Op woensdag 26 februari 2025 vergaderen Provinciale Staten (PS). Op de agenda staan onder andere een duidingsdebat over de gevolgen van de splitsing van de BBB-fractie en het statenvoorstel Vaststellen PIP Natura 2000-gebied AVAV (Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek).
Duidingsdebat
Na het vertrek van zes BBB-ers naar de nieuwe partij Provincie Belang Overijssel (PBO) en de VVD, heeft de Overijsselse coalitie geen meerderheid van de stemmen meer in Provinciale Staten. D66 heeft daarom een duidingsdebat aangevraagd.
Bespreekstukken
- Vaststellen PIP Natura 2000-gebied AVAV
Voor het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV) zijn maatregelen nodig om de kwetsbare natuur te herstellen en te versterken. Deze zijn vastgelegd in het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) ‘AVAV’. Uitgangspunt is dat de natuurdoelen worden gehaald, terwijl de consequenties van de maatregelen voor andere functies zoveel mogelijk worden beperkt of gemitigeerd. Het PIP is eerder behandeld door Provinciale Staten. In de Statencommissie d.d. 17 januari 2024 heeft u het PIP aangehouden. Vervolgens hebben de Staten op 24 april 2024 een motie aangenomen (motie vreemd PIP AVAV) waarin een zestal aandachtspunten zijn benoemd. De afgelopen periode is er veel aan gedaan om invulling te geven aan de motie. De belangrijkste inhoudelijke wijziging ten opzichte van het vorige PIP bestaat er uit dat agrarische huiskavels voor een periode van 5 jaar de huidige agrarische bestemming behouden, voordat deze bestemming wijzigt in een natuurbestemming.
De fractie van Overijssel Vooruit heeft een motie aangekondigd bij dit voorstel.
- Afwegingskader pMIEK2.0
We bouwen in Nederland en in Overijssel aan een nieuw energiesysteem, zonder CO2-uitstoot. Dat is een grote verbouwing die jaren duurt. En niet alles kan tegelijk. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat 2.0 (pMIEK2.0) is het instrument waarmee de provincie kan aangeven wat prioriteit heeft. Het gaat om nieuwe en uitbreidingsinvesteringen in de energie-infrastructuur, op regionale schaal. Denk aan infrastructuur voor zowel elektra als warmte, biogas en groengas, waterstof én opslag. Het opstellen van het pMIEK2.0 gebeurt met een afwegingskader. Het gebruik van het afwegingskader maakt het mogelijk om de hoogste prioriteit te geven aan de infrastructuur die maatschappelijk het meest van belang is. De provincie voorkomt dat het principe geldt van wie het eerst komt, die het eerst maalt. Provinciale Staten stemmen over het vaststellen van dit afwegingskader. Vervolgens gebruikt Gedeputeerde Staten dit kader om prioriteiten te stellen in de verbouwing van het energiesysteem.
Het CDA en Overijssel Vooruit hebben een beide een motie aangekondigd bij dit statenvoorstel.
- Definitieve Energievisie
Gedeputeerde Staten hebben een energievisie opgesteld waarin een Overijssels energiesysteem in 2050 wordt geschetst waarbij we:
- Gebruik maken van diverse energiebronnen én we niet teveel zijn aangewezen op elektriciteit
- Zelf voorzien in onze eigen vraag naar elektriciteit, warmte en biogas, mede door inzet op energiebesparing
- Oog hebben voor de ruimtelijke kwaliteit in Overijssel
Als Provinciale Staten instemt met het voorstel geeft het daarmee richting aan het energiesysteem van de toekomst. Met deze vaststelling is Provincie Overijssel er niet. Samen met gemeenten, netbeheerders en maatschappelijke organisaties werkt de provincie op basis van een uitvoeringsagenda aan het realiseren van de energievisie. De provincie herijkt deze visie elke vier jaar om rekening te kunnen houden met veranderend Europees en Rijksbeleid, technologische ontwikkelingen en de voortgang die we boeken.
Bij dit voorstel zijn zes amendementen aangekondigd. Tweemaal door D66, tweemaal door Overijssel Vooruit (e.a.), één van de BBB en een amendement van CDA en Volt. Tevens zijn er zeven moties aangekondigd van onder andere: Partij voor de Dieren, SP, Overijssel Vooruit, VVD, Forum voor Democratie, D66 en SGP.