De fractie CDA Dinkelland bezocht zorgboerderij Erve Remerman in Denekamp. De fractie wil met deze bezoeken de werkvloer verkennen, omdat er in de zorg grote veranderingen op stapel staan.
Erve Remerman biedt als agrarisch bedrijf opvang aan mensen met een beperking. Dit betreft dagbesteding, wonen, naschoolse- en vakantieopvang en onderwijs waarbij het leven op de boerderij centraal staat. Als zorgaanbieder heeft Erve Remerman dan ook alles van doen met de decentralisatie van de 3 grote zorgtaken, welke vanaf 1 januari 2015 worden overgeheveld naar de lokale overheid. Gemeentes zijn zich volop aan het voorbereidingen op deze uitbreiding van gemeentelijke taken vanaf 1 januari 2015. “Door dit dicht bij mensen te organiseren, wordt bureaucratie aangepakt en kan beter rekening worden gehouden met specifieke behoeftes en voorkeuren.” Dit zijn woorden geciteerd uit de Troonrede 2014.
Helaas gaan deze veranderingen ook gepaard met, vanuit de regering opgelegde, bezuinigingen. De gemeente krijgt een ander budget toebedeeld dan hetgene waar tot op heden vanuit de regering mee gewerkt word. Om zo goed mogelijk van start te kunnen gaan, vanaf januari 2015, is het volgens het CDA noodzakelijk de werkvloer te verkennen. Weten wat er speelt binnen de zorg, niet alleen in de reguliere zorgcentra maar ook op de gespecialiseerde locaties. Tijdens de rondleiding op Erve Remerman geeft eigenaresse Ellen Loohuis te kennen kansen te zien in de nieuwe decentralisatie. Zij heeft hoop dat de enorme bureaucratie, waar men nu met specifieke gevallen geregeld in vastloopt, word vereenvoudigd. “ Zorg moet ingericht worden op het individu. Het mag niet zo zijn dat er kinderen geen onderwijs krijgen omdat de indicatiestelling al ruim 1,5 jaar loopt. ” aldus Loohuis. “Er is grote behoefte aan minder bureaucratie.”
Het bezoek aan Erve Remerman werd door de fractie van CDA Dinkelland als bijzonder ervaren. De geborgenheid van de zorgboerderij is voelbaar, de aanwezige kinderen zijn zichtbaar ‘thuis’. Tijdens het bezoek blijkt ook dat het leiden van een zorgboerderij als Erve Remerman geen ‘9 tot 5’ baan is maar een roeping, een levenswerk. Een levenswerk gericht op het creëren van een thuishaven en toekomst voor bewoners. Bestaande uit een krachtige organisatie van 45 kundige medewerkers.