17-SEP-2022 – Komende week begint de herfst! Het is de ideale tijd om je tuin om te toveren tot een welkome plek voor dieren, planten én jezelf. Wil je dat ook, maar weet je niet goed waar te beginnen? Volg dan de gratis online tuincursus van IVN Gelderland. Tuinvrouw Anne Wieggers helpt je in vijf korte videolessen op weg.
Beginner en gevorderde
In de cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ neemt tuinvrouw Anne Wieggers, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, je ‘virtueel’ aan de hand. In vijf online lessen van een half uur laat ze zien hoe je al met hele simpele dingen veel resultaat boekt – of je nou een beginner bent of al tuinervaring hebt. IVN Natuureducatie ontwikkelde de cursus op verzoek van provincie Gelderland, want natuurvriendelijke tuinen en balkons worden steeds belangrijker. Groen in de bebouwde kom is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het zorgt bijvoorbeeld ook voor verkoeling, houdt regenwater vast en verlaagt stress.
Een natuurvriendelijke tuin is goed voor de biodiversiteit, maar gaat ook hittestress tegen en is goed voor ons welzijn (Bron: IVN Gelderland)
Van grijs naar groen
Charlotte uit Arnhem (29) is een van zevenhonderd deelnemers die de cursus al volgde. “Ik wist wel iets, maar niet veel van tuinieren”, vertelt ze. Ze verhuisde dit jaar van een klein appartement zonder balkon naar een huis met tuin. Zo’n standaard tuin, zegt ze zelf: met een terras, een klein grasveldje en een border. “Ik keek naar de grijze tegels en dacht: hoe maak ik hier iets groeners van? Want ik leef graag duurzaam.”
Natuurvriendelijk tuinieren blijkt eigenlijk niet zo ingewikkeld. “Je moet vooral niet teveel willen ingrijpen. Uitgebloeide bloemen kun je in de winter laten staan, en bladeren veeg je gewoon in een verloren hoekje in plaats van ze in de GFT-bak te doen. Met een waterschaal zorg je snel voor voldoende drinken voor vogels én insecten.”
Je eigen tuin gaan snappen
De cursus leerde Charlotte om goed te kijken naar haar tuin. Bij de tweede les hoort de opdracht een ‘vlekkenplan’ voor je eigen tuin te maken. “Je gaat dan na: waar is er zon en waar schaduw, en kun je ergens de hoogte in met klimplanten? Ik ging zo beter snappen welke planten goed bij mijn tuin passen. Eerder kocht ik planten die bij het tuincentrum prachtig bloeiden, maar thuis vaak verpieterden. Niet gek natuurlijk, als ze niet passen bij de omstandigheden in je eigen tuin. Nu weet ik beter wat ik koop.”
Met de cursus leer je wat past bij de omstandigheden in je tuin (Bron: IVN Gelderland)
Meteen in de praktijk
Charlotte ging enthousiast aan de slag met de adviezen van docente Anne Wieggers. “Ik had een saaie muur, daar heb ik kamperfoelie bij gezet. In borders plantte ik inheemse soorten en ook veel bolletjes als voorjaarsbloeiers, zodat er al vroeg voedsel is voor insecten. Ik koop nu biologische planten van de lokale kweker, die zijn sterker en zonder gif.” De kers op de taart, vertelt ze, was de egel die zich vorige week liet zien. “Die zag ik hier eerder nog niet. Het kan toeval zijn natuurlijk, maar hij kwam uit de hoek bij de bladerhoop die ik maakte.”
Meedoen met de cursus
Wil je ook meer leven in je tuin? Meld je dan aan voor de cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’. Je schrijft je in en start meteen.De lessen kun je volgen op een moment dat het jou uitkomt. De lessen zijn ook interessant als je geen tuin of balkon hebt. Veel tips kun je gebruiken om bijvoorbeeld een geveltuintje te maken of een boomspiegel in de straat te verfraaien. Want alles helpt om de stad groener te maken!
Een groenere stad is hard nodig. Ook in tuinen liggen veel kansen om samen voor meer veilige plekken en voedsel voor dieren te zorgen. Daarnaast houden groene tuinen de stad koel bij hitte en droog bij hevige regenval. Provincie Gelderland stimuleert daarom de vergroening van steden en dorpen, zoals met deze cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’.
Tekst: Provincie Gelderland i.s.m. IVN Gelderland
Foto’s: IVN Gelderland