Na de wintermaanden en een nat voorjaar is het dan eindelijk zover voor de kwekers van wedstrijdduiven: het duivenseizoen is gestart. Dus ook voor de leden van de Othmarvliegers is er weer een wekelijkse gang naar het sfeervolle clubgebouw op de Mors. Op zaterdag 13 april was het dan echt zover. Er stond een trainingsvlucht op het programma. ‘Het hok’ van Bennie Senger toonde hun grote vorm, want maar liefst vijf duiven klasseerden zich bij de eerste 10. Een week later werd de eerste wedstrijdvlucht direct een prooi voor Karel en Kas Meijers met maar liefst zeven duiven bij de eerste 10.
Goede voorbereiding is het halve werk
Om de duiven goed voor te bereiden op het vliegseizoen worden er diverse mogelijkheden gebruikt. De één begint al in de winter door de duiven dagelijks te laten trainen en diverse keren op korte afstanden los te laten . Een ander laat houdt de duiven de gehele winter vast. Dat heeft ook met eventuele roofvogelaanvallen. Zij laten de duiven pas enkele weken voor de start van het vliegseizoen los. Vooral de marathon liefhebbers geven hun duiven bijna onaf gericht met de eerste trainingsvlucht mee. Zij zorgen wel dat de duiven in vorm zijn en met kennis worden gevoed, want voeding is een belangrijk element om de duiven goed in de veren te laten zitten.
Eiervlucht
Zaterdag 13 april was het dan zover, de trainingsvlucht. Deze is dus bedoeld om de duiven te laten wennen en de klokken te testen. Deze trainingsvlucht telt niet mee voor het kampioenschap. Deze vlucht valt vaak samen met Pasen en wordt dan ook de eiervlucht genoemd. De lossing van de duiven zou in Kalkar plaatsvinden en dat is pakweg 80 kilometer van Ootmarsum. Lossen bleek daar niet meer mogelijk en dus is er uitgeweken naar Gennep. De 233 duiven uit Ootmarsum werden met zuidwesten wind om 09. 15 uur gelost om de ongeveer 100 kilometer naar de thuisbasis te overbruggen. De 1e duif werd door Bennie Senger om 10.13 uur geklokt wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 103 km per uur. Bennie Senger sloot deze generale repetitie dan ook geweldig goed af met 5 duiven bij de eerste 10. Een bijzonder detail is dat Bennie de kast bij Jopie heeft opgeruimd. Wat daar allemaal voor de dag is gekomen wilde Bennie niet verklappen. Of het opruimen van die kast gevolgen heeft gehad voor deze mooie winst…?
De uitslag van de eiervlucht:
1, 2, 4, 5, en 9 Bennie Senger
3, 7 en 8 Kas en Karel Meijers
5 en 10 Douwe en Gerrit Kuipers
Koud en wind tegen
https://www.facebook.com/share/v/GHdVd1bZB9yk54fo/
De eerste officiële wedvlucht vond plaats vanaf Beek en Donk. De omstandigheden waren zeker niet in het voordeel van de duiven. Het was koud voor de tijd van het jaar en dat had ook alles te maken met een harde noordwestenwind. De lossing van de ruim 2700 duiven werden dan ook wat uitgesteld. Om 12.10 uur werd het sein groen gegeven en vlogen de duiven uit de vrachtwagens. Dat blijft een imposant gezicht en ook hoe ze in die eerste minuten rondcirkelen om ‘hun kompas’ in werking te stellen. Door de huidige mogelijkheden weten de duivenmelkers precies wanneer hu duiven de lucht in zijn gegaan en vanaf dat moment worden de hokken niet meer uit het oog verloren. De eerste duif van de Othmarvliegers werd door Karel en Kas Meijers geklokt om 13.42 wat overeenkomt met een gemiddeld snelheid van 83 km per uur. Dat deze duif niet allen in Ootmarsum vroeg zat, blijkt wel uit de uitslag van Hart van Twente waar ze een 2e vloog tegen 2707 duiven. Dat deze duif het niet van een vreemde heeft blijkt wel dat haar moeder niets minder dan Olympic Nicole is. Geen ‘Kas plantje’ maar een ‘Karel de Grote’ dus. Mooi is het dat ook vader en zoon Gerrit en Douwe Kuipers en Bert Damhuis in de prijzen vielen.
De uitslagen van Beek en Donk
1,2,3,4,7,8, en 9 Kas en Karel Meijers (Tevens 2e van 2707 duiven ).
5 en 6 Douwe en Gerrit Kuipers
10 Bert Damhuis.