Op donderdag 19 maart 2020 komt drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin een lezing geven over de fotograaf Erwin Olaf. Een kunstenaar in beelden, die in zijn leven verschillende periodes heeft doorlopen en dat kwam zeer zeker tot uiting in zijn foto’s.
Erwin Olaf Springveld: van choqueren naar genuanceerd werk
Erwin Olaf groeide op in Hilversum en volgde de School voor Journalistiek in Utrecht. Na zijn afstuderen richtte hij zich kort op documentaire fotografie. Hij verkoos echter niet veel later de geënsceneerde fotografie. Met als reden dat hij daar het beeld volledig naar zijn hand kon zetten. Hij was in de jaren tachtig doelbewust uit op effect en het choqueren, zoals het portretteren van naakte bejaarden en extreem dikke, naakte vrouwen. In zijn vroege carrière werd hij vooral met deze foto’s bekend.
In de jaren negentig maakte Olaf nog verschillende andere vrije series, waaronder Blacks (1990), Mind of their Own en de Patrick Bateman girls. Vanaf de serie Separation werd Olafs werk genuanceerder. Thema’s als kwetsbaarheid en eenzaamheid kwamen centraal te staan.
In 2013 ontwierp hij de beeltenis van de nieuwe euromunt met het portret van koning Willem Alexander.
Kenner van Erwin Olaf
Krzysztof Dobrowolski-Onclin is een echte kenner van Erwin Olaf. De kunsthistoricus heeft kunstgeschiedenis en Franse letteren gestudeerd . Hij heeft de Universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau doorlopen.
De lezing wordt gehouden bij café/restaurant Rouwers, Denekamperstraat 74, Agelo/Ootmarsum en begint om 20.00 uur.
Entree: Vrienden € 5,00
Overigen: € 10,00
Info: email: weierink-bulten@hetnet.nl of tel. 0541 292981.