Columnist Rob Meijer leverde zijn eerste column in het nieuwe jaar aan. Het fenomeen Twitter wordt onder de loep genomen. En welke gevolgen heeft dit voor de heersende machtsstructuren? En hoe wordt Twitter later beschreven in de geschiedenisboekjes? Vragen, die niet direct beantwoord kunnen worden, maar wel stof tot nadenken oplevert.
Een Tweet van Hitler
Twitteren verandert de wereld. Vooral wanneer invloedrijke mensen aan een miljoenenpubliek voortdurend laten weten welke mening ze hebben. Kijk maar eens naar Trump die zichzelf mooi in z’n voet heeft geschoten met berichten dat hij het nieuwe boek over hem ongewenst vindt. Dat verkoopt natuurlijk prima en maakt iedereen nieuwsgierig. Ik ben benieuwd hoe het Twittertijdperk later in onze geschiedenisboekjes terecht zal komen. Een ommekeer in de bestaande wereldverhoudingen ? Hield Trump Noord Korea’s Kim Jung Oen tegen toen hij hem “ Little Rocketman ” noemde ? Wie zal het zeggen.
Er zouden wel heel wat zaken in de wereldgeschiedenis anders zijn gelopen wanneer Twitter ook vroeger al had bestaan. Stel je voor dat Napoleon toen hij bij zijn inval in Rusland snel weer naar Frankrijk ging en zijn troepen daar achter liet in erbarmelijke toestand, dat er toen een Twittertje werd opgevangen van “ Ik zeg dag tegen de Russen en ik ben er mooi van tussen..” . Of dat de Paus zou hebben getwittert : “preservativi sono felici” (condooms zijn zalig) , dat zou een discussie goed op gang hebben gebracht. Stel je voor dat Hitler in zijn goeie tijd met Italië een berichtje zou twitteren met : “Diese Mussolini habe ich schön in der Tasche.”. Misschien was de tweede wereldoorlog dan wel eerder afgelopen….
Je kunt zeggen wat je wilt maar door de sociale media hoor je nu tenminste direct hoe de enkele mensen aan de top over bepaalde zaken denken. Dat verandert het wereldtoneel. Het verhaal gaat dat Trump elke morgen in zijn werkkamer voor zijn vier beeldschermen gaat zitten, onderuit gezakt met z’n iPhone in de hand en het nieuws bekijkt en er dan op los twittert. Nu is hij geen man van grote idealen en inzicht, of zoals Maarten van Rossum het uitdrukt “de eerste beste dorps-idioot” . En met al die tweets van Trump komt er natuurlijk veel nepnieuws in de wereld. Het is natuurlijk onmogelijk met twee regeltjes tekst een gecompliceerd probleem af te doen, maar het slingert wel de discussie aan. Politieke betrokkenheid maak je er wel groter mee.
De sociale media veranderen de manier waarop we met elkaar omgaan . Het brengt mensen dichter bij elkaar maar ook verder uit elkaar en tast bestaande machtsstructuren aan. Waar gaat het heen ? Futuristen voorspellen dat het digitale tijdperk in kortere tijd een grotere omslag teweeg zal brengen dan de industriële revolutie. Voorlopig houdt ik het nog maar bij de Apple Mac, de Windows computer, de laptop, de tablet en de iPhone. Wat de toekomst brengt dat zien we dan wel weer.
Rob Meijer
januari 2018