Zoals de meeste lezers misschien al weten, is het college van Dinkelland evenals dat van Dalfsen door de organisatie van ‘Entente Florale Nederland’ gevraagd, om dit jaar samen Nederland te vertegenwoordigen op Europees niveau. Dat betekent dat twee Overijsselse kernen zich gaan profileren in Europa. Dit is een unicum voor Nederland.
Hoewel anders doet vermoeden, maakt het dorp Dalfsen zich op voor het goud in de categorie kleine steden en doet het stadje Ootmarsum mee in de categorie dorpen. Dat heeft alles te maken met het inwonertal van beide kernen.Net als bij de ‘Entente Florale Nederland’ wordt er voor de Europese jury ook een Jury dag georganiseerd. Deze vindt voor Dalfsen plaats op vrijdag 8 juli, en voor Ootmarsum op zaterdag 9 juli. Tijdens deze dag krijgen de juryleden een uitgebreide rondleiding door Dalfsen, en Ootmarsum, om zo een indruk te krijgen van al het moois dat beide plaatsen te bieden hebben.
In een Olympisch jaar hoort natuurlijk een passende gedachte. Meedoen is belangrijker dan winnen. De gemeente Dinkelland is dan ook zeer vereerd om van de partij te mogen zijn. Neemt natuurlijk niet weg om volledig voor goud te gaan. Een geweldige kans om je op een internationaal podium te presenteren als groenste gemeente. Zo, nu bent u weer bijgepraat, en gaan we over tot waar het eigenlijk allemaal om gaat !
Biodiversiteit in en om Ootmarsum ( in uw eigen tuin en het plantsoen )
Een rijk en gevarieerd groen in en om Ootmarsum wordt niet alleen door burgers erg gewaardeerd, maar het kan ook een uitstekende bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het biedt veel soorten insecten, vogels en andere dieren nieuwe levenskansen. En bovendien wordt zo de natuur dicht bij huis gehaald. Het aanleggen van groen in de stad in combinatie met goed beheer en de juiste soortenkeuze van bomen, struiken en vaste planten is daarvoor essentieel.
In Nederland is de ( honing )bij gekozen als ambassadeur van de biodiversiteit. Doordat het slecht gaat met de bij, ondervinden ook veel andere soorten in de natuur hier van schade.
Gevarieerd en kleurrijk groen
Ook in onze stad en agrarische omgeving hebben we de laatste jaren de verschraling in het groen zien toenemen, en werd onze leefomgeving niet alleen saaier, maar het is ook nog eens slecht voor de biodiversiteit. Terwijl er juist volop kansen liggen om met meer en gevarieerder groen in en net buiten de stad de biodiversiteit te stimuleren. Dit begint met de aanplant van meer pollen-en nectarrijke bomen, struiken en vaste planten, zogenaamde drachtplanten. Dit levert niet alleen het basisvoedsel voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders, maar het vormt ook een aanvullende voedselbron voor veel andere insecten zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen.
Daarbij is sprake van een win-win situatie, want dit levert ook een meer kleurrijke beplanting op en dat is precies wat bewoners graag willen.
Een gevarieerd en kleurrijk stadsgroen is goed voor de tevredenheid en het welbevinden van de mensen, bevordert de sociale cohesie, voorkomt verpaupering van wijken en verhoogt de waarde van onroerend goed. Maar het stimuleert dus ook de ontwikkeling van ( bestuivende ) insecten en bevordert de biodiversiteit.
Soortkeuze
Er is in Nederland een enorm aanbod aan tuin- en plantsoenplanten. Er zijn tienduizenden verschillende soorten en cultivars. Elke soort stelt specifieke eisen en kent zijn specifieke toepassingen. Het is de kunst om voor elke plant de goede groeiomstandigheden te creëren en voor elke toepassing de goede planten te kiezen. “De juiste plant op de juiste plaats “. Voor toepassing in het openbaar groen zijn vooral planten, die geen al te hoge eisen stellen interessant: Dus sterke, gezonde, goed winterharde planten, die weinig onderhoud vragen.
Het verhogen van biodiversiteit zal niet het eerste criterium zijn voor het bepalen van de soortkeuze. Een ontwerper wil immers in eerste instantie een functionele beplanting ( die past bij het beschikbare budget ); bijvoorbeeld een goede straatboombeplanting, een dichte bodembedekker onder een boom, een wintergroene heg of een kleurrijke stadsbak. Maar ook binnen deze toepassingen is veel keuze mogelijk. Hierbij geldt in ieder geval, hoe meer variatie, hoe meer biodiversiteit. In uw eigen particuliere tuin kunt u zich natuurlijk naar hartenlust uitleven. Maar het is goed om soorten te kiezen die veel bijen of vlinders aantrekken en bomen of struiken met veel vruchten voor besetende vogels.
Kortom: voldoende aanplant van deze soorten komt de biodiversiteit zonder meer ten goede.
Voor praktische adviezen en voorbeelden kunt u telefonisch of per mail contact opnemen met onderstaande persoon.
N.B. biodiversiteit is de motor van vernieuwing !
Foto’s zijn van Harry Wolbers en Robert Westerhof
Met vriendelijke groet,
Jos Heerink
voorzitter Stichting Natuur & Milieu
info@josheerink-tuinmeester.nl
mob. 06-53346727