Korenbloemen, het vliegend hert en tante Sien. Ze zijn allemaal terug te vinden op de mozaïekbank in Vasse. Margot Diepenmaat en Jacqueline Nijhuis namen het initiatief voor de bank. Samen met een grote groep vrijwilligers uit het dorp hebben zij gewerkt aan de mozaïekbank die een plek heeft gekregen in het centrum van Vasse.
Wethouder Erik Volmerink heeft de bank vrijdagmiddag 29 december onthuld: “Waar een idee in de Melkbus wel niet toe kan leiden. Het is een prachtig kunstwerk van én over Vasse geworden.”
De bank is ontstaan uit een idee in de Melkbus, de ideeënbus van Vasse. Jacqueline en Margot begonnen enthousiast aan het idee en kregen hulp van allerlei mensen uit Vasse. “Bouwvakkers uit Vasse hebben geholpen met het maken van de betonnen bank, en tientallen vrijwilligers hebben geholpen met het plakken van alle steentjes.”
De afbeeldingen op de bank zijn zorgvuldig gekozen. “We hebben de bezoekers van de Dorpshuiskamer gevraagd wat zij bij Vasse vonden passen, dat hebben we verwerkt”, legt Margot uit. Op de bank vind je onder meer bloemen en planten die rond Vasse bloeien (klaprozen, korenbloem, zonnebloem, gerst en hop), een watermolen, verwijzingen naar het boerenleven (koeien, klompen, tractor) en afbeeldingen rond toerisme (fietsers en wandelaars, tipi’s en een camping). Ook zijn typisch Twentse plaatjes te zien zoals de midwinterhoorn en tante Sien. De kinderen van de Mariaschool maakten ook tekeningen voor op de bank; zij tekenden onder andere een lieveheersbeestje en een uiltje. Met hulp van de kunstenaars Ellen Wichman en Anita Delis werden alle tekeningen gemaakt en bewerkt voor het mozaïek.
Sinds dit najaar zat een groep vrijwilligers enkele dagen per week te mozaïeken in de hal in Mander. Mozaïeken bleek ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht, maar Lucy van Workshop-Boerderij Kampboer in Saasveld hielp om alles in goede banen te leiden. “In het begin was het lastig om mensen te krijgen die wilden helpen, maar al gauw hadden we een hele groep vrijwilligers”, vertelt Margot. En dat is maar goed ook, want elk steentje moest met de hand op maat worden geknipt en vervolgens op de bank geplakt. “De buren in Mander vroegen zich al af wat die vrouwleu daar toch moesten”, lacht Margot. “We hadden een prima plek, de kachel brandde en er was een grote tafel waar we aan konden werken.” Het was gezellig, maar er werd ook hard gewerkt. “We gebruikten plankjes voor de verschillende afbeeldingen. Daarop kwam een mozaïekmatje met daaronder de tekening. Zo kon je de steentjes er op puzzelen”, vertelt Jacqueline. “Het was een enorme klus, en we moesten elk steentje knippen. Sommige mensen hebben nu nog dove vingers. En toch was het altijd leuk, het heeft ons nooit verveeld.”
De kosten voor de bank konden worden betaald door een bijdrage van Provincie Overijssel, Samen voor elkaar, Cogas en Kern met Pit. “Maar het hield niet over”, vertelt Margot. “En daarom hoop ik dat mensen op ons gaan stemmen op de website www.kernmetpit.nl. Zo kunnen we in aanmerking komen voor een extra bijdrage die we goed kunnen gebruiken.” Stemmen kan tot 10 januari.
De bank heeft een plek gekregen op het pleintje tegenover de Plus. Margot en Jacqueline denken ondertussen al na over een volgend project. “Dit was zo leuk dat we er eigenlijk wel een vervolg aan willen geven. Misschien kunnen we wel mozaïektegeltjes maken om te verkopen en met de opbrengst wat te doen voor de Dorpshuiskamer. Er zijn veel vrijwilligers die verder willen mozaïeken dus wie weet…”
Foto’s zijn van Caspar Kouijzer