Op de Paardenslenkte en bijna aan de grens met Duitsland staat aan een veel belopen wandelpad een Klaver Vier tafel met banken. Het prachtige ontwerp is van Paul Eertman en leerlingen van het ROC Hengelo en Berufskolleg für Technik in Ahaus construeerden dit ‘meubelstuk’ en tevens werden er palen voorgezet van oud en wegrottende eiken waar het Vliegend hert eventueel een plek kan vinden om zich verder uit te breiden in dit gebied op het Springendal. Het is één van de redenen dat Staatsbosbeheer heeft gekozen voor natuuropschoning en veel bomen heeft gekapt om daarmee de heide de ruimte te geven. En dat zorgt weer voor gunstige omstandigheden voor het Vliegend hert en dat is toch één van de meest spectaculaire insecten.
Het is een mooi project geworden. De Klavertje Vier tafel met banken neemt een prominente plek in op een steenworp afstand van de grenskei, waarop de samenwerking tussen het Duitse Hesinge en het Nederlandse Hezingen wordt gesymboliseerd. Ook Paul Eertman heeft in zijn prachtige ontwerp de symboliek van het Klavertje Vier verwerkt. Het plantje dat geluk brengt, maar ook zeker verbindt.
Twee stoere Belsen, toch zeker passend in deze omgeving, trokken het zeil van het ontwerp af en werd de Klaver Vier tafel zichtbaar tot groot enthousiasme van de aanwezigen.
Ambassadeurs van het Springendal
Het idee voor een dergelijke tafel is afkomstig van Alphons Weierink en Rob Rouwers. Laatstgenoemde is leraar op het ROC Hengelo en heeft al een achttal keer een project samen uitgevoerd met zijn Duitse collega’s Tobis Ross en Judith Telgmann van het Berufskolleg für Technik in Ahaus.
Samen met Alphons benaderd Rob Rouwers kunstenaar Paul Eertman om hem te vragen een ontwerp te maken voor een tafel op deze karakteristieke plek op het Springendal. “Ik heb er niet lang over na hoeven te denken,” geeft Paul Eertman aan, “Na 10 minuten had ik al een idee in mijn hoofd. Het werd een tafel in de vorm van klaver vier. De wandelaars kunnen daar een heerlijke plek vinden om te rusten en rondom de tafel te zitten om met elkaar over het natuurschoon van deze plek te praten. Tevens is er een informatiebord bijgeplaatst met informatie over het Vliegend hert. Ik ben echt heel blij dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren,” vertelt Paul Eertman.
Rob Rouwers vertelde over de goede samenwerking met de school uit Ahaus. Ook de leerlingen hebben goed kunnen samenwerken en er iets heel moois van gemaakt. “Hier is iets neergezet voor de gemeenschap, en is dus echt een mooie aanvulling op dit natuurgebied. Eerlijk gezegd hebben we de tafel al ingewijd met een borrel, dus hebben we die nu niet bij ons. Maar we gaan straks naar hoeve Springendal om te toasten op deze mooie aanwinst.” Boswachter Jeroen Buunen vond het heel bijzonder dat Duitse en Nederlandse jongeren aan dit project hebben gewerkt.
“Dit partnerschap tussen de buurlanden en in dit geval tussen de scholen komt ook tot uitdrukking in het samen optrekken met de Duitse lokale overheid voor wat betreft dit natuurgebied aan beide kanten van de grens. Dit Klavertje Vier symboliseert wat ons betreft de natuuropschoning en de bescherming van deze Paardenslenkte. Met deze tafel is er een prachtige symboliek.” Ook bedankte Jeroen Buunen de leden van de OLC, die hij de ambassadeurs van het Springendal noemde. “Ik wil hen bedanken, maar ook de leerlingen van de beide scholen. Het is echt vakwerk geworden waar we als Staatsbosbeheer erg blij mee zijn. Het is een taak van ons om mensen te laten genieten van de natuur en met dit project wordt daar een wezenlijke bijdrage aan geleverd.”
De samenwerking tussen het ROC en de school in Ahaus stopt niet, want het volgende project dient zich al weer aan en die is in het Openluchtmuseum in Ootmarsum.