Het was een drukte van belang bij de Othmarvliegers. Drie vluchten stonden er op het programma, dus werden er de nodige duiven ingekorfd door de duivenliefhebbers. En dus ook een drukte bij de hokken van de coaches, die niet alleen de duiven prepareren op deze vluchten, maar ook veel nadenken over welke duif er wel of niet ingekorfd wordt. Duivencoaches stemmen hun tactiek af en dat gebeurt met een kennersblik, maar soms ook gevoelsmatig. Het leidt tijdens iedere vlucht tot de nodige spanning en na afloop weten de coaches of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Ook na deze drie vluchten wordt er vast geëvalueerd en al weer nagedacht voor het komend weekend. Onze vliegende reporter Jim van Ingen heeft dat nog eens uitgediept in zijn volgende ‘vliegende’ bijdrage!
Uitslagen Othmarvliegers blijven divers!
Onlangs werd er een artikel gepubliceerd in een duivenvakblad met de vraag stelde: “wat is een prof?” Het uiteindelijke antwoord bleek dat een prof niet zozeer een liefhebber is, die er een commercieel gewin uit haalt. Het is tevens iemand, die er naar eigen inzicht tijd aan kan besteden. Dat maakt echter dat ineens dik 70% prof is geworden in de duivensport: Veel coaches zijn namelijk gepensioneerd. Wat men niet moet vergeten is dat hoe meer tijd je hebt om de duiven te verzorgen, hoe meer tijd je hebt om fouten te maken. Het is dus érg belangrijk om daarin een goede mix te vinden. Doorgaans voert bij goede liefhebbers Rust Reinheid en Regelmaat de boventoon in combinatie met een goed hok, goede duiven en goede voeding/verzorging.
Minimale verschillen
Als we al het bovenstaande in ons achterhoofd meenemen en dan de uitslagen bekijken, is het best apart dat de ranglijst met postduiven worden bepaald met slechts minimale verschillen. Winst of verlies kan soms maar 1 seconde schelen. Een verschil dat in de verzorging vaak véél groter is. Denk aan bijvoorbeeld het F1 racen van Max Verstappen. Die teams doen allemaal 98% hetzelfde, die 2% geeft ze de marge om het verschil te maken om vaak nét enkele tienden van secondes sneller te zijn als de rest. Daar houdt dan ook nagenoeg alle gelijkenis met de duivensport op.
Bij duivencoaches zijn die verschillen zoveel groter, de ene coach gooit (spreekwoordelijk) diesel in zijn duif, de andere kiest voor benzine, hybride of volledig elektrisch. Wel of niet hokken schoonmaken, één of twee keer per dag trainen, wel of niet even een stukje wegbrengen voor training, wel of niet zorgen voor goede bloedlijnen etc. We doen het uiteindelijk allemaal anders, en toch wordt de winst bepaald op secondes. Het is bijzonder fascinerend en ook goed voor een coach om daarover na te denken. Is dan al het extra wat wij doen om de duiven harder te laten vliegen eigenlijk wel nodig? Of moeten we het vooral zoeken in de juiste duif? Dat is uiteindelijk het ‘machientje’, die onze verzorging moet omzetten in energie om er vervolgens een topprestatie uit ‘te persen’.
Maar liefst drie vluchten
De coaches hadden deze week drie vluchten op het programma staan, te weten: midfondvlucht Dizy le Gros (372km), jonge duiven Beek en Donk (134km) en marathon Periqueux (924km).
