Op het vakantiepark de Witte Berg, en tevens de residentie van de Hènige Slepvèènt, stond in 2020 een tent groter dan ooit. Vorige week bij de opkomst van de Opperslepper Kay Bolk met zijn adjudanten Stef Schuurman en Vincent Hulst was deze feesttempel al afgeladen vol met toch ruim 1100 carnaval vierende mensen. Dit weekend werd de tent ingericht voor het gala van deze Oud Ootmarsumse carnavalsvereniging. Het werd opnieuw een uniek gebeuren. Henk Heerink, de spreekstalmeester, praatte het geheel vakkundig aan elkaar en wist de zaal waar dat nodig was ook stil te krijgen uit respect voor artiesten. Dat respect was er zeer zeker, je kon een speld horen vallen, toen Niek Heerink waarderende woorden uitsprak voor Jan Luttikhuis, die onlangs is overleden. Het applaus was tot in de hemel te horen.
Uiteraard begon het gala met de komst van het trio onder leiding van de Bloasbrothers en de daanswichter. Henk Heerink kondigde dit aan en zette de toon door direct de actualiteit onder de loep te nemen. Regisseur van het gala, Jeroen Oude Nijhuis, was na de opkomst gevallen op een bruggetje in het park en brak zijn pols. Roy Nieuwe Weme, ‘ooit’ opperslepper, nu adjudant van de ridder van de Keistenen, Daan ter Horst, kreeg nog maar eens te horen dat hij te vroeg als ‘overloper’ mag worden bestempeld. Daan ter Horst komt trouwens van de Waterpönskes uit Tilligte en daarom werd dit Keistenenduo omgedoopt tot Watervèènt en getrakteerd op een paar flessen water.
Na dit intro en een filmpje, gemaakt door Stefan Oude Nijhuis, was het volgende optreden voor het nieuwe trio. Zij hadden een quiz in elkaar gezet en dat zorgde al direct voor de eerste lachsalvo’s.
Een nieuwe lichting Dansweechter vermaakte het publiek met de volgende act. De groep bestond uit Sanne Wassink, Maartje Wesselink, Esmee Hutten, Britt Broenink, Liz Nijhuis en Maud Veneklaas.
Robin Beld (Beldje) en Stef de Witte namen als tennisspelers geen ‘racket’blad voor de mond. Man en paard werden genoemd en zij zorgden mede daardoor voor een hele vermakelijke bijdrage. Stefan Oude Nijhuis en Robert Eppink vulden elkaar aan in hun sketch doorspekt met woordspelingen en grappen.
Oud-Opperslepster Lieke de Witte kwam met haar adjudanten Bjorn Niemeijer en Wouter Oude Vrielink op het toneel met een swingende act, waardoor ook het publiek volop in beweging kwam. Uiteraard werd Lieke gevraagd om een reactie over het spraakmakende interview van de Kadolstermennekes, waarin vrouwen geen rol van betekenis speelden.
“Niet teveel woorden aan vuil maken,” was de reactie van Lieke,” een carnavalsvereniging, die stil is blijven staan in de tijd.” Die opmerking leverde haar veel respons op uit de zaal. Het leidde er nog toe dat spreekstalmeester de Othmarridders opriep om tijdens het jaarlijkse feestje met de Kadolstermennekes als ludiek protest in vrouwenkleren te komen.
Een bijzonder optreden was er opnieuw van Gerald Wassink. Dit keer niet met zijn vaste partner Robert Kamphuis. Deze ruiter was van het paard gevallen en had last van zijn ribben. Mick, alias Smikkel, Hesselink nam deze rol over en al liggend op het toneel, maar in beeld gevangen, zorgden ze voor hilarische momenten. De zaal lag dubbel net als deze beide artiesten, die liggend allerlei capriolen uithaalden. Een doorslaand succes.
Dat mag ook zeker gezegd worden van een nieuw duo. De voorgaande jaren stond Peter Veelers nog alleen op het toneel, maar in de vorige editie kwam Nancy Olde Kalter bij hem. Ze wilde ook graag op het Hènige Slepvèènt podium staan. En ze vroeg of een duo sketch tot de mogelijkheden behoorde. Peter had daar wel oren naar en liet weten contact op te nemen in juni 2019. Die belofte kwam hij na en dat leidde tot een prachtige act ‘De aardappelschillers’ van Oud Ootmarsum. Het nieuwe duo vulde elkaar prima aan en met hun uitspraken en hun uitstaling zorgden ze voor een sketch vol humor dat enorm gewaardeerd werd door het publiek. “Dat wief is zo smerig dat a’j noar boet’n loopt ie de veut möt veeg’n,” was één van de uitspraken.
Ook Nancy en Peter namen geen blad voor de mond en versterkten hun act met filmpjes en aan het eind kwamen Erik Morsink en Rob Olde Kalter nog op het podium om deze act helemaal ‘af te maken’. Een heel mooi onderdeel van dit gala.
Dat gold ook zeker weer voor de gebroeders Kuuper. Olaf, Dennis en Niek zorgden voor één van de hoogtepunten van dit gala. Prachtige teksten, veel variatie en een zeer onderhoudende act, waarin Smikkel Hesselink tot hoofdrolspeler werd gebombardeerd als koning/bisschop Smikkel, die de nieuwe parochie van de Smikkelianen aanvoerde. Er werd gebiecht en met harde worst en bier werden je zonden vergeven. Opnieuw bleek dat de geit en de kool bij de Hènige Slepvèènt niet worden gespaard. Maar ook de serieuze noot, het eerbetoon aan Jan Luttikhuis, past dan ook in een dergelijke bijdrage. Een lach en een traan, zoals het leven vaak is, werden prachtig gecombineerd.
Ook de Bloasbrothers hadden een belangrijke inbreng, want wat is een gala zonder muziek. Dat bleek trouwens uit het slotakkoord. Er ontstond een battle tussen de ene helft van de zaal en de andere. Een Nederland-Duitsland wedstrijd. Wat ging het er fanatiek aan toe. Duitse schlagers werden afgewisseld met Nederlandse hits, die gezongen werden door Paul Brookhuis, Carli Bonke, Dennis Heerink en Femke Hesselink. De ene helft zong mee met de Duitse nummers, de andere helft met de Nederlandse, het publiek ging letterlijk op de banken en het duurde lang voor de rust was weergekeerd. Geen theepauze, want het feest ging nog lang door, nadat Henk Heerink iedereen achter de schermen en op het podium uitvoerig had bedankt. De gala van de Hènige Slepvèènt blijft een uniek gebeuren om mee te maken.