Nazaten van de familie von Heijden, de laatste bewoners van het Huis van Ootmarsum, zijn op bezoek geweest in Ootmarsum. Het werd een heel bijzondere gebeurtenis en de familie was erg onder de indruk voor wat betreft de nieuwe plannen van het Commanderiegebied. Heden en verleden ontmoeten elkaar, en de banden tussen de familie Von Heijden en Ootmarsum werden op een intensieve wijze aangehaald.
Historie
De gebouwen op het schilderij van Meindert Hobbema van het verdwenen landgoed Commanderie Ootmarsum kregen in 1640 een andere invulling toen de commandeur van de Ridderlijke Duitse Orde, Johan Dietrich von Heyden uit de Orde stapte en het bezit geseculariseerd werd tot een Havezate onder de naam Huis Ootmarsum. Johan Dietrich werd Drost van Twente en in 1740 bouwde hij een nieuw huis aan de overzijde van de binnenplaats van het gebouwencomplex. Dit is de plek waar bij de laatste opgravingen in 2014 de funderingen zijn gevonden. Maar liefst 5 generaties von Heijden hebben op het landgoed gewoond. Sinds begin 1800 is, na openbare verkoop niets meer over van dat eens zo glorievolle landgoed. Een mooie havezate, veel bijgebouwen, twee watermolens, een kapel, een wildbaan, een fontein, mooie tuinen enzovoorts, het verdween allemaal en tweehonderd jaar lang waren in dit gebied enkel volkstuintjes te zien.
Heden en toekomst
Maar, verdwenen betekende niet vergeten en na veel inspanningen werd de draad opgepakt door de Gemeente Dinkelland door dit gebied opnieuw te ontwikkelen en er een invulling aan te geven die past bij het verleden. Het opnieuw aanleggen van de grachten, een laan naar het hoofdgebouw, een voorplein, wandelpaden veel groen en een historiserende bebouwing zijn hoofdbestanddelen van het plan. Het thema ‘Land van Heeren en Boeren’ van het naastliggende Openluchtmuseum Ootmarsum krijgt hiermee een waardevolle aanvulling. De invulling van het gebied gaat bestaan uit een hotel op het grachteneiland, een brouwerij, een brasserie en een streekproducten paviljoen op het voorplein en de bestaande parkeervoorziening Stadsweide gaat drastisch uitgebreid worden. De schop gaat in de grond, het nieuwe leven voor het landgoed begint. Er wordt ook gewerkt aan het zichtbaar maken van de historie van het gebied. De stichting Commanderie Ootmarsum werkt aan de opzet voor een Commanderie expositie en de Vereniging Heemkunde Ootmarsum werkt aan een uitgebreid boek over de Commanderie en Huis Ootmarsum.
Familie von Heijden
In dat licht was het bijzonder interessant dat er in het zuiden van ons land enige tijd geleden een aantal leden van de families von Heijden, familie van de laatste bewoners van het Huis Ootmarsum , het plan hadden Twente te bezoeken, omdat de oudere generatie wist dat er banden bestonden. Zo’n tien jaar geleden kreeg het Openluchtmuseum Ootmarsum enkele historische goederen van Hubertus von Heijden, zoals de adelsbrief uit 1921, waarmee de familie in de adelstand werd verheven. Tevens ontving men een uitwerking op perkament van de familiestamboom en een familiewapenoverzicht van de adel in Overijssel.
Bezoek aan Ootmarsum
Het was een kleine groep met voornamelijk jeugd, die op 6 december het museum wilden bezoeken onder leiding van Hubert von Heijden, een geslaagd zakenman uit Best, die met zijn bedrijf Flexotels succes heeft met mobiele hotelparken voor onder andere de Olympische Spelen en andere grote evenementen. Ook mevrouw Von Heijden (87 jaar) hoorde bij dit gezelschap en zij was aangenaam verrast hoezeer de historie in Ootmarsum nog leefde en zo waar nieuw leven wordt ingeblazen. Een tour door het Land van Heeren en Boeren met uitleg door Rob Meijer van het museum werd afgesloten in de regentenkamer van het molenhuis, het laatste restant van de Commanderie Ootmarsum. Heden en verleden hadden elkaar ontmoet, waardoor de opmaat naar de herleving van het historische gebied weer meer inhoud heeft gekregen.