Beek en Donk
De zaterdag werd begonnen met een lossing om 07:30 in Beek & Donk (Brabant). De weersomstandigheden kunnen we omschrijven als waaierig vanuit zuidzuidwest en verwacht werd dat de duiven hoge snelheden zouden halen. Het was droog, redelijk veel wolken met afwisselend mooie blauwe plekken, die door de harde wind snel afwisselden. Het was dan ook al om 08:45 dat de eerste duif binnenviel bij de Othmarvliegers, maar de duif die ruim een minuut later geklokt werd, won. Dat was de 471 van Douwe en Gerard Kuipers om 08:46:47 uur. Deze duif had ruim 3 kilometer meer afstand te vervliegen, waarmee hij zijn runner-up van Gerrit Schepers voorblijft. De duiven van Douwe en Gerard vlogen met 103 km/h naar huis (gemiddeld). De duif van Douwe wint daarmee ook een kopprijs in CC4 Hart van Twente, 15e tegen 2950 duiven. Dat de verschillende coaches goed bezig zijn blijkt uit de diversiteit van (alle) uitslagen vandaag! De totale uitslag vanuit Beek en Donk:
1: Douwe Kuipers
2: Gerrit Schepers
3-5-10: Frans oude Nijeweme
4: K. & K. Meijers
6-7-8-9: Jim van Ingen
Periqueux
Er is een kleine verschuiving merkbaar binnen de Othmarvliegers. We krijgen (zo horen we) meer marathonliefhebbers. Oscar Ossenvoort is bezig een hok te vormen op deze discipline en we hebben natuurlijk al Jan Luttikhuis en Henk (Jellema) Kouijzer. Frans oude Nijeweme was ook altijd een vaste inkorver, maar zijn marathonduiven zijn echter met pensioen en opvolging bleef achter. De opbouw van een Marathon-hok duurt zo’n 2 jaar en daarom begint Frans niet opnieuw aan dat avontuur en weet Oscar Ossenvoort wat hem de komende 2 jaar te doen staat om überhaupt aan de start te kunnen komen. Die voorbereiding hebben Henk en Jan Luttikhuis reeds gehad en Periqueux werd een krachtmeting. Deze marathonduiven werden losgelaten op vrijdagmiddag 13:00 uur om 925 kilometer te overbruggen. Jan Luttikhuis trok aan het langste eind met de plaatsen 1 t/m 5, plaats 6 was voor Henk Kouijzer. Deze duiven werden geconstateerd op zaterdag om: 09:36, 10:08, 10:38, 11:03, 11:51, en 11:59. Op zulke afstanden duurt het dus geen secondes en is dus de impact van de liefhebber wellicht véél groter dan op de korte afstanden.
Dizy le Gros
Als klapstuk van deze drie vluchten moesten de duiven ‘vallen’ van Dizy le Gros. De midfondvlucht van 372 kilometer, die wordt vervlogen door de oude duiven die het hele programma vliegen. Hoewel : menigeen van deze duiven heeft vorige week niet de dagfondvlucht vanuit Bourges gevlogen, waardoor ze extra goed opgeladen zijn voor deze midfondvlucht. Zo maakte Jim van Ingen weer de keuze om ze deze vlucht niet mee te doen, omdat komend weekend de Nationale vlucht vanuit Issoudun (700km) gepland staat. Ook daarin wederom keuzes door coaches met de hoop dat de duiven nét die paar % extra kunnen geven. Ook Dizy le Gros ging snel en maakte een nog hogere snelheid dan de jonge duiven, eigenlijk logisch want de duiven hadden ook 200 kilometer meer om gebruik te maken van deze rugwind. De eerste duif (of duiven) vielen bij het gekende profhok K. & K. Meijers. Nemen we echter deze inleiding als maatstaaf dan kunnen we zeggen dat de top-10 is gevuld met 9x een profhok, en 1x nog werkend lid Douwe en Gerard Kuipers. Hoewel dat werken nog te bezien valt, is het wel knap dat ze met 2 duiven mee, er één in de prijzen laten vliegen, en dat in de top-10. De volledige uitslag vanuit Dizy le Gros:
1,2,3,4,10: K. & K. Meijers
5: Bennie Senger
6,8,9: Frans oude Nijeweme
7: Douwe Kuipers.
De prijzen zijn weer ruimschoots verdeeld. Komend weekend vliegen we de Nationale dagfondvlucht vanuit Issoudun, en gaan de jongen zo’n 30km verder naar Tilburg. Ik wens u alleen veel succes met de voorbereidingen en geniet wederom van deze mooie laatste Juli-week!
Jim van Ingen