Even voorstellen 75 jaar Vrijheid Ootmarsum: bestuurslid Suze Lentferink

In deze rubriek stellen de bestuursleden van ‘75 jaar Vrijheid Ootmarsum 2020’ zich aan u voor. Bestuurslid Suze Lentferink vertelt over de wijze, waarop zij gevraagd werd om 75 jaar Vrijheid Ootmarsum, samen met anderen, vorm te geven. Er komt echter in deze voorstellingsronde meer aan de orde, waaronder de motivatie van Suze om samen met het bestuur en de vele vrijwilligers er een bijzonder gebeuren van te maken.

“Hoe waardevol is het dat we leven in vrijheid”
Suze Lentferink is door haar zwager Paul Sijtsma benaderd om zitting te nemen in het bestuur 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en omstreken. “Het was in eerste instantie wat half. Paul kwam langs, vertelde erover, en daar bleef het bij. Ik heb er zelf over doorgedacht, waarbij ik tot de conclusie kwam dat ik hieraan best mijn steentje wilde bijdragen. Met dit kroonjaar, 75 jaar na de bevrijding, wil je er toch samen een mooi feest van maken. Ik hecht zelf heel veel waarde aan vrijheid. Er zijn mensen, die het als iets vanzelfsprekends voelen, maar dat is het zeker niet. Kijk maar goed om je heen, dan loeren er overal gevaren. Ik houd mezelf regelmatig voor hoe waardevol het is om in vrijheid te kunnen leven in je eigen land en dat heeft zijn weerslag op je eigen leven. Voor mij een belangrijke reden om ja te zeggen om zitting te nemen in het bestuur. Dus Paul legde het niet voor niets in de week en ik ben hem daar dankbaar voor.  Door op deze wijze deel te nemen aan de organisatie  kun je daadwerkelijk bijdragen aan het welslagen van de festiviteiten. Vanaf het begin heb ik dit bestuur als heel inspirerend ervaren. Mijn collega bestuursleden variëren in leeftijd, en dan vind ik het gewoon heel fijn dat de jongeren met heel veel enthousiasme bezig zijn om hun taken op zich te nemen en deze met heel veel betrokkenheid uit te voeren. Dat geldt echter ook voor de 50’ers, 60’ers en ’70 ers, toch weer een andere generatie, maar het klikt op een hele mooie wijze,” voelt Suze Lentferink zich als een vis in het water.
Binnen het bestuur regelt Suze onder meer de vergunningen van de festiviteiten, die in Ootmarsum plaatsvinden. Dat is in deze tijd niet meer in een vloek en een zucht gepiept. “Nee, het aanvragen van een vergunning vergt veel overleg. Gelukkig heb ik veel hulp van twee dames bij de gemeente, die behulpzaam zijn en die me echt op weg helpen. Je moet rekening houden met allerlei factoren, waarbij de veiligheid voor iedereen als eerste moet zijn gewaarborgd. Het betekent dat het aanvragen van een vergunning veel overleg en afstemming vraagt. Maar ik doe het voor een heel goed doel en dus blijf ik er voor gaan,” aldus Suze Lentferink. Daarnaast is ze zeer actief geweest binnen de sponsorcommissie om het benodigde geld binnen te halen en dat lijkt voor het grootste gedeelte gelukt. “Ik ben in feite niet zo’n iemand om aan anderen om geld te vragen, maar ook nu gold dat het doel de middelen heiligt. En het mooie is dat we nergens nul op het rekest kregen. Dat geeft de betrokkenheid van de bedrijven en particulieren wel aan,” zegt een dankbare Suze Lentferink.
Ze is een kind van na de Tweede Wereldoorlog. Toch voelde ze in haar kinderjaren de ontberingen, maar zeker ook de wederopbouw. “Ik heb mijn ouders altijd als zeer verdraagzaam ervaren, terwijl mijn moeder in Zwolle heel bewust de hongerwinter heeft meegemaakt. Mijn vader beleefde de Eerste en zeker heel bewust de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft razzia’s meegemaakt, maar praatte er eigenlijk nooit over. Meer in de omgekeerde vorm, want als wij mopperden liet hij zich nog wel eens ontvallen dat we niet moesten zeuren: ‘Het is wel te merken dat jullie de oorlog niet hebben meegemaakt.’ Daarmee gaf hij aan dat er toch wel het één en ander is gebeurd en impact op hem heeft gehad, maar benoemen deed hij het niet,” vertelt Suze Lentferink.

Gemeenschapszin tijdens de festiviteiten
Suze geniet heel erg van de gemeenschapszin binnen het bestuur en de daaruit vloeiende commissies, werkgroepen en initiatieven. “Het is echt, wat ik al eerder zei, heel inspirerend. Dat wens ik ook iedereen toe, die deelneemt aan de festiviteiten. Laten we heel bewust bezig zijn met de vrijheid en dat op een gemeenschappelijke wijze doen. Die gemeenschapszin zorgt voor verdraagzaamheid. En dat is toch de leidraad om goed met elkaar om te gaan. Ik schrik wel eens van die ongenuanceerde uitspraken op de Social Media. Doe dat dus niet, maar doe  mee aan alle activiteiten in Ootmarsum en omstreken. Het is zeker de moeite waard en met een stuk saamhorigheid kunnen het echt onvergetelijke momenten worden. Er is in ieder geval keihard gewerkt en de betrokkenheid van velen is voelbaar. Laten we met elkaar die gemeenschapszin tonen om er zo een onvergetelijk festijn van te maken. Het is zo waardevol om 75 jaar Vrijheid te mogen vieren. En laten die festiviteiten de basis zijn om verdraagzaam met elkaar verder te leven,” besluit Suze Lentferink.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

Ootmarsum is een charmant stadje in het Oosten van Nederland vlakbij de Duitse grens, dat zich heeft...

Lees verder >
Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Op 10 september 2021 liepen leerlingen van basisschool de Meander zich de longen uit het lijf om zov...

Lees verder >
Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

De Stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken, hardlopersclub OLC ’93, Noaberkracht en de B...

Lees verder >