Flinke daling in hoeveelheid restafval

Inwoners van de gemeente Dinkelland hebben in het eerste kwartaal van 2016 hun afval goed gescheiden. Uit cijfers van afvalinzamelaar ROVA blijkt dat de hoeveelheid restafval is gedaald met maar liefst 76 procent. Wethouder Alfons Steggink is tevreden met het behaalde resultaat. “Afval scheiden is goed voor het milieu en nu ook voor de portemonnee van onze inwoners. Het is mooi om te zien dat het nieuwe afvalbeleid zo snel zijn vruchten afwerpt.”

De gemeenteraad van Dinkelland stelde voorjaar 2015 het nieuwe afvalbeleidsplan vast. Uitgangspunt hierbij is om minder grondstoffen te laten verdwijnen bij het restafval. Door een betere scheiding van het afval kunnen verpakkingen, glas en GFT-afval worden hergebruikt. De raad heeft in het afvalbeleidsplan de ambitie vastgelegd om de hoeveelheid restafval uiteindelijk te verminderen tot maximaal 50 kilo per inwoner per jaar. Dit is een vermindering van ongeveer 75 procent. Om dit te bereiken is DIFTAR ingevoerd. Het vastrecht is verlaagd en inwoners betalen nu een bedrag voor elke keer dat de grijze container wordt geleegd. Op deze manier is het voor inwoners voordelig om afval te scheiden en zo de grijze container leeg te houden.

De resultaten van het nieuwe afvalbeleid zijn te zien in de kwartaalcijfers van ROVA. In het eerste kwartaal van 2016 is in totaal 370.000 kilo restafval opgehaald in Dinkelland, dat komt neer op 14 kilo per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 1.512.000 kilo, 58 kilo per inwoner. Dit is een daling van 76 procent. Het lijkt erop dat vooral veel verpakkingsmateriaal uit de grijze bak is gehouden; hier werd in 2015 53.000 kilo van ingezameld in Dinkelland. In 2016 was dat maar liefst 184.000 kilo, een stijging van 250 procent. Ook is meer glas ingezameld; met 169.000 kilo ten opzichte van 141.000 in 2015 steeg dit met 19 procent.

Volgens Rova is deze daling te verklaren doordat mensen kort voor de invoering van DIFTAR vaak hun zolders of schuren opruimen en alles weggooien. “Dat beeld zien we eigenlijk in iedere gemeente, waarin we starten met een nieuw afvalinzamelingssysteem”, aldus ROVA-woordvoerder Agnes Bouwman. “Mensen maken schoon schip en bieden de eerste maanden naar verhouding weinig restafval aan. Na verloop van tijd gaan zij  weer over op normaal afvalgedrag. Daardoor zitten we in Dinkelland op momenteel op 76%, maar de prognose is dat we uiteindelijk op 20% minder restafval komen.”

afvalcontainer-oranje-dekse-uitgelicht
Desondanks is wethouder Alfons Steggink is content met de eerste kwartaalcijfers. “Onze inwoners verdienen een compliment. Zij hebben laten zien dat ze hun afval kunnen scheiden. We liggen goed op koers om onze uiteindelijke doelstelling te halen. Daar ben ik trots op.” In de loop van het jaar krijgen inwoners een container voor het verpakkingsmateriaal. “Ik ga ervan uit dat we dan nog meer verpakkingen apart kunnen inzamelen, want een container maakt dat makkelijker. En dat is mooi, want het verpakkingsmateriaal kan worden hergebruikt en dat is beter voor ons milieu. Zo werken we samen aan een goede en groene toekomst voor Dinkelland!”

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >