Duiven vallen niet door de mand

Het weekend van het NK wielrennen was voor wielerminnend Nederland een prachtig evenement in en om Ootmarsum. Voor de duivensport bleek het een aanzienlijk minder florissant weekend. Het lossen bleek niet mogelijk en dus bleven de duiven drie dagen lang in hun mand. Op zondagmiddag werd het groene licht gegeven voor een verkorte vlucht en daaruit bleek dat de duiven niet door de mand vielen, maar ‘gewoon’’ hun werk uitvoerden en terugkwamen in hun hok. Karel en zoon Cas Meijers gaven de andere leden van de Othmarvliegers het nakijken met hun duivenploeg door de eerste vijf plaatsen te bezetten. Geen vliegangst dus bij het Meijers squadron. Deze duiven vielen niet door de mand en presteerden na drie dagen in de mand naar behoren. Maar dat geldt voor meerdere leden van de Othmarvliegers en hun duiven.  Hieronder het verslag van Martin Weghorst over het NK weekend en ook de reden waarom er dit afgelopen weekend niet gevlogen werd. Een zware beslissing, maar wel een terechte, waar meerdere sportbonden een voorbeeld aan kunnen nemen.

Karel en Cas Meijers de sterkste met hun duiven tijdens NK wielrennen

Laten we het meedoen aan wedvluchten met postduiven voor het gemak sport noemen. Als er één sport bestaat die afhankelijk is van het weer, dan is het de duivensport wel. Met de huidige technieken en de begeleiding door weerdiensten komen “rampvluchten”, vluchten waarop veel verliezen worden geleden nog sporadisch voor.  Weerkundigen kunnen maximaal 3 dagen van te voren enigszins inschatten hoe het weer zal worden.  Van belang is hoe het weer op de vluchtlijn zit. Ligt er een buiencomplex over Engeland en de wind zit oost, dan is dat van geen belang. Zit de wind west dan is de kans groot dat de duiven te maken krijgen met buien. Met onder andere Buienradar en weerapps als hulpmiddel kan er vaak op de juiste momenten, met de opklaringen mee, gelost worden. Anders wordt het als het gewoon slecht weer is en blijft. Dat was het geval in het weekend waarin het NK wielrennen verreden werd. Donderdags werd ingekorfd voor een midfondvlucht, te lossen op de zaterdag. Viel het weer in Twente alleszins mee, het overgrote deel van de vlieglijn was ronduit te slecht om verantwoord te lossen. Ook op de  zondag bleek het lossen op een dergelijke afstand onmogelijk. De duiven werden teruggebracht naar België om er toch nog een vlucht van te kunnen maken. Uiteindelijk kon er pas om 15.30 uur gelost worden te Minderhout, 187 kilometer. Bedenk daarbij dat de duiven al vanaf donderdagavond in de mand zaten en dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het enige voordeel dat het lossen op dat tijdstip met zich mee bracht was dat de duiven tijdens het arriveren op de hokken geen last hadden van de laagvliegende helikopter, die televisiebeelden maakte van het NK wielrennen. Sponsor van deze vlucht was Blokhuis Glas te Oldenzaal. Over het verloop van deze vlucht kunnen we kort zijn. De vliegploeg van de comb. Meijers had de minste problemen met de drie nachten mand, resulterend in een full house, 1 t/m 5 !  Slechts Gerrit Schepers, Bert Damhuis en Bennie Senger konden enigszins bijblijven. Hoewel op het resultaten van de comb. Meijers niets valt af te dingen, kan wel gezegd worden dat deze vlucht niet lang in het collectieve geheugen blijft hangen. Te lang moeten wachten, te laat gelost en, vanwege het NK, te weinig animo bij het afslaan van de klokken.

Deze treurnis in gedachte moet de landelijke organisatie, het NPO, meegeholpen hebben met het besluit om alle wedvluchten van dit weekend af te gelasten.  De weersvooruitzichten waren op de woensdag al van dien aard dat men geen mogelijkheden zag om op de zaterdag of zondag te lossen. Op zich was en is dat een duidelijke beslissing, de duivenmelker weet waar hij aan toe is, en hij hoeft niet telkens teletekst of internet te raadplegen hoe het er met de lossing voor staat. Daar staat tegenover dat het weer onvoorspelbaar is. Hoe vaak is het al niet gebeurd dat liefhebbers met het oog op de weersvooruitzichten geen of minder duiven inkorfden om er vervolgens achter te komen dat het met het weer alleszins meeviel. De bestuurders weten dat ook en hebben een belangenafweging gemaakt en daar hun beslissing op gegrond. Hoewel er hordes liefhebbers zijn die hun ongenoegen op de sociale media geuit hebben, heeft zowel de NPO als het bestuur van de afdeling gedaan waar ze voor ingehuurd zijn: een (moeilijke) beslissing nemen en dat is altijd beter dan niets doen en besluiteloos achterover leunen.. Dat niet iedereen het met die beslissing eens is, dat zij maar zo.

De volledige uitslag van Minderhout, 29 juni 2014, 9 deelnemers met 89 duiven:

1 t/m 5, 9 en 10:  Comb. K. & K. Meijers
6. G. Schepers
7. B. Senger
8. B. Damhuis.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >