Een boeiende reis door een herfstachtig en soms al winters Springendal

Natuurliefhebber Harry Wolbers struint het liefst iedere dag door zijn geliefde natuur. Deze bijdrage brengt ons naar het Springendal waar de laatste weken een ware ‘verkleurmetamorfose’ heeft plaatsgevonden. Er valt nog veel meer te genieten in dit artikel. Leerzaam en gelardeerd met prachtige foto’s.


Van kleurig blad tot en met de rupsendoder
“De afgelopen weken zag je op het Springendal een ware  verkleur metamorfose van bomen en struiken.
Maar er was nog veel meer te zien , zoals de rupsendoder en dat is een bijzondere paddenstoel. De rupsendoder behoort tot de zakjeszwammen, die men kan vinden in weinig bemeste graslanden, lanen en bermen.

De levenscyclus gaat als volgt:  de rups van een vlinder wordt geïnfecteerd en verpopt zich vervolgens in de grond. De paddenstoel groeit in en om de pop heen en dood deze dan. Vandaar de naam rupsendoder. Vroeger werden aan deze paddenstoel al geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het bevat een bijzondere stof dat bacteriën kan doden en dus ontstekingen tegen kan gaan.


Op het Springendal liggen nog steeds boomstammen opgestapeld, waar thans veel paddenstoelen op groeien. Maar bij een stapel vond ik  tot mijn grote verrassing het zestienpunt Lieveheersbeestje. Ze zijn  maar 3 à 4 mm groot en ze leven vaak in groepen. Maar dit was een groep van maar liefst  ongeveer 600 stuks. Ze leven van onder andere van bladluizen, mijten en zijn dus zeer nuttig.


IJshaar

Afgelopen zondag was het mistig met lichte vorst, ideaal weer voor ijshaar. IJshaar ontstaat op ontschorste takken van loofhout wat nog restvocht bevat. Samen met een schimmel wat in dat hout zit en lichte vorst komt er een proces op gang, waardoor het restvocht door de poriën naar buiten wordt geperst en wat onmiddellijk bevriest. Het zijn wonderbaarlijke kunstwerken, maar als het dooit is het ook zo weer weg.


Kalkkopje

Het was dit jaar ook een goed jaar voor de allerkleinste paddenstoeltjes , soms met het blote oog bijna niet waarneembaar, zo ook het Kalkkopje,” vertelt Harry Wolbers over zijn boeiende ontmoetingen met de natuur.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De prachtige natuur in Twente door de ogen van Harry Wolbers

De prachtige natuur in Twente door de ogen van Harry Wolbers

De afgelopen decennia is er ook in Twente de nodige natuur verloren gegaan. Toch valt er nog veel te...

Lees verder >
Betoverend mooi

Betoverend mooi

Regelmatig zit de redactie van In en Om achter de computer en dat regelmatig is meermalen per dag. V...

Lees verder >
Hoe mooi zijn paddenstoelen door Harry Wolbers’ camera

Hoe mooi zijn paddenstoelen door Harry Wolbers’ camera

Nagenoeg iedereen kent wel een elfenbankje of een vliegenzwam. Hele herkenbare paddenstoelen. Maar w...

Lees verder >