Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de regionale energie coöperatie ECNOT op 10 april is besloten om de coöperatie te beëindigen. Een unaniem besluit, omdat de coöperatie in de regio niet meer nodig is. Lokaal eigendom wordt door lokale partijen opgepakt. Tegelijk zijn de spelregels en daarmee de randvoorwaarden voor nieuwe energieprojecten veranderd. De samenwerking tussen gemeenten en lokale coöperaties gaat door, maar in een andere vorm.
De Energie coöperatie Noordoost Twente (ECNOT) is in 2022 opgericht door de gemeenten Losser, Dinkelland en Tubbergen samen met lokale energie coöperaties en met een financiële bijdrage van Oldenzaal. Doel: het ontwikkelen van projecten voor de opwek van duurzame elektriciteit met ten minste 50% lokaal eigendom.
Het blijkt dat lokale energie coöperaties inmiddels voldoende zijn toegerust om zelf projecten op te pakken, al dan niet met expertise en ondersteuning vanuit ECNOT. Zo is in Losser de coöperatie DeLutteWint opgericht met behulp van kennis en kunde vanuit ECNOT. In Dinkelland is door Sunne Energie in nauwe samenwerking met ECNOT het coöperatieve zonneproject op de daken van Boomkwekerij Slangenbeek in Saasveld gerealiseerd. Dit voorjaar wordt in Denekamp een soortgelijk project op het vernieuwde dak van manege De Zonnebeek gerealiseerd door Energiecoöperatie De Zonnebeek.
Wethouder Jan Engels, gemeente Losser: “Onze wensen en ambities voor lokaal eigendom worden al ingevuld zonder ECNOT. Tegelijk zijn de spelregels veranderd voor projecten met wind en zon. De provincie neemt bijvoorbeeld veel vaker de regie bij projecten en zonnevelden op landbouwgrond zijn niet meer toegestaan. Ook zijn mogelijk geschikte gronden al ‘gereserveerd’ door initiatiefnemers. Er is geen ruimte voor ECNOT om zelf initiatieven te ontwikkelen.”
Tijdens de algemene ledenvergadering is daarom unaniem besloten om deze formele vorm te beëindigen, met daarbij de afspraak dat de samenwerking op een andere wijze wel doorgaat en lokale coöperaties kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeenten.
Benno Meulenbroek, voorzitter van ECNOT: “De coöperatie ECNOT heeft niet aan het oorspronkelijke doel kunnen beantwoorden zoals dat werd verwacht door de vertegenwoordigers van de LEI’s. Ondersteuning bij wind- en zonneprojecten is beperkt gerealiseerd. Door gewijzigde politieke inzichten over het gemeentelijke wind- en zonneveldenbeleid kwam ECNOT niet goed in de positie om eigen (grootschalige) projecten te ontwikkelen. Het terughoudend
zonneparkenbeleid is nu ook in provinciaal beleid opgenomen. Mede door de oprichting van ECO (Energie Coöperatie Overijssel), een professionele vertegenwoordiging van de LEI’s op provinciaal niveau, is ECNOT als ondersteuningsorganisatie overbodig geworden. Wel gaan wij als LEI’s vertegenwoordiging door om lokaal eigendom, zeggenschap en participatie te stimuleren en te borgen en kennis te delen met de gemeenten over bijvoorbeeld warmtenetten, energiegemeenschappen en ‘lokaal voor lokaal’.”