Druk jaar voor Ben Morshuis Stichting

“Een interessant en afwisselend jaar waarin diverse activiteiten werden ondernomen.” Zo kwalificeerde Harrie Oude Elberink, secretaris van de Ben Morshuis Stichting (BMS), het jaar 2012. Hij maakt onder meer melding van de uitgifte van ‘weer’  een nieuw boek. “Inmiddels wel het 26ste,” vermeldt Oude Elberink met trots. (De BMS werd in 1994 opgericht). In dat boek wordt Ootmarsum in de 19e eeuw belicht en het stadje bevindt zich dan in een periode waarin het op tal van gebieden een duidelijke achteruitgang vertoonde. De schrijvers laten het niet alleen bij het constateren ervan, maar geven ook de oorzaken van die neergang aan. “Het verval was zo omvangrijk dat we het beschrijven ervan in twee delen in onze BMS Reeks publiceren,” en daarmee kondigde men tegelijkertijd het verschijnen van dat tweede deel dit jaar aan.
Dat de BMS inmiddels ook op tal van andere terreinen actief is, komt eveneens in het jaarverslag naar voren. Samen met de Stadsraad en de Parochieraad en in nauw overleg met het gemeentebestuur (wethouder Loes Stokkelaar) is een herinrichtingsplan voor het Kerkplein gemaakt. Het plan nadert momenteel zijn voltooiing.
Het dreigende verdwijnen van de traditionele veemarkt tijdens de Koale Karmis kon, dankzij het formeren van een aparte BMS-werkgroep, worden voorkomen. En ook is de BMS nauw betrokken bij de realisering van een groots opgezet plan rond Binnenes, helling Kuiperberg en Engels’ tuin; delen van dit traject worden in oorspronkelijke natuurstaat teruggebracht.

Boeken
De Streekboekenmarkt, die het tweede lustrum beleefde, was weliswaar succesvol, maar wees eveneens uit dat vooral ouderen de markt nog bezoeken en interesse tonen voor streekboeken. Enkele weken vóór Pasen verscheen het 27ste BMS-boek ‘De Paasgebruiken in Ootmarsum’ dat reeds door de secretaris in zijn jaarverslag werd aangekondigd. En inmiddels is het samenstellen van het boek, waarin de bijnamen van inwoners van Ootmarsum en omgeving centraal staan, begonnen. Veel foto’s zullen het boek tot een bijzonder kijk- en leesboek maken.,
De al jarenlange gewoonte om rond de Dodenherdenking allerlei activiteiten te houden, werd ook dit  jaar voortgezet. Voor de schooljeugd  zijn dat de lessen op de school, de excursies langs de oorlogsmonumenten en de Adoptieviering op 4 april. Als extra kwam daar dit jaar nog een lezing op school bij.
De nieuwe loot van de BMS, die zich hoofdzakelijk met filmen bezighoudt, heeft het werk van de PTT vastgelegd, nadat bekend werd dat het bestelcentrum gesloten zou worden. Ook het rogge oogsten op de Ageler Es werd gefilmd en er werden enkele informatieve filmpjes gemaakt ten behoeve van het educatieve HELLO-project van de basisschool.

Secretaris Harrie  Oude Elberink sluit zijn rijk geïllustreerde  jaarverslag af met een respectabele opsomming van activiteiten van de BMS: de organisatie van de Open Monumentendag; het ophangen van de 12 pinksterkronen in het centrum; het werk van de fotozoekgroep; het opzetten van een paasexpositie en het geven van lezingen over tal van onderwerpen.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >