe website www.wijzijnhetsat.nl. “Tevens is het een vervolg om nog meer mensen te betrekken bij ‘deze strijd’ om de NAM en ook andere betrokkenen te laten weten dat het ons ernst is en dat we door blijven knokken, totdat de NAM ook inderdaad stopt met het injecteren van afvalwater,” vertelt een nog steeds strijdbare Freddy Mensink. De voorzitter zag tijdens deze bijeenkomst veel vertegenwoordigers van de regionale pers, maar uiteraard ook bewoners van de Tramweg en lokale politici van Groen Links/PvdA, CDA en Lokaal Dinkelland. “Daar bleef het niet bij, want coryfeeën als Herman Finkers en Pieter Omtzigt gaven acte de présence. Agnes Mulder, een warm pleitbezorger in de landelijke politiek, liet zich verontschuldigen, omdat zij ook betrokken is bij de Groninger bodembeweging, die op deze dag ook zeer zeker aandacht verdiende. Het geeft wel aan dat de landelijke politiek zich steeds meer bezighoudt met de regionale problematiek. Niet voor niets laat ook Pieter Omtzigt zijn gezicht in Rossum zien. Gisteravond belde hij me nog om half twaalf om goed geïnformeerd naar deze bijeenkomst te komen. Het geeft dan wel een heel goed gevoel dat je drie kwartier later de telefoon afsluit en het gevoel hebt dat je wordt gehoord door iemand die begrip toont.”
Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst aan de Tramweg waar het Tweede Kamerlid fintjes wees op de motie, die de Tweede Kamer aannam om de afvalwaterinjecties op te schorten. “De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief van D66, heeft voor deze motie gestemd. Als hij nu geen actie onderneemt, dan maakt hij zich volstrekt ongeloofwaardig,” vertelt Pieter Omtzigt. Het enige Twentse kamerlid zal zich blijven verzetten tegen het injecteren van het afvalwater in Twentse bodem.
Steunpilaar Herman Finkers
Een andere steunpilaar is Herman Finkers, die alle credits krijgt omdat hij deze problematiek op de landelijke politieke kaart heeft gezet. Met zijn kwinkslagen relativeert hij op zijn onnavolgbare wijze deze afvalwaterinjecties. Maar de boodschap wordt daardoor alleen maar duidelijker. “Het moet nu definitief stoppen, dus roepen we de NAM op om alles in te pakken en weg te wezen. Oproem’n en vöt wèèn’n.”
Artica ondersteunt SAT
Tijdens deze bijeenkomst krijgt ook de creatief directeur van Artica het woord. Hans Snoeiijnk pleit voor een hardere aanpak. “De NAM mag met deze vergunning afvalwater in de Twentse bodems injecteren, maar wij als burgers hebben ook het recht om afval tot 10 kilo naar de NAM te sturen.” Het is de bedoeling dat met deze ludieke actie, die gepland staat voor begin maart, concreet aandacht wordt gegeven aan deze problematiek. “Het afval mag bestaan uit bladafval, grof vuil of met mest vervuild water. Stuur maar op,” laat Snoeiijnk weten. “Het is echt geweldig wat Artica doet. Hans kwam bij me en liet weten in deze materie belangeloos een rol te willen spelen. Met zo’n reclamebureau achter onze stichting kunnen we nieuwe doelgroepen bereiken via Social Media om ook hen te stimuleren om in actie te komen,” geeft Freddy Mensink het belang van deze input aan.
Circulair proces
Het reclamebureau heeft de website www.wijzijnhetsat.nl online gezet. Daarmee hopen ze een nog grotere doelgroep te bereiken en met name jongeren, die zich nog te weinig laten horen. “We willen reuring in Twente en zo breed mogelijk gedragen,” is de duidelijke mening van Freddy Mensink. “We krijgen nauwelijks een negatief signaal op ons initiatief om deze afvalwaterinjecties te laten stoppen. Inmiddels hebben 42.000 mensen onze petities onderschreven. We zijn er echter nog niet en we gaan door tot deze injecties stoppen. Niet alleen in Twente, maar het mag ook niet ‘verhuizen’ naar Drenthe. De NAM moet met een oplossing komen en dus pleiten we voor een circulair proces, waardoor het afvalwater gezuiverd is voor het de bodem raakt. Als dat gerealiseerd wordt, kunnen we tevreden zijn. Samen met onze stichting blijf ik strijdbaar en zal er alles aan doen om deze injecties waar dan ook te stoppen. Maandag hebben we een gesprek met Siem Vroemen van de NAM en ik ben heel benieuwd wat hij ons te vertellen heeft. We gaan deze meeting in met onze slogan ‘Wij zijn het SAT’. Die strijd heeft ook alles te maken met onze volgende generaties, want die willen wij niet opzadelen met een vervuilde Twentse bodem. Daarom ook een beroep aan alle jongeren in Noordoost Twente om zich te laten horen. Samen staan we sterk,” besluit een gepassioneerde Freddy Mensink.
foto’s Hanneke Spermon