Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp worden vaak in één adem genoemd. Dat heeft alles te maken met hun bijzondere samenwerking. Annie schreef prachtige (kinder)verhalen en Fiep illustreerde deze op treffende wijze. Uniek hoe deze beide vrouwen elkaar aanvulden en zorgden voor een meer dan passend geheel.
“Als je iemand vertelt dat onze volgende expositie over Fiep Westendorp gaat, krijg je eigenlijk á la minute van iedereen een stralende blik of lach terug. Want wie is er nou niet groot geworden met de tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat in zijn rode kraanwagentje, de Krullevaar, de heen-en-weer-wolf, Pim en Pom en nog veel meer. De boeken van Annie M.G. Schmidt zijn uniek geworden door de samenwerking met de tekenares Fiep Westendorp,” vertelt Lia Alting namens de werkgroep, die zich bezighoudt met de samenstelling van deze unieke expositie.
Met de laatste maanden van 2024 op de kalender, zijn de voorbereidingen voor het museumjaar 2025 in volle gang. De expositie ‘Fiep in de natuur’ is al een poosje onderwerp van gesprek en acties binnen de werkgroep die hier mee bezig is. Ingrid Vocks, Harmke Kloosterziel, Rosalien Krabbe, Lidy Groeneveld en Lia Alting werken samen met de Fiep Westendorp Foundation om deze tentoonstelling gerealiseerd te krijgen.
De Fiep Westendorp Foundation beheert de volledige nalatenschap van Fiep Westendorp. Bij haar overlijden op 3 februari 2004 heeft zij de rechten op haar werk en haar bezittingen nagelaten aan de door haar ingestelde Stichting Fiep Westendorp Foundation. Deze stichting verstrekt subsidies aan externe projecten, die gericht zijn op de culturele vorming van kinderen, die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben. De met de boeken en merchandise gemaakte winst komt ten goede aan de stichting, die hiermee o.a. kinderprojecten steunt. Verder heeft de Foundation een aantal eigen projecten, waaronder de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen en de Bijzondere Leerstoel Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam.
“We vinden het heel bijzonder dat we de expositie ‘Fiep in de natuur’ in bruikleen krijgen. Dat gaat uiteraard niet voor niets, maar haar illustraties en objecten zijn bij iedereen in Nederland, en ver daar buiten, bekend. Wist u dat Fiep en Annie M.G. Schmidt vriendinnen werden in 1947 en dat zij dit zijn gebleven tot het overlijden van Annie in 1995? Het is bijna ongelofelijk wat en hoeveel hun samenwerking opgeleverd heeft. En hoe mooi is het dat wij daar straks in ons museum van kunnen genieten,” laat de werkgroep weten.
Er moet nog wel even wat water door de zee, maar het resultaat zal begin volgend jaar zichtbaar zijn. Het is met recht een bezoek waard aan het Onderwijsmuseum Ootmarsum. Een locatie om terug te mijmeren over je eigen schooljeugd met tal van ‘oooohs’, die vroeger pasten bij de lagere school beleving. Met Fiep Westendorp en haar illustraties wordt weer een nieuwe generatie aangeboord om dit unieke Onderwijsmuseum te bezoeken.