Duit in de ongelooflijke Sint-story

Na de bijdrage van Fisherman’s Friend over de kaalslag in het Springendal nu een bijdrage van Annet Palthe. Haar column handelt over de in haar ogen nutteloze Zwarte Pietendiscussie en de raakvlakken, die het Nederlandse Sinterklaasfeest heeft met het Drie Koningenfeest in Spanje. Een boeiend relaas.
Sint & Piet zijn van ALLE kinderen…
Met stijgende verbazing heb ik de afgelopen tijd de Sint-story gehoord en gelezen. Hoe een puur kinderverhaal door een handjevol volwassenen (alleen qua leeftijd, zou ik er graag bij willen zeggen!) uit z’n verband werd gerukt. En dan de pers die zoiets, m.i., veel te gretig oppikt en al die bij elkaar geraapte ideeën lekker naast elkaar zet en ze allemaal even belangrijk maakt voor de waan van de dag tenminste. Moeten we met deze waan meedeinen en straks dit soort Pieten op het dak tegenkomen?

Nieuw soort Piet

Wat mij verbaast is dat niemand vertelt wat men persoonlijk heeft meegemaakt en wat dus een heeeeel ander licht op de zaak werpt. Hierbij mijn verhaal.

Drietal exact als DrieKoningen-feest Spanje
Mijn ouders overwinterden, toen ze nog leefden, jaren en jarenlang in Zuid-Spanje. En omdat zij beiden rond de feestdagen en jaarwisseling jarig waren, vierden ze hun verjaardagen toen ze oud werden, afwisselend in Nederland of in Spanje. De laatste jaren ging ik altijd rond die tijd naar hen toe en bleef daar een poos. Dus ging ik daar ook alle folkloristische activiteiten af en die van Drie-Koningen, op 6 januari, vond ik super mooi. Maar ook tegelijkertijd weet ik dat ik met stijgende verbazing stond te kijken hoe die Drie Wijzen verbeeld werden… Onze Sinterklaas en de belangrijkste Wijze leken als 2 druppels water op elkaar. Hij was vooral blank c.q. blank geschminkt, had een baard, een staf in zijn hand én zat te paard. Zijn wapperende rode cape en witte baard leken zo uit onze Hollandse Sint te komen. Of…is het gewoon andersom. Want de Spanjaarden zijn van nature niet zo blank hoor…
En die twee iets minder in aanzien zijnde Wijzen? Eentje was ook wat blanker, maar de 3e is beslist zo donker als onze Pieten: zo donker als de Moren was de uitleg. En ook zij zaten meestal te paard, maar soms liep er 1 van de 2 gewoon tussen het publiek. Ook zij waren gekleed met mooi glanzend gekleurde kostuums. Net onze Pietenpakken. En wat denk je dat ze deden???? Ja heus, zij deelden net als onze Pieten snoepjes rond en strooiden er lustig op los.
Dus, wie weet komt ons Sintfeest wel uit deze hoek overgewaaid, want onze Sint z’n stoomboot zet onveranderd op de terugweg koers naar….jawel het warme zuiden van Spanje. Dat geeft toch te denken. Lees het maar eens na op www.enforex.com maar ik heb het hieronder gekopieerd (schuine letters)van die site voor wie het hier en nu zelf wil lezen.

IMG_1759-1
Wanneer en waar wordt Reyes Magos gevierd
Op 5 januari beginnen de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos ´s avonds aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen) en op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. Jong en oud, groot en klein… iedereen in Spanje doet mee met deze grootse feestdag.
De tradities van Reyes Magos De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen cadeautjes vragen aan de koningen. Die nacht zetten de kinderen hun schoentje neer, zodat de koningen ze kunnen zien. Aangezien deze religieuze vorsten, net als de kerstman, van lekkere dingen houden, leggen de Spaanse kinderen vaak snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer. ´s Ochtends ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geprobeerd hebben, de kamelen hun hooi opgegeten hebben en er cadeautjes liggen te wachten om uitgepakt te worden. Ter afsluiting wordt een traditioneel ontbijt gegeten, de Roscón de Reyes: een ronde cake die gedecoreerd is met fruit, dat de waardevolle edelstenen op de nobele kleding van de drie koningen moet voorstellen.
De geschiedenis van Reyes Magos
Deze viering is zogenaamd gebaseerd op een verhaal uit het Nieuwe Testament, waarin de koningen Melchor, Gaspar en Balthasar ´s nachts reizen om geschenken aan Jezus te geven. In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie en het is de oudste optocht in Spanje.
Noot van Annet
Nou? Wat denk u ervan? Zou het niet eerder zo zijn dat wij dit Spaanse feest als idee hebben overgenomen maar er alleen een andere datum voor hebben gebruikt? Een slimme ondernemersgeest wellicht? En over zwarte mensen gesproken: ik kreeg met Sinterklaas juist een negerinnetje als pop, omdat die “even lief waren”. Dat was zeker in de zestiger jaren heel erg in, tenminste in de grote steden in Brabant. Maar hier in Twente wellicht ook? Wie weet dat nog?
Helaas kan ik mijn fotoserie van toen zo gauw op zolder niet vinden. Hoop dat ik ze niet heb weggegooid, maar dat kan ook best; is intussen circa 20 jaar geleden dat ik daar voor het laatst was. Ik zoek nog verder en dan hoort en/of ziet u het wel. Maar misschien zijn er meer mensen die dit fenomeen zelf hebben gezien en misschien zelfs wel hebben gefotografeerd. Zou leuk zijn als iemand hier uit de buurt mijn verhaal kan staven.                                                                                                                                                           Annet Palthe

Intocht Sinterklaas 2011 038-1

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Oud(er):  “Koale Karmis 2018, tja…”

Oud(er): “Koale Karmis 2018, tja…”

Als echte Siepel heb ik van kind af aan genoten van de Koale Karmis. Als kleine potboon  ging ik sa...

Lees verder >
Twents; Allemaal Anders

Twents; Allemaal Anders

De taal staat steeds meer in de belangstelling :  het programma “de avond van de Taal” scoort a...

Lees verder >