De wedstrijdvlucht vanuit Nanteuil werd afgelopen zaterdag uitgesteld in verband met ongunstige weersomstandigheden. Dus bleven de duiven nog een nachtje langer in de mand en werd bekeken of er op zondag kon worden gelost. Dat bleek het geval, maar dan kun je als duivenmelker in de ‘problemen’ als je wat anders op het programma hebt. Dat overkwam Bennie Senger, die zijn kleinkinderen een dagje dierentuin had beloofd. Dus in plaats van bij het hok te zijn was Bennie aan het aapjes kijken. Maar ongetwijfeld dwaalden zijn gedachten regelmatig af naar zijn duivenhok. Met de huidige moderne technieken hoeft een duivenhouder niet meer thuis te zijn, want de aankomst van de duiven wordt nauwkeurig met een chip geregistreerd. De kans dat Bennie het bezoek aan de dierentuin niet heeft gerekt, is, hem kennende, aannemelijk. Zijn duiven scoorden echter ook zonder de aanwezigheid van hun trouwe baas uitstekend. De zege ging naar de combinatie Kas en Karel Meijers, maar Bennie Senger pakte een fraaie tweede plek. Na deze vlucht is ook Gerrit Schepers terug in de uitslag en kende Frans Oude Nijeweme opnieuw een goede vlucht. Ook voor Martin Weghorst verloopt het seizoen tot nu toe prima, want hij weet heel regelmatig in de top 10 te vliegen. Zijn verslag is hieronder weer te vinden met de nodige achtergrondinformatie.
Twee mooie vluchten
Duivensportvolgers zullen het beamen: het vliegseizoen verloopt, anders dan de voorgaande jaren, best wel voorspoedig. Dat geldt ook voor de midfondvlucht vanuit Nanteuil, die afgelopen zaterdag op het programma stond. Was het weer die dag voor de niet-duivenmelker perfect, het was geen duivenweer: mindere zichten en zelfs midden op de dag nog heiig. Uitgesteld naar de zondag dus en dat betekent dat de duiven drie nachten mand achter de rug zouden hebben. Uiteraard worden ze in de vrachtwagen voorzien van water en voer, maar toch is het altijd afwachten in wat voor conditie de duiven op het moment van lossen verkeren. De invloed van de omstandigheden op de conditie van de duif is bij één nacht mand uiteraard minder dan bij drie nachten en dat kan soms best wel nadelig uitpakken. Nanteuil ligt op 466 kilometer hemelsbreed vanaf Ootmarsum dus dat is nog wel een afstand, die niet zomaar 1,2,3 wordt afgelegd. Met de wind mee is dit toch wel de maximumafstand voor snelheidsduiven en als de wind tegen zit dan komen de duiven met wat meer duurvermogen beter uit de verf. Bij een overwegend westenwind kon er ‘s zondags gelost worden om 09.30 uur. Westenwind betekent de wind schuin in de rug en dan worden er best redelijke snelheden bereikt: de eerste duif in Ootmarsum, de 592 van Kas en Karel Meijers was goed voor ruim 86 km per uur en dat bijna 5 ½ uur lang. Ook de 3e duif op de uitslag was voor de genoemde combinatie met Bennie Senger daar prominent tussenin. Die maakte een ietwat merkwaardige vlucht mee. Eén van de mooiste, misschien wel het mooiste moment in de duivensport, is het moment dat een duif arriveert bij zijn hok. Dat wil je eigenlijk niet missen, maar als je de kleinkinderen op de zondag een bezoek aan de dierentuin beloofd hebt, dan kun je niet terug. Of de afwezigheid van Senger bij het arriveren van de duiven er iets mee te maken heeft, blijft altijd in het ongewisse, maar met een 2e en een 9e binnen de top 10 en met 6 duiven van de 9 op de uitslag kun je niets anders zeggen dan dat dit een topuitslag is. Een goede uitslag was er ook voor Frans Oude Nijeweme met 4 duiven in de top 10, te beginnen met een 5e. Geconcludeerd moet verder worden dat Gerrit Schepers het lek boven heeft. Na een aantal vlakke vluchten komt hij op Nanteuil terug met een 4e plek en zullen de andere Othmarvliegers met hem opnieuw rekening gehouden moeten worden. Nanteuil kende een vlot verloop en binnen 20 minuten waren de prijzen dan ook verdiend.
Bespreking behoeft ook Limoges, een meerdaagse fondvlucht die niet op het reguliere programma staat, maar waar toch de nodige eer mee behaald kan worden. Limoges ligt op 832 kilometer en er kon op de vrijdagmiddag om 13.30 uur gelost worden. Een lossing op dat tijdstip betekent dat de duiven voor de nacht een rustplekje moeten zoeken om bij het krieken van de dag weer verder te gaan. Het zal ongetwijfeld binnenkort een keer aan de orde komen maar er zijn duiven die ’s nachts gewoon doorvliegen ! In ieder geval was een 8-jarige (!) duif van Frans Oude Nijeweme goed voor een 80ste plek binnen het VNCC ( de organiserende club) en Jan Luttikhuis goed voor een 84ste. Beide duiven vielen zo rond 10.34 uur op de zaterdagmorgen. Goeie uitslagen dus en we zullen van beide liefhebbers ongetwijfeld meer horen en zien op de aankomende fondvluchten.
De volledige uitslag van Nanteuil, 466 km, 10 deelnemers met 109 duiven met een weekendprijs geschonken door Rob Bodde, FTV Constructies:
1 en 3: Comb. K. & K. Meijers
2 en 9: B. Senger
4. G. Schepers
5,7,8 en 9: F. Oude Nijeweme
6. M. Weghorst