Op de basisschool De Meander te Ootmarsum wordt elk jaar ruim aandacht besteed aan de geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Waar dat mogelijk is, worden daarbij de gebeurtenissen betrokken, die zich in de periode 1940-1945 in en rond Ootmarsum hebben afgespeeld.
In dat kader maken de leerlingen van de hoogste groep van de Ootmarsumse basisschool De Meander en de school ’n Boaken van Agelo een excursie langs drie oorlogsmonumenten. Door de gids van de Ben Morshuis Stichting wordt ter plaatse verteld, waarom het monument is geplaatst en waarom juist op die plaats. Als voorbereiding op die tocht wordt op de scholen enkele lessen gegeven, waarbij gebruik wordt gemaakt van de twee delen “Ootmarsum 1940-1945” en van het geschiedenisboek “Ootmarsum van kennis naar vriendschap”; beide boeken zijn door de BMS samengesteld. De excursie begint bij het zogeheten Menco-monument dat in een gezamenlijke actie 1996 werd opgericht door de Heemkundevereniging Reutum-Haarle en de Ben Morshuis Stichting. Op deze plek werden in 1944 vier leden van de joodse familie Menco vermoord. Vervolgens gaan de leerlingen op de fiets naar het monument in de Ageler Es waar in november 1940 een Engelse bommenwerper neerstortte. De tocht eindigt bij het oorlogsmonument op het Bergplein, waar alle slachtoffers van de oorlog worden herdacht.
Ter afsluiting houden de leerlingen dan op of rond 4 april hun ‘eigen’ Dodenherdenking, de Adoptieviering in de protestantse kerk. Behalve leerkrachten is ook een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur (burgemeester of wethouder) aanwezig, die daar een toespraakje houdt.
“Wij houden graag aan deze vorm van Dodenherdenking voor onze leerlingen vast,” zeggen de leerkrachten van de scholen. “Op deze manier is de hele herdenking specifiek op onze jeugd gericht. Dat kan natuurlijk niet bij de Nationale Herdenking van 4 mei.” Dat de datum 4 april is gekozen, heeft te maken met de bevrijding van Ootmarsum in 1945 rond die datum.
Dit jaar vinden de excursies plaats op 25 en 26 maart en de Adoptieviering op 4 april. Eveneens op initiatief van de BMS wordt op 2 april in de school De Meander een lezing gehouden door Ben Nijhuis, waarbij zijn boek “Breekbaar maar niet gebroken. Het verhaal van een Auschwitz-overlevende” . Natuurlijk is de aard van de lezing daarbij aan de leeftijd van de kinderen aangepast.