Onbegrip bij de leden van de Othmarvliegers over de lossing van de jonge duiven het afgelopen weekend. “Het roer moet drastisch om bij de verantwoordelijken voor het lossen van de jonge duiven,” is de stellige mening bij de Othmarvliegers. Waarom de Ootmarsumse leden zo reageren wordt hieronder uitgebreid besproken in het weekendverslag. Ondanks de kritiek op de lossing was er veel respect en waardering voor Bennie Senger. Topkwaliteit is een woord dat regelmatig viel na afloop in het clubhuis. Een dubbelslag voor de sympathieke duivenmelker, die vaak onverstoorbaar zijn duiven opleidt tot topprestaties. Met een jonge duif en een Midfonder op de eerste plekken!!
Onbegrip voor het wel lossen van jonge duiven
Zaterdag 23 juli j.l. stonden er wederom 2 vluchten op het programma: één voor de jonge duiven en een eendaagse fondvlucht voor de oude duiven. Zoals de laatste tijd wel vaker het geval is, was tijdig lossen onmogelijk en moesten beide vluchten uitgesteld worden naar de zondag.
Voor de oude duiven is dat niet zo’n probleem. Die kennen de mand en weten de weg wel te vinden, ook al zijn de omstandigheden niet optimaal. De jonge duiven is een heel ander verhaal. Het gebrek aan ervaring wreekt zich als het weer niet zo is, zoals de liefhebbers altijd hopen. Wat zijn nu in zijn algemeenheid de ideale weersomstandigheden voor postduiven tijdens een wedvlucht. Bovenal geldt dat de lucht open moet zijn. Bij voorkeur licht bewolkt met veel blauw en verre gezichten. Waar de wind vandaan komt, is daarbij minder relevant. Wat we zeker bij de jonge duiven niet hebben moeten is dat het heiig is. Duivenmelkers kijken dus anders naar het weer dan ‘gewone’ mensen. Om een lossing te laten slagen is niet alleen het weer van belang op de losplaats en het weer in Ootmarsum, maar is ook het weer op de vlieglijn van belang. Zolang dat niet in orde is wordt er niet gelost. Zaterdags bleek de hele vlieglijn slecht te zijn en dan is het logisch en begrijpelijk dat er wordt uitgesteld naar de zondag. De eendaagse fondvlucht Issoudun, ruim 700 km, kon zondags gelost worden om 07.30 uur. De jonge duiven konden in Heusden-Zolder, 178 km, niet eerder los dan om 13.30 uur en dat zorgde, althans in Ootmarsum voor veel onbegrip. Het was ideaal weer voor een frisse duik in het prachtige zwembad op de flanken van de Kuiperberg, maar op diezelfde Kuiperberg kon je ook zien dat het verre van helder was, integendeel, het was heiig. Dan weet de duivenmelker dat er wederom verliezen zitten aan te komen. Onbegrijpelijk zou je zeggen en waarom de jonge duiven niet terug naar huis, net als de vorige week ? De reden daarachter is vrij simpel: over een paar weken staat er een landelijke vlucht voor jonge duiven op het programma van rond de 500 km en als de jonge duiven nauwelijks kilometers in de vleugels hebben, is 500 km te ver.
Niet iedereen zal het er mee eens zijn, de financiële belangen in de duivensport zijn groot, maar het roer moet bij de vluchten voor de jonge duiven drastisch om. Waarom geen 2, 3 of zelfs 4 vluchten achter elkaar van 100 km na eerst een aantal korte oefenvluchten te hebben afgewerkt zoals dit jaar voor het eerst het geval is geweest ? Als de verantwoordelijken in de duivensport niet ingrijpen zal dat ongetwijfeld gebeuren door de overheid en daar zit niemand op te wachten. Hoe het afloopt is onzeker maar dat er wat moet veranderen lijdt geen twijfel.
Hoe dan ook, als er een vlucht is, is er ook een winnaar en bij twee vluchten zou je denken dat er twee winnaars zijn. Echter, zowel Issoudun als Heusden-Zolder kende dezelfde winnaar, Bennie Senger. Een topweekend dus voor deze duivenmelker, die er een relatief klein duivenbestand op nahoudt, maar wel eentje met pure kwaliteit, want anders maakt je niet zo’n uitslag.
Dat Heusden-Zolder voor de jonge duiven niet echt gemakkelijk was blijkt ook wel uit de snelheid van de eerste twee duiven op deze vlucht, beide van Senger, namelijk 75 km per uur. De comb. Meijers was daarbij goed voor het brons, net voor Th. Luttikhuis en D. Kuipers. Vermeldens waar
Onder nagenoeg dezelfde omstandigheden werd Issoudun vervlogen en dan is pas goed te zien wat ervaring doet moet duiven. ’s-Avonds alle duiven terug en een vlot verloop terwijl er toch 700 km vervlogen zijn en de gemiddelde snelheid per minuut ook nog eens hoger ligt.
Dit zijn de vluchten waar de echte snelheidsduiven adem tekort komen. Een ander type duif dus en die zitten met name in de driehoek Senger, G. Schepers en Th. Luttikhuis. Gelost om 07.30 uur wist Senger zijn eerste getekende, dus de op voorhand aangegeven favoriet, te constateren om 17.01 uur en was daarmee de concurrenten Schepers en Luttikhuis te snel af. Vermeldenswaard is daarbij dat deze duif ook nog eens goed was voor een 3e plek binnen het samenspel Denekamp-Oldenzaal.
Een duivenzondag met twee gezichten en in ieder geval bij de jonge duiven zeer gemengde gevoelens.
De volledige uitslag van Heusden-Zolder, 71 duiven van 7 deelnemers en met een weekendprijs beschikbaar gesteld door Metaalbedrijf Zeelenberg te Ootmarsum”
1 en 2: B. Sengers
3. comb. K. & K. Meijers
4. Th. Luttikhuis
5. D. Kuipers
Issoudun,21 duiven van 5 deelnemers en met een weekendprijs beschikbaar gesteld door Postel, Loonwerk en Transport te Tilligte:
1. B. Senger
2 en 3. G. Schepers
4 en 5. Th. Luttikhuis