De duif, 357,  van Bert Damhuis is uit het goede hout gesneden

Nakomelingen met de juiste bloedlijnen zijn van wezenlijk belang in de duivensport. Het is niet alleen maar kerken, goed verzorgen en een comfortabel hok voor de postduiven. Er wordt heel goed gekeken naar de basis, waaruit de jonge duiven uit het ei kruipen. Kortom de bloedlijnen worden nauwkeurig nagekeken en natuurlijk is het van belang welke vader en moeder duif elkaar het hof maken. Een mooi voorbeeld zijn de duiven van Bert Damhuis en Martin Weghorst. Eerstgenoemde wist met zijn duif 357 opnieuw een zware vlucht te winnen, terwijl Weghorst, de schrijver van de wekelijkse bijdrages van de Othmarvliegers op de tweede en zesde plek eindigde. Met duiven uit het ‘Meijers’nest.  Het hoe en waarom wordt u vast duidelijk in onderstaand verslag.
IMG_7739

Historische prestaties van de 357 van Bert Damhuis
De belangrijkste voorwaarde om mee te kunnen komen in de duivensport is het hebben van goede duiven. Natuurlijk zijn een goed hok en de kwaliteiten van de liefhebber zelf niet te onderschatten factoren maar alles valt en staat met het vermogen van de duif om zo snel mogelijk en dan het liefst sneller dan de rest, naar huis terug te keren. Het zal geen verrassing zijn dat in Ootmarsum met name bij Kas en Karel Meijers, maar ook bij Bert Damhuis echt goeie duiven zitten. Heb je eenmaal een goeie op je hok (gekocht, gekregen of aan komen vliegen) dan wil dat nog niet zeggen dat daarmee de toekomst van het hok voor langere tijd vast staat. De carrière van een sportduif duurt geen eeuwigheid en er gekweekt moeten worden om een acceptabele vliegploeg te kunnen opbouwen en in stand te houden. Een goede vliegduif wil nog niet zeggen dat het een goede kweker is. Het is dan ook de kunst om goede vliegduiven te hebben die ook nog eens zorgen voor nakomelingen die kopprijzen kunnen vliegen. Dat de heren Meijers dergelijke duiven hebben zal geen verrassing zijn en de winnares van vorige week komt uit zo’n lijn. Lag de focus vorige week op de moeder van die duif, de 904 (Power of Love), de vaderlijn is die van Xena, de beste natourduif van Nederland in 2010 en eigendom van Meijers. Waarom deze opmaat ? Nou, de winnaar van de 2e midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne, 424 km, is de alom bekende 4-jarige doffer van Bert Damhuis, de 357, en die is een volle broer van de 904. Over de 357 is al veel en met bewondering geschreven maar of nu uitgerekend deze duif exceptionele kweekwaarde bezit zal de toekomst moeten uitwijzen, maar de prestaties in het heden zijn ieder geval historisch.

De nummer 2 van Chalons, de link naar Xena wordt nu duidelijk, is een jaarling doffer van Martin Weghorst en gekweekt uit twee Meijersduiven waarin de Xenalijn nadrukkelijk aanwezig is. Kortom, de nummer 1 van vorige week en de nummers 1 en 2 van Chalons hebben grotendeels dezelfde bloedlijnen en dat is toch wel bijzonder en vermeldenswaard. Terug naar Chalons: dat was geen gemakkelijke vlucht en waar dat nou aan lag is niet helemaal duidelijk. De lossingsbeelden tonen perfect weer op de losplaats, de wind zat zuid/zuidwest dus op de staart, maar waarschijnlijk zaten er onderweg ergens buien, want de aankomsten waren traag, terwijl de snelheid conform de wind was (95 km/h)  Het duurde al met al een half uur voordat de prijzen verdiend waren, daar waar een kwartier normaal zou zijn.  Met 2 duiven in de top 10, 3 en 9, liet Frans Oude Nijeweme zien dat hij blijft meedoen in de strijd om de diverse kampioenschappen. Douwe Kuipers heeft kennelijk motivatie gehaald uit het verslag van vorige week want daarin werd geconcludeerd dat zijn prestaties soms top en dan weer middelmaat waren. Dit keer wederom top 10 en wel op plaats 4. Waar blijven de heren Meijers ? Met de plaatsen 5 en 7 zou menig liefhebber zeer tevreden zijn maar dat geldt voor Meijers in ieder geval niet en zo hoort het ook. Oscar Ossenvoort (8)en Bennie Senger (10) deden exact wat er van hun verlangd mag worden: top 10 en dat is gewoon goed werk. U mist plaats 6. Hoewel het niet de gewoonte is om over de eigen duiven te schrijven, verdient de 141 een eervolle vermelding. Deze 4-jarige doffer is al een paar weken goed voor topklasseringen, op Chalons plaats 6 en wat dies meer zij: zijn nazaten kunnen het ook. Een zoon en een kleinzoon zijn ook deze vlucht weer terug te vinden op de uitslag.

De volledige uitslag van Chalons, 157 duiven van 12 deelnemers met een weekendprijs geschonken door De Monnikdranken te Oldenzaal:
1.           B. Damhuis
2 en 6: M. Weghorst
3 en 9. Frans Oude Nijeweme
4.           D. Kuipers
5 en  7: comb. K. & K. Meijers
8.           O. Ossenvoort
10.         B. Senger

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >