Hoera! Minister Mona Keijzer (VRO) en staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) hebben de eDNA-methode opgenomen als erkende maatregel in de Omgevingsregeling. Met deze veelbelovende methode om vleermuizen op te sporen (in spouwmuren) kan de isolatiesector weer door met isoleren. Dit kan huishoudens een structureel lagere energierekening bieden en uit energiearmoede halen, in tijden met hoge en onvoorspelbare gasprijzen. “Dit is echt heel goed nieuws.”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Betere mogelijkheden isoleren woningen
“Bewoners en isolatiebedrijven kunnen nu weer vooruit. Dat de eDNA-methode als erkende maatregel is opgenomen in de Omgevingsregeling, is heel welkom.” De NVDE is heel blij met de mogelijkheid om jaarrond eDNA toe te passen. Door maximaal gebruik te maken van deze nieuwe, zorgvuldige opsporingsmethode kunnen sneller meer woningen worden geïsoleerd en kunnen meer huishoudens een lagere energierekening krijgen. Het is goed dat woningeigenaren volgens de oude natuurvriendelijke methode (NVI) mogen gaan isoleren, wanneer er uit de eDNA-test blijkt dat er geen vleermuizen in de woning gevonden zijn.
De isolatiesector ziet kansen de isolatiecapaciteit weer flink omhoog te krijgen en het isolatietempo fors op te schroeven. Daarvoor is continuïteit en zekerheid nodig in de stroom van isolatiemaatregelen, naast adequate uitvoering van de Lokale Aanpak Isolatie binnen het Nationaal isolatieprogramma. Publieksvoorlichting is ook van groot belang, want er is nu veel onzekerheid bij consumenten.
Stimuleren Wijkenaanpak
De NVDE pleit bovendien voor een grootschalige wijkenaanpak, waarmee bewoners in de armere wijken zo snel mogelijk worden geholpen met het grip krijgen op hun energierekening. Een win-win. Volgens de Menukaart voor Groene Groei kunnen een half miljoen huishoudens worden geholpen met een grootschalige wijkenaanpak ter waarde van €5 miljard. Hierbij daalt hun energierekening fors, namelijk €1.100 per jaar, wordt 1 Megaton CO2 bespaard en hoeft Nederland zo’n 505 miljoen kuub minder buitenlands aardgas te importeren.