Drie besluiten rond Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld ter inzage

In het Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld gaan provincie en partners de kwetsbare natuur herstellen en versterken. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor op 25 augustus 2020 drie belangrijke besluiten genomen. Deze besluiten liggen van 8 september tot en met 19 oktober 2020 ter inzage. Hierop kunnen inspraakreacties worden ingediend.
Het gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld ligt in Noordoost-Twente. De natuur is er zo bijzonder dat Europa het heeft aangewezen als Natura 2000. De Bergvennen bestaat uit vennen, vochtige heide en schrale graslanden. Direct naast de vennen zie je de overgang naar droge heide. In de graslanden staan her en der imposante jeneverbesstruwelen. Het Brecklenkampse Veld bestaat uit een bijzondere afwisseling van droge en natte heide, grasland en natte laagten. De laagten zijn gescheiden door smalle stroken bos en droge heide op de hogere ruggen. Je vindt er onder meer de unieke waterlobelia.

Maatregelen nodig
De natuur in het gebied staat echter onder druk. Zeldzame dieren, planten en bloemen kunnen er moeilijk overleven. De bodem is erg zuur en wordt nu kunstmatig nat gehouden. We nemen daarom maatregelen om de natuur gezonder te maken en zorgen dat het water in het gebied blijft. Zo wordt in en nabij het Natura 2000-gebied de doorstroming tussen de vennen verbeterd. Watergangen worden gedempt, minder diep gemaakt of verlegd. Bemesting wordt beperkt.


Toekomstbeeld

Het uitgangspunt is om de (Europese) natuurdoelen te realiseren, met zo min mogelijk (negatief) effect op de omgeving. Wanneer de maatregelen wel effect hebben op omliggende gronden, gaan we met de grondeigenaren op zoek naar een passende oplossing. Het toekomstbeeld van dit Natura 2000-gebied is een heidelandschap met heischrale graslanden, blauwgraslanden, (zeer) zwakgebufferde vennen en diverse solitaire eiken, dennen en jeneverbesstruwelen.

Informatiebijeenkomst
De drie besluiten die in augustus genomen zijn betreft het voorontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP), het voorontwerp Natura 2000-beheerplan en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Op woensdag 23 september organiseren wij een bijeenkomst, waar geïnteresseerden meer informatie krijgen over het proces en vragen kunnen stellen. Vanwege corona is aanmelding verplicht (uiterlijk 16 september). Dit kan per mail: natura2000PIP@overijssel.nl. In de periode van terinzagelegging kan via dit adres ook een inspraakreactie worden ingediend (onder vermelding van “Bergvennen, nummer 3886821”).

Provinciaal Inpassingplan (PIP)
Het PIP is opgesteld omdat de herstel- en versterkingsmaatregelen gevolgen hebben voor de bestemming en het gebruik van gronden. Als de Natura 2000-maatregelen effect hebben op de bestemming en/of het gebruik van gronden, dan leggen we deze wijzigingen vast in een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Een PIP is te vergelijken met een bestemmingsplan, maar dan op provinciaal niveau. Voor het Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld zijn de wijzigingen in bestemming en gebruik met name aan de orde in de landbouwenclave en het gebied ten zuiden van de Frensdorferweg, het Lattropse Veen. Deze gronden wijzigen van bestemming landbouw naar natuur. Daarnaast zijn maatregelen opgenomen aan de Duitse zijde van het gebied. Het beperken van beweiden en/of bemesten betekent een wijziging in gebruik van landbouwgronden. Dit is van toepassing op enkele percelen ten noorden en westen van het Brecklenkampse Veld.

Natura 2000-Beheerplan
De Wet natuurbescherming stelt dat voor alle Natura 2000-gebieden een beheerplan moet worden opgesteld. In zo’n plan staat beschreven welke maatregelen nodig zijn om de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied te behouden. Het beheerplan geeft ook antwoord op de vraag onder welke voorwaarden activiteiten in een rond het gebied mogen plaatsvinden. Voor Bergvennen en Brecklenkampse Veld is een voorontwerp beheerplan opgesteld dat gelijktijdig met het voorontwerp Provinciaal Inpassingsplan ter inzage wordt gelegd.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Daarnaast is het opstellen van een Milieueffectrapport (MER) noodzakelijk vanwege bestemmingswijzigingen en voorgenomen ontgravingen. Een MER brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat er een besluit wordt genomen over de uitvoering van maatregelen of plannen. Ten behoeve van de start van deze MER-procedure is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Een NRD is een zogenaamde ‘voorfase voor de MER’ en beschrijft op welke wijze het uiteindelijke MER opgesteld zal worden. Ook de NRD ligt samen met het voorontwerp-PIP ter inzage.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Op woensdag 29 november 2023 organiseert Provinciale Staten een inspraakbijeenkomst over de Natura 2...

Lees verder >
Provincie Overijssel verlengt de beheerplannen voor 18 Natura 2000-gebieden

Provincie Overijssel verlengt de beheerplannen voor 18 Natura 2000-gebieden

De provincie Overijssel verlengt de beheerplannen voor 18 Natura 2000-gebieden met maximaal zes jaar...

Lees verder >
Schop in de grond bij Landgoederen Oldenzaal

Schop in de grond bij Landgoederen Oldenzaal

In het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal worden half augustus de eerste werkzaamheden zichtb...

Lees verder >