Erve Molenbeek komt stap voor stap dichterbij. Het college stelt de raad voor om het bestemmingsplan vast te stellen. Als dat gebeurt is het mogelijk om op de voormalige gemeentewerf en brandweerkazerne 7 woningen te bouwen. Dit plan maakt onderdeel uit van het gemeentelijke project de Commanderie. Het bestemmingsplan betekent de afronding van de laatste fase van het plan de Commanderie in Ootmarsum.
Tegen het voorliggende plan zijn na een inzageronde twee zienswijzen ingediend. Met de indieners is overleg gevoerd en dit heeft geresulteerd in een aanpassing van het plan en het intrekken van de zienswijzen. Als compensatie is de tweede ontsluiting aan de van Bevervordestraat vervallen. Hierdoor wordt een veiligere situatie gecreëerd voor de gebruikers van het bestaande fietspad. Daarnaast wordt de bestaande historische bomenrij niet aangetast. Aan de zijde van de sporthal de Schalm wordt een fietsstraat aangelegd, waarop gemotoriseerd verkeer te gast is. De fietsstraat fungeert als tweede ontsluiting van het Erve Molenbeek. De ‘nieuwe’ fietsstraat is in feite een bestaande weg, die momenteel wordt benut voor de aan- en afvoer van producten voor Gasterij Oatmössche. Met deze fietsstraat is er een veiligere oplossing ten opzichte van de huidige situatie.
Planopzet
Stedenbouwkundig sluit het plan aan bij het gebied van het Openluchtmuseum dat zich kenmerkt door een ‘sterk toevallige’ bebouwingsstructuur. De groene identiteit van het gebied met daarin een toevalligheid van de situering van bouwplekken (losse bouwvlakken met een variërende oriëntatie) staat centraal voor de stedenbouwkundige opzet. De kavels hebben geen strakke voorgevelrooilijn en komen hierdoor verspreid in het plangebied. De exclusieve woningen, op ruime kavels, voorzien in woningbehoefte van een beperkte doelgroep. In het vigerende bestemmingsplan ‘Ootmarsum, Commanderie’ zijn de percelen bestemd voor ‘Groen’ en ‘Gemengd’. Binnen de bestemming ‘Groen’ is een aanduiding opgenomen voor een historische bomenlaan. In het ontwerpplan Erve Molenbeek wordt deze aanduiding in zijn geheel overgenomen.
Starters en senioren
Momenteel wordt het bestemmingsplan Brookhuis Noordwest ontwikkeld, waarin de doelgroep starters en senioren aan bod zullen komen. Dit voornemen betekent voor de gemeente dat men op het Erve Molenbeek kan bouwen voor een exclusieve doelgroep. Dat neemt niet weg dat de gemeente serieus aan de slag is gegaan om op Brookhuis starters – en seniorenwoningen te realiseren. Op deze wijze worden meerdere doelgroepen bediend om te voldoen aan de provinciale en landelijke criteria.
Onderzoeken
Ten aanzien van het bestemmingsplan Erve Molenbeek zijn diverse onderzoeken verricht. Zo zijn er naast de meest geëigende onderzoeken ook een stikstofonderzoek en Pfas (bodemonderzoek) gedaan. Alle onderzoeken geven aan dat er geen belemmeringen zijn voor de uitvoerbaarheid van dit plan. Daarnaast is in het kader van de ‘vormvrije m.e.r.-beoordeling’, beoordeeld of een milieueffectrapport dient te worden opgesteld. Op 15 mei 2020 is besloten dat voor het plan geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld. Middels het voorliggende bestemmingsplan is aangetoond dat de ontwikkeling in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.
Beeldkwaliteitsplan
De locatie van Erve Molenbeek is een bijzonder gebied, een groene besloten wereld. In de Nota Omgevingskwaliteit wordt de locatie gewaardeerd met een ‘bijzonder’ niveau. De ambitie voor de bijzondere omgeving is hoog. Hier wordt de focus gelegd op de aansluiting op de cultuurhistorische structuur van het gebied, de relatie met het Openluchtmuseum en de aanhechting op het gehele gebied van de Commanderie. Een bijzondere omgeving waarbij extra wordt gekeken naar de architectuur, de detaillering en de aansluiting op de openbare ruimte binnen de bijzondere landschappelijke setting. Heel concreet betekent dit dat de huizen op het erve Molenbeek ‘in het groen’ worden gebouwd en daarmee geen afbreuk doen aan deze unieke locatie.