Duiven ‘verremmen’ zich en live-tracker in de duivensport

Het is weer een bijzonder verslag geworden over de lossing van de postduiven vanuit Dizy le Gros. Ook duiven zijn ‘gewone’ beestjes en achteraf bleek dat ze nog een tijdje meegevlogen hebben met postduiven uit de streek Drente/Groningen. De oriëntatie gericht op medesoorten dus en boven Ootmarsum toch nog een stuk doorgevlogen. Ze hebben zich als het ware ‘verremd.’En dan verlies je kostbare tijd, dus is de uitslag minder aansprekend dan tijdens de vorige lossingen. En dan is in dit verslag ook te lezen hoe men bezig is met de toekomst van deze bijzondere sport. Joost Kouijzer, zoon van duivenmelker Henk, studeert op de UT en heeft met medestudenten een live-tracker ontwikkeld, waardoor de duif overal te volgen is. Het was een klein stukje tussen Rossum en Ootmarsum, maar de testvlucht pakte goed uit en geeft wel weer aan dat ook de duivensport absoluut niet stilstaat.

Topduif  ‘443’ oude Nijeweme weer present!  
Duivenseizoen 2019 gaat allesbehalve makkelijk. De sportduiven krijgen een pittige start voor hun kiezen die ook voor de coaches een uitdaging zijn om goed te begeleiden. U heeft kunnen lezen dat dit naast de dagelijkse trainingen, voedingen en algehele verzorging van het hok óók te maken heeft met de voorbereiding nog ver voor het seizoen. Duivensport is dus naast een fysieke inspanning bij je sportduiven ook een schaakspel. Het hele jaar door maak je beslissingen, die tijdens de wedstrijden tot uiting kunnen komen. Denken over je duiven is dus een belangrijk onderdeel van de sport. Niet alleen denken over je eigen duiven, maar ook aan die van een ander. Zo vloog – gek genoeg – ook dit weekend wéér de duif van Oscar Ossenvoort naar het Lattropse hok van Van Ingen. Maar Ootmarsum heeft ook een ware pionier in het ledenbestand. De winnaar van de NPO Innovatieprijs 2018/2019 Joost Kouijzer, zoon van – u raadt het al – Henk Kouijzer Jr op zijn beurt zoon van Kouijzer Sr. 3 generatie duivenmelkers welke zich altijd inzetten voor de duivensport op hun eigen(zinnige) manier. Dat zijn tóch de belangrijke mensen die de duivensport levendig houden, positief uitdragen maar ook bezig zijn met de toekomst van de sport, de innovatie.

Nu hoor ik u denken, welke innovatie? Joost Kouijzer is geboren met een goed stel hersenen en is samen met zijn mede studenten van de Universiteit begonnen met een live-tracker voor postduiven. Ze hebben een programma en systeem ontwikkeld, waarbij je live kunt zien waar de duif vliegt. Zaterdag jl. heeft vader Kouijzer een testvlucht gedaan vanuit Rossum naar Ootmarsum. “De ring werkte perfect,” aldus vader Henk, die ook wel bekend staat als Henk Jellema (vernoemd naar de beste overnachtliefhebber van het laatste decennium, Jelle Jellema uit Nijverdal). De duif oriënteerde zich rondom Rossum, maakte een kleine toeristische  ‘Tour de Jour’, maar kon onder toeziend oog van enkele clubleden perfect huiswaarts gevolgd worden. Een goede eerste test, waarna de toekomst reikhalzend uitkijkt. In welke vorm het gebruikt wordt is nu nog niet helemaal duidelijk, maar dat we die kant op gaan met de duivensport is zeker en de Othmarvliegers dragen middels Kouijzer hun steentje bij. Prachtig gebaar van deze jonge gasten die daarmee dus veel interesse wekken bij heel duiven minnend Nederland.

