Veel mensen zullen zich de Schoolplaat ‘In sloot en plas’ herinneren die vroeger in de klas hing. Maar als je hen vraagt door wie deze plaat gemaakt is, zullen maar weinig mensen de naam Koekkoek noemen. Daar waar zijn tijdgenoten Isings en Jetses bekend zijn geworden als Schoolplatenmakers, is de naam Koekkoek altijd redelijk onbekend gebleven. Hoog tijd voor het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum om daar verandering in te brengen en een tentoonstelling te wijden aan het leven en werk van Adrianus Koekkoek (1873 – 1944).
M.A. Koekkoek, telg uit een bekende schildersfamilie, werd geboren in Amsterdam. Van zijn vader, de kunstschilder Willem Koekkoek, leerde hij de kneepjes van het schildersvak. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een voorkeur voor het schilderen van landschappen en dieren. Hij bezocht vaak de dierentuin Artis, waar hij de dieren observeerde en schetste. Hij tekende graag dieren in hun natuurlijke omgeving (bosgrond, laag struikgewas). Zijn teken- en schilderstalent, gecombineerd met zijn observatievermogen, leverden hem belangrijke opdrachten op. Voor schooluitgever Wolters uit Groningen maakte hij de bekende schoolplatenseries ‘In ons land’ en ‘Buiten ons land’,  die gebruikt werden tijdens de biologieles. ‘In sloot en plas is de bekendste plaat, waarbij het leven boven en onder water op intrigerende wijze in beeld is gebracht.
Koekkoek groeide uit tot illustrator van vogels en dieren voor wetenschappelijke publicaties in binnen- en buitenland. In 1918 trad Koekkoek in dienst als wetenschappelijk tekenaar van het Natuurhistorisch Museum te Leiden (tegenwoordig Naturalis), waar hij tot aan zijn pensionering in 1938 bleef werken.
In de tentoonstelling is een keur aan originele schetsen, tekeningen en olieverven te zien die hij in de loop van zijn carrière voor zijn verschillende opdrachtgevers gemaakt heeft.
Over M.A. Koekkoek is van 10 februari t/m 25 september 2012 in het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum de tentoonstelling ‘In sloot en plas, Leven en werk van M.A. Koekkoek’ te zien. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam.
Educatorium, Keerweer 2, 7631 EX Ootmarsum, www.educatorium.nl
di-vrij 10-17 uur, za-ma 14-17 uur, tel 0541-293129.
Toegang € 4, 65+ € 3,50, kinderen tot 12 jaar gratis.