Het gaat goed met de postduivenvereniging ‘De Othmarvliegers’. Niet alleen voor wat betreft de resultaten, maar er zit groei in het aantal duiven als je dat vergelijkt met de afgelopen jaren. Het één, de successen, zal ongetwijfeld te maken hebben met het ander, de groei in kwantiteit. De leden stimuleren elkaar en dat mist zijn uitwerking niet. Dus knappe klasseringen ook in groter verband en de conclusie dat de Othmarvliegers bezig zijn met een heel goed seizoen. Ook in het verslag van ‘de Vliegende reporter’ wordt da nog eens mooi benadrukt!!
Regionale podia voor spraakmakende Othmarvliegers
U leest inmiddels toch alweer vele weken (hoop ik) de wekelijkse ‘Vliegende Reporter’. Hierin proberen we u als lezer te informeren over de duivensport. Hoe gaat alles in zijn werk en waarom is het een sport en geen ‘veredelde legpuzzel’. Op die manier hebben we de afgelopen jaren een inkijkje gegeven hoe lastig en complex de duivensport kan zijn, de vele factoren die meespelen en de grote aantallen duiven die zorgen voor een sterke competitie. Meedoen aan de top van de regio of afdeling (provinciaal) is dus bepaald geen makkie.
Othmarvliegers zijn ‘goed bezig’
We kunnen wel zeggen dat de Othmarvliegers bezig zijn met een goed seizoen, dat wil zeggen………. een érg goed seizoen! We staan in die regio vaak met meerdere liefhebbers in de top-10 en hebben als club een brede selectie aan goede hokken. Tuurlijk de een vaker als de ander, maar het feit dat er niet één hok domineert geeft aan dat het met de kwaliteit bij de Othmarvliegers wel goed zit. Dit weekend werd er weer een klapstuk afgeleverd van jewelste in de regio! Op twee vluchten werden er van de 6 podiumplaatsen er 5 ingenomen door Othmarvliegers Meijers & van Ingen.
Natourvlucht Burdinne
Hoewel het inkorven op donderdag reeds begint voor de jonge duiven, korven we op vrijdag de natourvlucht Burdinne in, een nieuwe losplaats die na het oogsten van de gewassen een zee van ruimte biedt. Denk aan een glooiend Belgisch landschap met tussen de akkers een lange zandweg. Een prachtige locatie voor deze najaarsvluchten, waarbij deze keer in Ootmarsum maar liefst 253 duiven werden ingekorfd door 11 Othmarvliegers. Het is echter een specialistisch werk weten we inmiddels. Pieken op deze najaarsvluchten is het handelsmerk van de heren Kas & Karel Meijers, maar om het spannend te maken in de kampioenschappen moest o.a. Van Ingen, Senger en Oude Nijeweme aanhaken. Proberen om de ‘schade te beperken’ zou je kunnen zeggen. Afgelopen jaren waren kettinguitslagen van 1 t/m 30 geen uitzondering, maar regel. Dit jaar blijven diverse Othmarvliegers nog in de slipstream van de heren Meijers wat waarschijnlijk het kampioenschap nog spannend maakt ook. Wederom een fraai stukje vliegwerk van de gezellige duivenvereniging uit Ootmarsum. De duiven werden na wachten op goed weer gelost om 11:30 uur op een afstand van 244 kilometer. Dit betreft dus een vitesse (snelheid) vlucht waar de duiven te maken kregen met lichtelijke rugwind/zijwind uit het WWZW. Het werd uiteindelijk een spannende vlucht waarbij Van Ingen lange tijd in de regionale meldlijsten op no.1 stond met een tijd waarvan werd gedacht dat Meijers daar misschien nog wel last van kon krijgen, namelijk om 14.20.08 met 4 kilometer méér. Tijdens het afslaan bleek echter dat de heren al op 14.15.24 gedraaid hadden (in vergelijk met Van Ingen is dat rond 14.17.00). Die duiven vliegen dus ruim 3 minuten los in de club, waarbij de duif van Van Ingen al goed was voor een 20e tegen 13.000 duiven. Hoe vroeg zou Meijers dan wel niet zitten? Met de plaatsen 9,8 en 10 tegen 13.000 duiven kunnen we concluderen, héél vroeg! In de regionale uitslag doen we het nog even gekker en eist Meijers het gehele 1-2-3 podium en plek 7 op, terwijl van Ingen plek 5 in beslag neemt tegen 2.750 duiven van 130 verschillende Noord-Oost Twentsche hokken. De uitslag in de club:
1,2,3,5,6,9,10: K. & K. Meijers
4,7,8: Jim van Ingen
Nipte finish bij vlucht vanuit Morlincourt
Hoe spannend kan het zijn? Een vlucht van 420 kilometer gevlogen door jonge duiven zal toch wel een duidelijke uitslag geven zou je denken. Niets is minder waar. Wanneer duiven bij elkaar blijven en als groepje de goede hoek in ‘schieten’ kunnen uitslagen bijzonder verlopen. Zo ook dit weekend, waarbij de één na laatste vlucht voor ervaren jonge duiven werd vervlogen. Het is een klapstuk tezamen met de wedvlucht die a.s. weekend op het programma staat. Hierop wil men laten zien wat de nieuwe garde voor 2021 misschien al kan brengen. Een ongekend aantal deelnemers voor de begrippen van de Othmarvliegers, namelijk 10 hokken. Ter illustratie, vorig jaar 2 hokken en 29 duiven. Dit jaar 200 duiven! Het geeft aan dat de duivensport in Ootmarsum niet minder wordt, maar méér!
Het werd zoals gezegd een hele spannende finish, waarbij het verschil tussen goud en zilver slechts 7,5 cm per minuut is. Er is 288 minuten gevlogen dus een verschil van 2160 meter tussen de winnaar Meijers en naaste belager Van Ingen. Dat lijkt veel maar is slechts 1 minuut en 30 seconden. Ze leggen daarmee beslag op de regionale plaatsen 2 en 3 tegen bijna 1.100 duiven, waarbij de winnaar slechts 2 cm verwijderd is van Meijers zijn 1e duif, een kind van fenomeen Nicole!! Wederom een huzarenstukje afgeleverd door de Othmarvliegers! De gehele uitslag van de Othmarvliegers is als volgt, waarbij ook de 10e plaats in de regio noemenswaardig is van Theo Luttikhuis, die zijn jongen kundig door deze lastige opgaven soigneert.
1,3,5,6,7,8: K. & K. Meijers
2: Jim van Ingen
4: Theo Luttikhuis
9,10: Frans oude Nijeweme.
Resumé
Met maar liefst 9 top-10 noteringen in de regio kunnen we dus spreken van een bijzonder weekend voor de Othmarvliegers. Komende week staat het spektakelstuk voor jonge duiven op het programma en gaan we vliegen vanuit Nanteuil, zo’n 470km. De natourduiven zullen wederom een vitessevlucht afwerken. Iedereen veel succes, geniet van deze week en op naar het één na laatste duivenweekend van seizoen 2020. Op vele fronten een seizoen om niet snel te vergeten, dat is zeker.
Jim van Ingen