Het duivenseizoen is begonnen. De eerste wedstrijden zijn gevlogen en dus is er weer een verslag binnengekomen van duivenmelker Martin Weghorst. In zijn eerste bijdrage informeert Weghorst ons over de intensieve voorbereiding van de postduivenliefhebbers op het nieuwe seizoen. Er komt veel meer bij kijken dan menigeen denkt. De eerste wedvlucht kende bij de Othmarvliegers geen onbekende naam, want de combinatie Kas en Karel Meijers zette direct de toon. Opvallend bleek dat de topdoffer van Gerrit Schepers nog wat achterbleef. Deze ‘925’ moest het afgelopen najaar/winter vele duivinnen het hof maken en dat is de doffer niet in de kouwe ‘veren’ gaan zitten.
Wedvlucht vanuit Deurne
Voor wie dacht dat de postduivenhouders nog steeds in een diepe winterslaap verkeerden, heeft het mis. Na de ruiperiode in het najaar en de tentoonstelling in december werden diep in de winter al voorbereidingen getroffen voor de kweek. Sterker nog, de ringen worden niet eerder dan 1 januari van ieder nieuw jaar verstrekt en er zijn al liefhebbers die de ringen op dat moment al nodig hebben. Waarom ? Jonge duiven kunnen niet later dan zo rond de 9e dag van hun geboorte geringd worden. Veel eerder heeft geen zin want dan schuiven de ringen er zo af, veel later lukt niet meer omdat de poten dan te dik worden. Dat betekent dat er al in november gekoppeld moet zijn, een kleine 3 maanden na het einde van het vorige vliegseizoen.
De meeste melkers hebben in januari hun duiven op jongen zitten opdat ze bij het begin van het seizoen, eind maart begin april, hun vliegduiven al gescheiden kunnen hebben. Voor de leek: doffers die de hele week zonder hun duivin zitten, worden er op getraind dat als ze thuis komen van de vlucht, de duivin op hem zit te wachten. Dat spel heet weduwschap. Dat zelfde spel kan ook met de duivinnen gespeeld worden. Welke methode het succesvolst is, is meestal liefhebber gebonden, want de één speelt liever met doffers, de ander liever met duivinnen.
Hoe dan ook, de vliegduiven van de Ootmarsumse liefhebbers zijn al een tijdje in training en de eerste aftrap vond vorige week plaats, een trainingsvlucht vanuit Groesbeek, 98 km. Deze vlucht wordt niet alleen gebruikt voor het invliegen van de duiven maar ook om de apparatuur en de nieuwe software te testen. Ook hier schrijdt de ontwikkeling voort, de tijd dat er handmatig geklokt werd en men een week moest wachten voor een uitslag ligt al lang en breed achter ons. Tegenwoordig is het zo dat als de modules binnen worden gebracht, met 10 minuten de uitslag op tafel ligt. Als het clubgebouw van de Othmarvliegers ook nog eens een internetverbinding zou hebben dan kon à la minute ook het resultaat in groter verband worden bekeken, maar zover is het nog niet.
Terug naar de eerste officiële vlucht van het seizoen. Gelost werd er te Deurne om 10.45 uur en het moet gezegd worden, de weersomstandigheden waren prima. Het ideale scenario dat we iedere zaterdag dit weer zouden moeten hebben. Een utopie, maar andersom geldt ook dat bij ander weer ook andere duiven aan de kop van de uitslag te vinden zijn. Een mooi bruggetje naar de uitslag van Deurne. Overwinnaar was, het is geen verrassing, de combinatie Kas en Karel Meijers met de 2-jarige doffer, de 085. Deze doffer is geen eendagsvlieg want als jonge doffer vloog hij al een 2e, een 3e en een 6e in de vereniging, zonder daarbij volledig te zijn. Kortom, een beloftevolle doffer met Heremans bloed en nog verder terug in de lijn het soort van Maurice Hasendonckx. De 2e prijs in de vereniging, tevens de 2e duif van de combinatie Meijers was de 602, niet hun fameuze doffer met het gelijkluidende nummer maar een duivin met gelijke kwaliteiten. De 3e plek was voor Gerrit Schepers, niet met de kampioensduif oude duiven van 2015, de 925 maar met een andere duif. Die 925 bezorgde op Deurne zijn baas anders nog wel behoorlijk veel kopzorgen. Daar waar de eerste duiven arriveerden om 12.08 uur, kwam de 925 niet eerder thuis dan 14.30 uur. Het eerste waar men misschien aan denkt is dat er sleet op zit van de vele vluchten, maar dat zal het niet zijn. De oorzaak is wellicht dat Schepers veel nazaten wilde hebben van deze topdoffer en de 925 veel duivinnen het hof moest maken. Duidelijk mag zijn dat dat ook bij mannelijke duiven niet in de kouwe kleren gaat zitten. Kortom, een paar weken rustig aan spelen en de 925 zal er wel weer staan.
Vermeldenswaard is ook de prestatie van Oscar Ossenvoort door met 2 duiven binnen de top 10 te vliegen. Dat kan nog wat worden dit jaar. De volledige uitslag van Deuren, 9 april 2016, 232 duiven van 13 deelnemers en gesponsord door Wasserij Springendal te Oud Ootmarsum;
1,2,4,5 en 7: Comb. K. & K. Meijers
3 en 9: G. Schepers
6. H. Damhuis
8 en 10: O. Ossenvoort