Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben ten Buuren. Samen met zijn maten Martin van der Beek en Linda Elfrink. Dit trio stond aan de basis van een meer dan waardevolle en kostbare schatvondst op het Springendal. In het Jaarboek staat dan ook een prachtig artikel over deze vondst van vele tientallen munten en andere juweeltjes. Het vinden van deze schat en nader onderzoek wezen uit dat hier in de zesde en/of zevende eeuw een offerplaats moet zijn geweest. Gerben ten Buuren nam in 2021 de redactie van het Jaarboek in vertrouwen en zij kregen de beschikking over zijn dagboek. Minutieus vertelt de Ootmarsummer, net zoals hij zoekt, over de vondsten op het Springendal en wat voor gevolgen dat allemaal heeft gehad. Het is één van de schatten aan verhalen, die in deze editie een plek hebben gevonden in het Jaarboek 2022.
‘Piepstok in de aanslag’
“Op de titelpagina van dit nieuwe jaarboek heeft de redactiecommissie je vereeuwigd samen met je grote maat uit Enschede: Martin van der Beek. Jullie tweeën staan er zo mooi op met de piepstok in de aanslag en een brede lach op jullie beider gezicht. Een mooie foto,” vertelt Nettie Aarnink, ”Het is ook een pracht van een verhaal over jullie vondsten. En zo schreef jij, Gerben ten Buuren, geschiedenis. Het was gestaag werken, graven, lopen, zoeken, volhouden, samenwerken, collegialiteit tonen, kippenvel krijgen, lang zwijgen over de vondst van al die gouden rakkers ….maar het is je gelukt om Ootmarsum, het Springendal, het vak van amateurarcheoloog, maar ook de zorg voor ons heem op de kaart te zetten!
En hoe mooi is het dan dat wij als vereniging Heemkunde Ootmarsum de gelegenheid hebben aangegrepen om dit verhaal in ons Jaarboek vast te leggen voor onze leden en donateurs, voor geïnteresseerden en voor komende generaties en Ootmarsumse geschiedschrijvers.” Met veel waardering voor Gerben ten Buuren en al zijn medestanders kreeg de Ootmarsumse amateurarcheoloog het eerste exemplaar van het Jaarboek 2022 uitgereikt. Niet voor niets gebeurde dat bij Hoeve Springendal, een prachtige plek en op een steenworp afstand van de unieke vondst.
Kaken stijf op elkaar
In het welkomstwoord van de redactie van het Jaarboek, die bestaat uit Anne-Marie Heisterkamp, Rosalien Krabbe, Ine Hulsman en Peter Baanstra, roemde laatstgenoemde de bijdrages van de schrijvers. “Ootmarsum en Omstreken beschikt blijkbaar over een onuitputtelijke bron aan verhalen, want deze blijven binnenstromen. Prachtig om dat zo te ervaren. Dat neemt niet weg dat het best een intensief jaar is geweest. Toch veel overleg met betrokkenen en vooral dat grote geheim dat wij als redactie kregen te horen omtrent de unieke schatvondst op het Springendal. Kaken stijf op elkaar en wat is het dan een mooie samenloop dat het een paar weken geleden groot landelijk nieuws is geweest. Het verhaal van Gerben is een prachtige aanvulling op wat we al weten, want zijn bijdrage komt letterlijk en figuurlijk van binnenuit. Soms zijn de zinnen recht uit het hart van deze amateurarcheoloog, die met zoveel liefde en samen met zijn maatjes deze hobby omarmt. We zijn alle schrijvers enorm dankbaar en kijken met veel voldoening terug op het samenstellen van dit Jaarboek en hopelijk leest iedereen de bijdrages met veel plezier. Ook een groot compliment aan onze vormgever Mrieke Peters, die het Jaarboek een verfrissende uitstraling heeft gegeven.”
Alle verhalen belicht
Rosalien Krabbe en Peter Baanstra vertelden, in het vervolg van de bijeenkomst, op ludieke wijze welke verhalen en bijdrages zijn opgenomen in dit Jaarboek 2022. Het verenigingsleven is terug te vinden in de bijdrages over de Ootmarsumse IJsclub en de jubilerende klootschietersvereniging Oud Ootmarsum. Dierbare herinneringen zijn er te lezen over twee markante schrijvers, die er helaas niet meer zijn: Chris Velthuis en Henk Eweg. Een gids voor de toerist, Vervlogen tijden, Het station dat er nooit kwam en Wie Woonde Waar brengen de historie tot leven. Ook is er een bijdrage om de humor niet te vergeten. Het derde verhaal over de steenfabriek op de Kuiperberg is weer een prachtig vervolg van de eerste twee bijdrages. Heel persoonlijk zijn de verhalen over Johan Jongkind en zuster Jo Hulshof. Origineel is het onderwerp over schoorstenen. De natuurbijdrage handelt deze keer over de Merel. Een nieuwe rubriek gaat over de herkomst van straatnamen. Deze keer de Titus Brandsmastraat en hoe wonderlijk lopen de dingen nu bekend is geworden dat in mei Titus Brandsma heilig wordt verklaard. In Het Pröätke komt Bennie Heisterkamp aan het woord. De succesvolle transporteur vertelt als in een open boek over zijn bijzondere leven en over zijn droom, die uitkwam. Het Jaarboek begint met ‘De schat van ons leven’ en eindigt met de kroniek, waarin de meest relevante gebeurtenissen van Ootmarsum staan opgeschreven.
Het Heemkunde boekwerk is voor 10 euro te koop bij Jos en Silvia Brummelhuis. Donateurs van de Heemkunde en Vrienden van de Ben Morshuisstichting krijgen het Jaarboek thuisbezorgd.
Op 4 april vertelt Gerben ten Buuren, samen met Jan Willem de Kort, over zijn ervaringen bij het zoeken naar deze schat en welke impact het heeft gehad.
Foto’s Hanneke Spermon