De opluchting was groot na afloop van de Raadscommissievergadering in de raadszaal van het gemeentehuis. De plannen van de familie Heupink om in het Commanderiegebied een Brasserie en brouwerij te bouwen mogen doorgaan. Tevens krijgt het Openluchtmuseum een nieuwe entree en dus kan men ook daar verder met de nieuwe inrichting van het museumterrein. Het is nog wel zo dat het bestemmingsplan 6 weken ter inzage ligt na de gemeenteraadsvergadering van 10 november. Dan wordt formeel het plan goedgekeurd. Mensen, die in de vorige fase een zienswijze op het plan hebben ingediend, kunnen dan nog bezwaar maken. “Dat zie ik echter niet gebeuren,” laat wethouder Loes Stokkelaar weten. “Bewoners van de Bodelswingstraat hebben een zienswijze ingediend, omdat zij de beek, die achter hun tuin langs loopt, in de huidige staat, dus gevuld met water, willen handhaven. Daar zijn we mee akkoord gegaan en dat zetten we nu samen met het Waterschap op papier en ik heb er ook geen enkele moeite mee, dat ze deze afspraken zwart op wit op papier hebben. Ik ben al zielsblij dat ze hun bezwaar, mits ze een schriftelijke verklaring krijgen, ingetrokken hebben, zodat Ootmarsum er een prachtige trekpleister bij krijgt. “
Wethouder Loes Stokkelaar maakt er geen geheim van dat er rondom dit gebied in de komende jaren nog wel het één en ander staat te gebeuren. “In ieder geval gaan we hard aan de slag met een bestemmingsplan voor de Stadsweide, dat we in maart/april hopen te presenteren. Verder wachten we op de Regionale Woonvisie en afhankelijk van die adviezen en uitkomsten wordt de oude gemeentewerf aangepakt. Dan zijn we echter al weer een tijd verder in de tijd. Ook de familie Heupink wil langs de Commanderiestraat een aantal woningen bouwen, maar ook dat laten we afhangen van die regionale Woonvisie. Het worden in ieder geval allemaal aparte bestemmingsplannen,” werpt Loes Stokkelaar een voorzichtige blik in de toekomst. Ze begrijpt heel goed dat de stichting Commanderie ernstig teleurgesteld is in het nieuwe afgeslankte plan. “Zij wilden het leifst een kasteel in de vorm van een hotel om het historisch besef van de vroegere Commanderie terug te brengen. Een investeerder trok zich terug, de stichting heeft geen geld en de gemeente gaat dat natuurlijk niet financieren. Ik heb wel gezegd dat ze met de familie Heupink moeten praten om te kijken of er niet iets van een informatie of documentatiepunt in het gebied kan komen wat de historie van de Commanderie uitbeeldt. Ook de Stichting Natuur en Milieu mag in het gebied participeren en ook zij moeten in overleg met de familie Heupink over het verbouwen van historische gewassen. Datzelfde geldt ook voor de oude gemeentewerf. Zo lang er nog geen huizen staan, mag de SNMO in overleg met het openluchtmuseum deze grond gebruiken. Ik ben heel erg blij dat het plan bijna unaniem door de raadsfracties wordt omarmd. Het is voor Ootmarsum een geweldige toevoeging aan al het moois wat ze al hebben. Het is een hele opluchting en niet alleen voor mij, maar ook voor de betrokken ambtenaren dat hun werk niet voor niets is geweest. Het is ook heel fijn voor de familie Heupink en het bestuur van het Openluchtmuseum, want aan een onzekere periode is een einde gekomen en dus kunnen ze nu hun plannen verder uitwerken en vervolgens aan de slag gaan,” aldus een gelukkige Loes Stokkelaar.
In de raadszaal zat Rob Meijer als aandachtig toeschouwer. Hij is lid van het bestuur van het Openluchtmuseum, maar ook van de stichting Commanderie. Aan de ene kant is er bij de ras Ootmarsummer een gevoel van teleurstelling, aan de andere kant is hij blij dat er concreet gewerkt kan worden aan een herinrichting van het terrein en het behoud van de Weemhof voor het museum. “Het blijft voor ons als stichting toch nog een grote teleurstelling dat er straks eigenlijk niets terug te vinden is dat herinnert aan de voormalige Commanderie en het latere Huis Ootmarsum. Desondanks kunnen we leven met deze nieuwe opzet in afgeslankte vorm. Ik vind het zelf bijzonder dat de familie Heupink als markant zichtpunt de donjon bouwt op de zichtlijn vanaf de Commanderiestraat : hierdoor ontstaat toch een mooie indruk van een historische bebouwing. Als bestuurslid van het Openluchtmuseum zijn we natuurlijk blij met de nieuwe entree en het behoud van de Weemhof. Er moet nog wel het nodige worden overlegd, maar daar hebben we veel vertrouwen in,” vertelt Rob Meijer. Dat vertrouwen in een goed, wederzijds en constructief heeft ook Dirk Heupink. “We hebben alle verschillende keren met een delegatie van het bestuur om de tafel gezeten en dat waren steeds positieve en heldere gesprekken. Openluchtmuseum en wij als Brasserie en Brouwerij passen bij elkaar en kunnen elkaar zeker versterken.
Met het besluit van de gemeenteraad zijn we natuurlijk dolblij. Je zit toch in die hele lange periode best in een stressvolle situatie, want het kan met het indienen van bezwaren alleen nog maar langer duren. Gelukkig is de enige zienswijze, die er op het plan is gekomen, nu ingetrokken en heeft de raad ingestemd met het bestemmingsplan. Dat betekent dat we nu gericht kunnen beginnen met onze voorbereidingen en als op 28 december de termijn van inzage van het definitieve bestemmingsplan is afgelopen ook direct van start kunnen gaan. In de komende tijd werken we de details uit en nu de onzekerheid in principe weg is, kan het ook allemaal definitief worden ingevuld. We hebben er ontzettend veel zin in en zijn blij dat we nu concreet de volgende stap kunnen zetten, “ aldus Dirk Heupink.
De nieuw te brouwen Brasserie wordt straks gerund door Manfred en Esmeralda Bijen, die momenteel nog de Weemhof als horecagelegenheid exploiteren. De brouwerij is in handen van door Dirk Heupink en zijn zwager Bart Nijhuis. Het brouwproces verhuist van de Mors naar de nieuwe locatie en het pand aan de Eerste Stegge wordt gebruikt voor opslag. Het is de bedoeling dat het brouwen van bier goed zichtbaar wordt gemaakt en daarvoor zijn er al vele ideeën, die dankzij het besluit van de gemeenteraad, nu een definitieve vorm krijgen.