Duiven missen afslag Ootmarsum

De tweede wedvlucht voor jonge duiven leek onder een goed gesternte te kunnen worden gevlogen. Een mooie, blauwe lucht, de wind op de staart en dus lossen maar vanuit Hannut in België. Het werd daar een massale lossing, want de duiven uit geheel Twente mochten gezamenlijk het luchtruim kiezen.  Eenmaal boven Twente kozen de jonge Ootmarsumse duiven er voor om nog een stukje mee te vliegen en dus zagen ze de afslag Ootmarsum over het hoofd. Het leverde zelfs een melding op uit Assen waar een duivenfokker een Ootmarsumse duif in zijn hok constateerde. De Siepel duivenmelkers hadden natuurlijk hun vizier op het zuiden gericht en dan is het toch merkwaardig als de duiven ineens vanuit het noordwesten de hokken binnenvliegen.  Maar niet alle duiven uit de Siepelstad misten de afslag. Gerrit Schepers en Bennie Senger oefenen veel met hun duiven door ze midweeks weg te brengen, waardoor bij deze jongelingen een stuk ervaring wordt gekweekt en ze dus de weg naar huis prima weten te vinden.
IMG_0001_1
Hieronder het uitgebreide verslag van duivenschrijver Martin Weghorst

Zaterdag 2 augustus j.l.: een schitterende zomerdag, heldere lucht en een matige zuidoostenwinden. Je zou zeggen dat alle ingrediënten aanwezig waren om de tweede wedvlucht voor jonge duiven vanuit Hannut (België, 230 km)  tot een succes te maken.  Niets is minder waar. Het was de eerste vlucht met een gezamenlijke lossing van de kringen 1 en 2, zeg maar het westelijk en oostelijk deel van Twente, van de afdeling 9.

Met de massa duiven van kring 1 die een iets meer westelijke koers aanhouden in combinatie met de zuidoosten wind, maakten dat het gros van de jonge duiven van de Othmarvliegers de afslag Ootmarsum misten. Gevolg daarvan is dat ze op gegeven moment ontdekken dat ze terug moeten en ja, dan krijgen ze de wind vol tegen met een lagere snelheid dan te doen gebruikelijk bij een dergelijke wind, welke normaliter bij de oude duiven hoge snelheden oplevert, zo tussen de 90 en 100 km per uur. Postduiven uit Europa worden in de regel in het zuiden gelost, de duivenmelker kijkt dus als vanzelf naar die richting om te zien of er al een klepper arriveert. Staande op de essen van Oud Ootmarsum heb je een geweldig uitzicht op het hele luchtruim en het was een fascinerend gezicht om het eerste groepje duiven  aan te zien komen uit, zoals hiervoor beschreven, het noordwesten.  De ervaren liefhebber voelt dan de bui al hangen, ook al is het stralend weer: overschietende jonge duiven leveren onherroepelijk verliezen op, zeker met het warme weer. Dat bleek deze zaterdag niet anders te zijn. Bij het afslaan van de klokken waren lang niet alle hokken gevuld en dat gaat de melker aan het hart.  Misschien bevat de theorie van Gerard Kuipers uit Tilligte wel enige kern van waarheid:  de snelheid van de duif is te hoog in combinatie met de voor postduiven relatief korte afstand. Waar hij op doelt is dat de afstand bij een gezamenlijke lossing  groter moet zijn om het zogenaamde doorschieten te voorkomen.  De postduif is in de loop der jaren geëvolueerd van een huis- tuin- en keukenduif tot een ware atleet waarbij de gemiddelde snelheden in de afgelopen jaren omhoog zijn geschoten. De kans dat er bij hoge snelheden de duiven in het noorden belanden is dan ook niet onaanzienlijk. Dat wordt bevestigd door de melding deze zaterdagmiddag van het binnenlopen van een Ootmarsumse duif bij een duivenmelker te Assen !

 

Gerrit SchepersBennie Senger

Ervaring is eveneens cruciaal en hoe vaker de duiven tussen de vluchten door midweeks worden weggebracht, des te eerder weten ze de juiste route naar huis te vinden.  Gerrit Schepers en Bennie Senger weten dit als geen ander en handelen daar ook naar.  Gevolg daarvan was dat deze beide liefhebbers de kop van de uitslag van Hannut bepaalden: 1, 2 en 5 voor Schepers, 3, 4 en 6 voor Senger. Saillant detail daarbij is dat de eerste prijswinnaar gekweekt is door Senger uit een kweekkoppel van Schepers. De leden van de Othmarvliegers vragen zich inmiddels al af wanneer beide heren een combinatie gaan vormen. In dat geval zou het de comb. Meijers wel eens heel lastig gemaakt kunnen worden.
De weekendprijs voor deze vlucht was beschikbaar gesteld door Jaap van de Ende, Installateur te Ootmarsum in combinatie met Ruud van de Logt, Tegel- en Metselwerken te Geesteren (O).

De volledige uitslag van Hannut, 183 duiven van 11 deelnemers:

1, 2, 5 en 8: G. Schepers
3, 4 en 6: B. Senger
7: Comb. K. & K. Meijers
9. Th. Luttikhuis
10. M. Weghorst

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >