Vader Gerard en dochter Dagmar Wolters fietsen samen met hun maat Fons Groothuis in juni de Mont Ventoux op. Dat doet het drietal voor een goed doel, want ze willen zoveel mogelijk geld zien binnen te halen voor de stichting ALS Nederland. Het motto is: ‘Samen trappen we ALS de wereld uit, help je mee?’ Op 7 juni beklimmen ze de zelfs bij profwielrenners gevreesde Mont Ventoux in Frankrijk. Op die dag rijdt het drietal Ootmarsummers samen met zo’n 550 andere wielrenners deze ‘puist’ op. Het is voor de tweede keer dat deze Tour du ALS wordt gehouden met de Mont Ventoux voor de tweede keer als decor. De bedoeling van de organisatie van dit evenement is echter om ieder jaar een andere berg uit te kiezen om deze te beklimmen.
Gerard, Dagmar en Fons hebben bewust gekozen voor dit doel ALS. “Vorig jaar zaten we vol bewondering te kijken naar het evenement Alp d’Huzes waar vele duizenden aan meedoen om geld in te zamelen voor kanker. Maar wij vonden dat dit doel al genoeg publiciteit heeft en daarom zijn we op zoek gegaan naar iets anders en dat is de stichting ALS geworden,” vertelt Dagmar Wolters. “Na de uitzending van Alp’d’Huzes hadden wij ook het gevoel om iets te doen. Ik heb zelf kanker gehad en deze ziekte dus van heel nabij meegemaakt,” vertelt Gerard Wolters. “Kanker is een afschuwelijke ziekte, maar binnen de familie hebben we ook iemand verloren met deze ziekte ALS en daar is nog niets tegen te doen. Het heeft nauwelijks bekendheid, er zijn geen medicijnen om deze ziekte te bestrijden, dus naar de oorzaak en de wijze van behandelingen moet nog veel onderzoek worden gedaan.”
Bij zo’n 500 mensen wordt jaarlijks de diagnose ALS gesteld. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwstellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep wordt zwakker als signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen. Uiteindelijk vallen de spieren helemaal uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar 3 jaar nadat de diagnose gesteld is. ALS is een genadeloze ziekte De oorzaak is onbekend. ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan en komt in alle landen voor. Wereldwijd lijden 350.000 mensen aan deze ziekte. Nederland telt circa 1500 ALS-patiënten. Ieder jaar overlijden er 500 mensen, maar komen er ook weer zo’n 1500 patiënten bij. Er bestaan, tot op de dag van vandaag, geen medicijnen of therapie om deze vreselijke ziekte te kunnen behandelen of genezen.
“Op het moment dat we ons verdiepten in deze ziekte kwam steeds meer de overtuiging om juist voor dit doel geld in te zamelen en ook om te fietsen voor dit goede doel,” laten Gerard en Dagmar weten. Niet veel later benaderde Wolters zijn buurman Fons Groothuis, die kan bogen op de nodige wielrenervaring. “Ik heb direct ja gezegd,” aldus Fons Groothuis,” want Dagmar en Gerard verhaalden enthousiast over hun plannen en het doel sprak me direct aan.” Groothuis is voor vader en dochter Wolters een belangrijke schakel, want de wielrenner let op de details en geeft belangrijke aanwijzingen. “Ik heb zelf op nationaal niveau bij de liefhebbers en veteranen gefietst en dus ook wedstrijden gereden. Met mijn ervaring probeer ik Dagmar en Gerard te helpen. Zo moet Gerard zijn zadel net iets hoger zetten, waardoor hij meer kracht kan zetten en dan gaan de pedalen makkelijker draaien. In deze komende maanden is het erg belangrijk om kilometers te maken, maar wel afwisselend. Dus met intervaltrainingen, het betere stampwerk, maar ook leren om in een groep kop over kop te rijden. Verder is het van belang om na een zware krachtsinspanning even heerlijk uit te pieren om zo op adem te komen. Daarna kan het weer volle bak en dat zorgt voor veel conditie en dat hebben we wel nodig om de Mont Ventoux te beklimmen, want ik schat toch dat we zo’n 3 tot 4 uur op de fiets zitten voordat we de top hebben bereikt,” vertelt de ervaren wielrenner Fons Groothuis.
Afgelopen zaterdag was het drietal op de deelnemersbijeenkomst en dat zorgde voor hartverscheurende taferelen. “We hoorden een man ‘praten’, die aan deze vreselijke ziekte leed. Hij was vader van drie jonge kinderen en nauwelijks meer te verstaan. Daarna een meid van 25 jaar, die drie jaar geleden bet bericht hoorde dat ze leed aan ALS en geen toekomstperspectief meer heeft. Deze ziekte kan dus op alle leeftijden toeslaan,” vertellen de drie Ootmarsummers, die nog steeds onder de indruk zijn van wat ze hebben gehoord en gezien op deze bijeenkomst. “Gelukkig begint het eerste grootschalige onderzoek op korte termijn. De onderzoekers krijgen geen steun van de overheid, terwijl het onderzoek jaren gaat duren en vermoedelijk tussen de 30 en 40 miljoen euro gaat kosten. Voor ons was het na deze bijeenkomst meer dan duidelijk waarom we dit willen doen.”
Het drietal noemt zich Team Twente en op de site
http://deelnemers.tourduals.nl/team/11/doneer/
zijn ze te vinden. Op deze site kan men op de menubalk deelnemer klikken en de naam invoeren, waarna men automatisch op de eigen site van de deelnemers komt. Daarop staat vermeld hoe het geld voor dit geweldig goede doel overgemaakt kan worden.