De eerste varkensmest is geleverd aan de gloednieuwe mestverwaardingsinstallatie in Zenderen bij afvalverwerkingsbedrijf Twence. Een nieuwe stap in 100% kringlooplandbouw. De bedoeling is om deze varkensmest te verwerken tot groen gas en nieuwe grondstoffen.
In februari 2021 is Twence gestart met de bouw van de mestverwaardingsinstallatie in Zenderen. Om de eerste fase van het proces mestvergisting langzaam op te starten is vandaag een geringe hoeveelheid varkensmest geleverd. De hoeveelheid varkensmest zal de komende tijd beetje bij beetje opgevoerd worden. Over enkele weken zal uit de vergistingsinstallatie groen gas van aardgaskwaliteit opgewekt worden voor 3.000 huishoudens.
Mestcontracten: het kan nog net
Alleen al in Twente en delen van Salland en de Achterhoek is er een aanzienlijk mestoverschot. Een deel van dit overschot moet verwerkt worden door erkende mestverwerkers als Twence.
Varkensmest wordt geleverd door intermediairs en is afkomstig van varkenshouders in Oost Nederland. Ook interesse om mest te laten verwerken? Wees er snel bij, want bijna het volledige jaarvolume is reeds gecontracteerd.
100% kringlooplandbouw
Met deze installatie wordt jaarlijks 250.000 ton varkensmest verwerkt. Hiermee worden naast groen gas ook schaarse grondstoffen terug gewonnen en emissie van ammoniak en methaan voorkomen: 100% kringlooplandbouw dus. Dit is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de landbouwsector in de regio!
Oplevering
Voor de zomer zal de installatie operationeel zijn.
Over Twence
Twence brengt nuttige materialen en grondstoffen terug in de kringloop en produceert energie (elektriciteit en warmte) uit niet-herbruikbaar afval, biomassa en de zon. Daarmee levert Twence een grote bijdrage aan de besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen en het vermijden van de uitstoot van CO2. Twence loopt in de branche voorop, qua innovatie en effectiviteit: daarmee draagt de organisatie nu en in de toekomst bij aan het omvormen van de lineaire economie naar een circulaire.