Kom je in de knel met je energierekening en wil je energietoeslag over 2023 aanvragen? In Oldenzaal en Wierden moet je opschieten. Hier heb je tot en met 31 december de tijd om je op te geven voor de tegemoetkoming. Ook in andere Overijsselse gemeenten moet je er snel bij zijn, zo blijkt uit eigen onderzoek van Independer. Kom je in aanmerking, maar ben je te laat met aanvragen? Dan kan je tot 1.300 euro mislopen.
Huishoudens met een laag inkomen kunnen een energietoeslag aanvragen bij hun gemeente. Oldenzaal en Wierden hebben de strakste deadline in Overijssel. Dat terwijl er veel in andere gemeenten geen haast geboden is. In Dinkelland en Tubbergen heb je bijvoorbeeld tot 31 juli 2024 de tijd om de energietoeslag over 2023 aan te vragen.
Overijsselse gemeenten minder ruimhartig
De energietoeslag is er specifiek voor huishoudens met een kleine portemonnee, al kan de inkomensnorm sterk verschillen per gemeente. De regering adviseert om uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm.
29,2% van de Nederlandse gemeenten kiest voor een hogere inkomensnorm, waardoor ook de huishoudens met een iets hoger salaris recht hebben op de volledige energietoeslag. In Overijssel zijn gemeenten naar verhouding minder coulant. Binnen de provincie heeft 24% van de gemeenten een hogere inkomensgrens.
Wie heeft er recht op de energietoeslag?
Elke Overijsselaar met een inkomen tot en met 120% van de bijstandsnorm kan een energietoeslag over 2023 aanvragen. Zes gemeenten binnen de provincie hebben een ruimere inkomensnorm. Hardenberg, Steenwijkerland, Zwolle, Ommen en Staphorst hanteren een grens van 130% van het minimuminkomen. In Dinkelland gaat het zelfs om 150% (!).
Wel is er in ‘strengere’ gemeenten soms sprake van een tussenregeling, inwoners die net iets meer verdienen dan de inkomensgrens krijgen dan een gedeeltelijke energietoeslag. Zo’n regeling is er in Hellendoorn, Rijssen-Holten, Raalte en Zwartewaterland.
Independer – Energietoeslag 2023 – data.xlsx