Tijdens de volgende lezing van de KunstKring Ootmarsum belicht kunsthistorica Frederike Upmeijer de kunstschilder Frans Hals.
Hollandse School
Frans Hals (Antwerpen, 1582/83 – Haarlem, 26 augustus 1866) behoort met
Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer tot de drie belangrijkste schilders
uit het Nederlandse tijdperk van de Gouden Eeuw. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn losse toets en levendige portretten van tijdgenoten, genrevoorstellingen en kleurrijke schuttersstukken. Het werk van deze kunstschilder behoort net als dat van Rembrandt en Vermeer tot de Hollandse school.
Zijn roem strekte zich uit tot ver buiten Haarlem. Frans Hals verhuisde als peuter met zijn ouders naar Haarlem, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen.
Daar ging hij in de leer bij Karel van Mander, ook al een Vlaming die naar het noorden was uitgeweken. Wat hij in de eerste jaren na zijn leertijd heeft uitgespookt, weten we niet. In 1610 werd hij lid van het schildersgilde en dat zelfde jaar trouwde hij met Anneke Harmensdochter, telg van een welgestelde en invloedrijke Haarlemse familie. In overgeleverde documenten met betrekking tot Hals treffen we vooral een treurigstemmende lijst van schuldeisers aan. Kleermakers, bakkers, slagers, kistenmakers en collega-kunstenaars dringen aan op betaling van achterstallige rekeningen.
Frans Hals kwam graag in de kroeg en op de tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam zien wij daar iets van terug in o.a. de schilderijen van vrolijke drinkers.
Er is nog veel meer te vertellen over Frans Hals wat we zeker van Frederike Upmeijer zullen horen, die deze lezing op de haar bekende en enthousiaste wijze zal vertellen.
De lezing is op donderdag 25 april om 14.30 uur en wordt gehouden in Ons Gebouw, Ganzenmarkt te Ootmarsum.
Entree Vrienden: € 5,00
Overigen: € 12,50
Info: weierink-bulten@hetnet.nl