Film Ootmarsum 2017:   Feest van herkenning

Eens in de drie tot vier jaar wordt door de Ben Morshuis Stichting BMS een film gemaakt, waarin één thema centraal staat: ”Ootmarsum”. Maar dan ook zoveel mogelijk facetten van die stad: straten en steegjes, gebouwen, naaste omgeving, uitbreidingsplannen en niet te vergeten: de inwoners.

Het hoofddoel van de filmmakers is het vastleggen van de vele veranderingen die er in de loop van de jaren hebben plaatsgevonden.

De werkwijze is dan ook steeds nagenoeg dezelfde: er wordt eerst een ‘oude’ foto in beeld gebracht. In bijna alle gevallen is dat een oude ansichtkaart, maar ook foto’s van enkele jaren geleden worden gebruikt.  Hierna wordt met de filmcamera de huidige situatie in beeld gebracht.

Bij het vastleggen van de nieuwe situatie worden, waar dat maar enigszins mogelijk is de inwoners betrokken. Soms ongemerkt, soms na een afspraak.

De vaste BMS-cameraman Rob Meenderink kent deze werkwijze inmiddels als geen ander. Hij is samen met Hans Bolscher die voor de productie zorgdraagt, in september 2017 meerdere keren op stap geweest. Nadat de te filmen locaties waren geïnventariseerd, waarbij de ansichtkaarten en foto’s als leidraad werden gebruikt, werden de opnames gemaakt. Hans Bolscher blijkt daarbij uitstekend in staat om ‘toevallig’ passerende inwoners voor de camera te krijgen. Het leverde vaak bijzondere resultaten op en in vrijwel alle gevallen bleken de ‘filmsterren’ bereid om medewerking te verlenen. Zoals een kleine woonwijk, die zich verzamelden voor een uitstapje naar de Efteling. Iedereen wilde mee, dus iedere bewoner kwam op de film, het uitstapje per busje was na vijf minuten al afgelopen.

vroegere witte huis
Alle opnames werden vervolgens door Rob Meenderink gemonteerd waarbij de foto’s en ansichtkaarten op de juiste plaatsen worden ingepast. Hierna werd een passend muziekje toegevoegd.

De film wordt nergens van onderschriften voorzien. “Het zou de aandacht van de beelden maar afleiden”, is daarbij de achterliggende gedachte.

PTT hotel
Sinds enkele jaren is het dan de gewoonte om tijdens de eerste voorstelling van mondeling commentaar te voorzien. In veel gevallen leidt dit tot mooie reacties van het publiek. Commentaar en reacties vormen dan een prachtig geheel met de getoonde beelden.

De laatste fase, de première dus, vond vrijdag 19 april plaats in zaal Van der Maas op de Vriendenavond van de BMS. De voorzitter van de BMS, Ben Morshuis kon een volle zaal verwelkomen en gaf een korte terugblik op het afgelopen jaar 2017. Bovendien kondigde hij enkele nieuwe BMS-activiteiten aan. Er zal een monument worden opgericht ter herinnering aan de stadspoorten. “Een echte stadspoort is natuurlijk onmogelijk, maar samen met de gemeente, E3 Real State en Non Ferro is een passend monument ontwikkeld, dat in de buurt komt te staan waar ooit de Noorder of Stenen Poort stond,” vertelde de BMS-voorzitter. Hij deelde ook mee, dat in Franciscus Zorggroep een permanente Foto-expositie zal worden ingericht. Dit plan, waarbij ruim 70 foto’s van 80 bij 80 cm in de gangen van Franciscus worden bevestigd, zal na overleg met de leiding van Franciscus, door BMS samen met Artica worden gerealiseerd. Een initiatief dat door de zaal met een spontaan applaus werd begroet.

oude Pastorie
De film die daarna werd vertoond, werd van commentaar voorzien door Ben Morshuis. Passend bij de aard van de voorstelling leverde dat veel vrolijke reacties op, die eveneens werden opgenomen. Het idee van de film  ‘Feest van herkenning’ werd daarmee volledig bereikt. Al met al een zeer geslaagde avond.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >