Jacob van Ruisdael zal het nooit hebben kunnen bevroeden, toen hij rond 1670 het Gezicht op Ootmarsum schilderde, dat zijn meesterwerk het voorbeeld zou zijn voor een enorme uiting van kunstzinnig talent. Want dat is precies wat er is gebeurd na de oproep aan kunstenaars en creatievelingen om Ootmarsum van zoveel mogelijk verschillende kanten vast te leggen op doek, op papier of hoe ook. De respons is onverwacht groot. De kunstmanifestatie ‘Kijk op Ootmarsum’ heeft liefst 130 inzendingen opgeleverd.
Enorme respons en zelfs uit Spanje
Niet alleen van kunstenaars uit Ootmarsum, maar ook uit de regio en elders uit het land. Er is zelfs een inzending bij uit Spanje. Initiatiefnemer en organisator Alphons Weierink is erg ingenomen met het resultaat. ,,Ik had gehoopt dat veel kunstenaars zich uitgedaagd zouden voelen”, vertelt hij, ,,maar zoveel is voor mij absoluut een positieve verrassing.” De enorme respons is ook de reden om de geplande aanpak met de expositie aan te passen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een jury 40 werken selecteerde en dat daaruit ook een winnaar zou komen. “Dat gaat niet gebeuren”, meldt Weierink enthousiast; ,,Alle 130 inzendingen worden nu geëxposeerd. Het is jammer om een selectie van 40 werken te maken en de andere inzendingen niet te laten zien. Alle werken verdienen een plek op de expositie. Iedereen heeft immers zijn of haar hele ziel en zaligheid erin gelegd. En dus mag alles gezien worden. Bovendien is het voor de meesten ook een mooie kans om deel uit te maken van een heuse tentoonstelling.”
Drie locaties
De wijziging van aanpak betekent wel dat de expositie nu plaatsvindt op drie locaties in Ootmarsum. Niet alleen meer zoals oorspronkelijk gepland alleen in het museum van Ton Schulten, maar ook in de galerie tussen de brasserie van Rien Schulten en het Cremershuis in de Marktstraat en in het Woonzorgcentrum Franciscus. Alphons Weierink is erg blij met de medewerking op de extra locaties. ,,Belangstellenden kunnen nu mooi van de ene naar de andere expositieruimte wandelen om vervolgens op hun gemak alle werken te bekijken”. Hij is ervan overtuigd dat de expositie veel kijkers zal trekken en niet alleen uit Ootmarsum. ,,Natuurlijk komen de Ootmarsummers ook in grote getale kijken. Maar het is in de maand december een extra attractie voor iedere bezoeker van onze Siepelstad.”
Heel divers
De initiatiefnemer is aangenaam verrast over de grote verscheidenheid aan inzendingen. ,,Vanzelfsprekend zijn er de bekende plekjes in beeld gebracht, maar er zijn ook heel wat deelnemers met een geheel eigen ‘Kijk op Ootmarsum’. Zoals op de Koale Karmis en het paashout halen op paaszaterdag. Dat maakt deze expositie ook zo spannend en afwisselend. Dat het stadje ‘fotogeniek’ is, weten we nu ook.” Bovendien gaat het niet alleen om schilderijen en tekeningen maar ook op andere manieren is Ootmarsum in beeld gebracht. ,,Er is”, weet Alphons Weierink, ,,zelfs een spijkerjasje met achterop een geschilderd uitzicht over Ootmarsum. In de geest van Van Ruisdael, maar met een bijzondere aanpak.”
De achtergrond van de deelnemers is heel divers. Er is werk te bewonderen van professionals, maar ook van amateurs, liefhebbers en schilder-cursisten. Op heel wat cursussen zijn in de afgelopen maanden werken voor ‘Kijk op Ootmarsum’ gecreërd. Het gaat niet alleen om nieuw werk. Ook is er bestaand werk ingezonden. Van recente datum, maar ook van Ootmarsum in de jaren ‘20 en ‘30 bijvoorbeeld. Van Piet Kleinschmitt, maar ook van erkende pentekenaars als Jan Essink en Wim Riem. Daarnaast zijn er beelden en (oude) foto’s ingezonden, die zijn gemaakt bij een bijzondere gelegenheid. En van geschilderde reproducties van het Gezicht op Ootmarsum van Jacob van Ruisdael en van het Huis Ootmarsum – de voormalige Commanderie – van Meindert Hobbema. ,,Het wordt een pracht van een tentoonstelling”, geniet Weierink al bij voorbaat.
Schoonheid
Het schilderij ‘Gezicht op Ootmarsum’ dat Jacob van Ruisdael rond 1670 schilderde was begin dit jaar de publiekstrekker van de expositie Onderweg naar Bentheim in het Rijksmuseum in Enschede. En deze expositie was op haar beurt weer de aanleiding voor een gezamenlijk project van het Rijksmuseum en de Twentsche Courant Tubantia. Want op verzoek van deze twee schilderden ruim 260 kunstenaars, amateurs en professionals, de schoonheid van het Twentse landschap. Dat resulteerde uiteindelijk in een tentoonstelling van veertig geselecteerde schilderijen in de Museumfabriek in Enschede.
Deze expositie van Twentse landschapsschilders bracht Alphons Weierink tot een bijzonder initiatief. ,,Want”, weet hij als geen ander, ,,Wat voor het Twentse landschap geldt, is ook van toepassing op Ootmarsum. Beide keren gaat het immers om schoonheid. In het ene geval om die van het Twentse landschap, in het andere om de schoonheid van Ootmarsum.” Oftewel: ,,Als er zoveel kunstenaars geïnspireerd kunnen worden door het Twentse landschap dan moet dat ook opgaan voor Ootmarsum”. En hij kreeg gelijk en daarbij ook de steun van gerenommeerde kunstenaars als Ton Schulten en Carina Kroeze. Plus de tot Comité van Aanbeveling getransformeerde voormalige jury bestaande uit: Els Morsink-Heisterkamp, Agnes Velthuis-Broekhuis, Carina Kroeze, Hans Olde Monnikhof en Hans van Zuilekom.
Boek
Het blijft trouwens niet bij een eenmalige expositie. Alle werken worden namelijk vastgelegd en gebundeld in een boek dat de inzenders gratis krijgen aangeboden. Ook wordt het boek te koop aangeboden in de plaatselijke boekhandel. ,,Dat is”, zegt Alphons Weierink, ,,een prachtige herinnering aan een bijzonder project. Zo blijft het voor iedereen bewaard. Dat is mooi.”
Officiële en feestelijke opening
De officiële opening van de expositie ‘Kijk op Ootmarsum’ voor genodigden is zaterdag 23 november om 16.00 uur in het museum van Ton Schulten. ,,We maken daar iets feestelijks van met alles erop en eraan; dat hebben de kunstenaars dik verdiend. En er is naast burgemeester John Joosten een bijzondere rol voor een markante Ootmarsummer.”
De expositie Kijk op Ootmarsum is na 23 november tot en met 31 december dagelijks te bezoeken in het museum van Ton Schulten en in Woonzorgcentrum Franciscus; de galerie in de Marktstraat is geopend op zondag 24 november en op 7/8 december, 14/15 december en 21/22 december.