Wederom een hoogtepunt voor onze vereniging de Othmarvliegers. Het was slechts afwachten wat het weekend zou brengen van Dizy le Gros. De duiven hadden ruim 373km voor de boeg vanaf de lossing om 12:15 uur en met een straffe NNO-4 wind wisten we dat het zwaar zou worden. Neem daarbij de factor dat de duiven voor het eerst twee nachten mand hadden gehad (de duiven worden dan donderdag al opgehaald uit Ootmarsum om vervolgens 2 dagen in de geacclimatiseerde vrachtwagens te blijven met voer en water) en dan weet je dat je een vlucht krijgt met andere kopduiven en een trager verloop. Snelheden werden dan ook geschat voor de eerste duiven op 75km/u maar al snel bleek dat de eersten niet sneller zouden gaan dan 72km/u. De wind rondom Twente haalde nog even aan toen we kracht 5 op de weersites konden zien. Liefhebbers in de regio zagen rond de klok van 17:20 en 17:25 vele koppels duiven over de huizen racen. Dit waren wedstrijdduiven, de snelheid, de formatie van de koppels en de schnitt.. Iedereen wist het zeker: We moeten nu draaien… Maar er kwam niks; een raadsel ontstaat.

Totdat in Denekamp dé kampioensduif van 2018 zich in het zichtveld van Frans oude Nijeweme begeeft. De 443 werd vorig jaar kampioen over de zware vluchten van 450 tot 730km. Een klasbak met reeds meerdere 1e prijzen op zijn naam. Op de eerste mogelijkheid in het seizoen liet hij direct van zich spreken door om 17:34:14 bij oude Nijeweme op de klep te vallen. Het was een begin van een super serie van oude Nijeweme die daarmee het goud binnenhaalt en uiteindelijk 18 prijzen in de wacht gesleept van de 30 ingezette duiven (60%). Hoewel op gepaste afstand, maar toch zeker knap met zijn kleine kwaliteitshok is Bennie Senger die met zilver laat zien een geduchte tegenstander te zijn op deze vluchten waarbij de gezondheid optimaal moet zijn. De luchtwegen moeten top zijn, de conditie in optima forma en de motivatie perfect. Duiven hebben deze dag 5 uur en 20 minuten gevlogen, en met bovenstaande verzorging is dat een probleemloze opgave. Het is topsport. De top 3 wordt na een nek aan nek race tussen Meijers en Van Ingen (1cm per minuut is maar 3,20 meter over 5,5 uur vliegen!!!) in het voordeel bepaald voor Meijers.

De volledige Othmarvliegers uitslag, met 220 Othmarduiven van 14 Othmarcoaches, mogelijk gemaakt door  ‘De Monnikdranken’:
1, 8, 9: Frans oude Nijeweme
2: Bennie Senger
3,5,6: K. & K. Meijers
4,7,10: Jim van Ingen

Hoewel we vorige week schreven dat Ootmarsum op de kaart staat in de regio, en daar zal blijven, moeten we toegeven dat we het spreekwoord “Wie schrijft, die blijft” niet helemaal aan de waarheid kunnen meten. Frans begint geweldig op een 12e plek tegen 3000 duiven, maar na Senger op de 58e plaats staat er niemand meer binnen de top 100. Wat was nu het raadsel? Met een lossing van de regio Drente / Groningen op 40km minder afstand, die 20 minuten later gelost zijn komen we tot de conclusie dat de regionale kopduiven (felicitaties aan Wim Tijkorte uit Denekamp met 1e, 2e en 3e plek tegen 3000 duiven) naar alle waarschijnlijkheid vóór deze lossing gevlogen hebben. Echter de  volg-groep heeft zich hoogstwaarschijnlijk gemengd met de kopgroep uit Drente/Groningen die we rond 17:20 in grote aantallen zagen passeren. Resultaat dat vele duiven terugkwamen uit het noorden en voor de kopprijzen gezien waren. Het zijn bovenal géén machines, het zijn allemaal kleine raadseltjes in het hok, die wij duivencoaches proberen te ontcijferen. Duivensport, een mooie hobby!

Foto: op de foto is écht duivenweer te zien tijdens de vlucht van zaterdag. Perfecte omstandigheden, een blauwe hemel met wolkjes en goede zichten.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >