Het is en blijft de kracht van de Hènige Slepvèènt om als een eenheid het carnaval te vieren. Dat bewees ook het gala van deze carnavalsvereniging. Niks moet, maar er kan veel en gelet op de reacties van het publiek en de vele lachsalvo’s gaat ook dit 17e gala de boeken in als een meer dan geslaagde editie. Het zegt veel dat Rick Kamphuis ‘gewoon’ zijn buut deed, ondanks zijn toch al drukke agenda als Opperslepper. Er waren echter meer verrassende elementen in het programma. De Mystery Act op het programmaboekje zorgde al voor de nodige vraagtekens bij het publiek.
Ook de nieuwe Slepvèènt blaaskapel ‘Toeterniettoe’ liet van zich horen. En hoe mooi is het dat ze door ‘Slipgevaar’ binnen worden geblazen om vervolgens op eigen benen te staan. Er viel dus veel te genieten op dit gala: muzikaal, dans en vooral de vele sketches met vaak originele vondsten.
Spreekstalmeester Henk Heerink werd op originele wijze aangekondigd met veelvuldig de slogan ‘Was ik maar Henk’. De ‘aan elkaar prater’ toonde zich trots, want op deze locatie achter ‘de Postelhoek’ stond een prachtige tent. “Vorige week bij de opkomst stonden er 1300 man en vrouw in en nu bij het gala twee uitverkochte avonden met in totaal 650 toeschouwers. We mogen best trots zijn dat we dit voor elkaar hebben weten te boksen als Hènige Slepvèènt. Binnen onze club word je gewaardeerd en niet beoordeeld,” gaf Henk Heerink al een belangrijke eigenschap van de cultuur binnen deze carnavalsvereniging aan.
Teun Snoeijink als Peter Poederblusser en Bas Wassink als Douwe Watersjouwer. Twee ‘jonkies’, die al heel zelfverzekerd op het podium staan. Ondersteund door een filmpje gingen ze ‘als de brandweer’ door hun teksten heen. Ze belichtten talrijke gebeurtenissen waar deze brandweerlieden uit Oud Ootmarsum bij betrokken zijn. Ze dachten in Luuk Hesselink een collega te vinden, maar toen die hoorde dat het de vrijwillige brandweer was, haakte hij af…. Hun 3-2-1 Goeiedag was een mooie afsluiter. De daanswichter bestonden uit Sanne Wassink, Lieke Arends, Esmee Hutten, Niké Elferink, Wies Kuipers en Pien Oonk zorgden voor een wervelden dansact.
En na de dansact kwam de Mystery act. Hoe mooi is het dat Jan en Anita ten Bokum op het Slepvèènt podium stonden.
Nog verrassender was misschien wel dat het duo werd aangevuld met Karin Arens. De laatste was de juf, die broer en zus onder de duim moest houden. Dat wist ze prima te ‘handelen’ en hoe mooi is het dat ze afsloot met een gedicht met als slotzin dat ze dit voor haar zoon Metslepper Dries Arens heeft gedaan. “Dit doen we speciaal voor jou,” laat een trotse moeder weten.
Een vast gezicht op het Slepvèènt gala is Peter Velers, die als Bernard het nog steeds niet kan vinden met zijn vrouw en dus allerlei bijzondere gebeurtenissen met haar meemaakt. Onderhoudend waren ook de W Café Boys. Het drietal bestond uit Gerald Wassink, Robert Kamphuis en Thijs Veldhuis en ze zorgden voor de nodige lachsalvo’s en mede door hun grimassen en timing.
Joop van de Kringloop werd gespeeld door Stef de Witte, die de sketch 2e hands krig ok ’n kans op zijn eigen wijze leidde. Een bijdrage met veel humor, waarbij de verkeersboetes van Rick Harmsen fijntjes werden genoemd. “Binnen twee weken tijd 1513,00 euro en dan maken ze hem ook nog Hofchauffeur van ons trio,” lacht Stef de Witte. Luuk Hesselink kwam ook nog in de kringloopwinkel, maar speelde de rol van Metslepper Nick Bos. Deze wagenbouwer van de Siepeljonker is dit carnavalsjaar Metslepper bij de Hènige Slepvèènt. Dat zorgt natuurlijk over en weer voor stekeligheden, want dit is weer zo’n verrassende keuze, die bij de Oud Ootmarsumse carnavalsvereniging kent. In de kringloopwinkel gaf ‘Nick Bos’, Luuk Hesselink dus aan: “Iedereen gaat voor beter.”
Hoe leuk was ook ‘Bed and Frühstück’ gespeeld door Stefan Oude Nijhuis, Robert Eppink en Siebe Arens. Heerlijke humor met hier en daar een sneer en als de tekst even niet meer paraat was, werd dit op een ontspannen wijze opgelost. Dat is ook typerend voor dit gala waar niet alles perfect hoeft te zijn. Hulde ook voor Opperslepper Rick Kamphuis als ‘Proem’ndokter’. Een buut om heel goed te luisteren, want als gynaecoloog heeft hij het over natte vingerwerk, mijn vrouw heet Gineke, het bevalt uitstekend en André Rieu zorgt voor de ‘uitstrijkjes’. Om er maar een paar te noemen. Na zijn buut kon de steek weer op en smaakte een biertje meer dan goed. Het hofkoor zong en er was de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland en dat blijft een succesvol onderdeel.
De slotact van Smikkeldag met de gebroeders Küpido was letterlijk en figuurlijk een prachtige uitsmijter. Voor Mick Hesselink en de broers, Niek, Olaf en Dennis Heerink moet het heerlijk zijn om deze act te kunnen spelen. Smikkel wordt gekoppeld en niemand minder dan Sylvia Brummelhuis werd zijn ‘vrouw’.
Smikkel is natuurlijk ‘de knuffelbeer’ van de Hènige Slepvèènt. Dat geeft ook de eenheid weer van deze carnavalsvereniging. Een sketch om van te genieten met liedjes, filmpjes en prachtige woordspelingen en ook nog eens een boodschap naar alle andere carnavalsverenigingen toe om er vooral samen een mooi carnavalsjaar van te maken. Niek Heerink verwoordde het uitstekend door aan te geven dat Noaberschap in alle opzichten het allerbelangrijkste is. “Geen strijd tussen carnavalsverenigingen, maar samen optrekken. Kijk eens na de brand bij Tijans hoe de noabers zorgden voor oplossingen en hulp. Dat is in het leven het allerbelangrijkste, samen de schouders er onder. We hebben het Springendalse Bos en nu ook Nick Bosch, maar carnaval vier je met zijn allen.”
Het slot van het gala werd verzorgd door Andras Koops, Teun Hemme en Thijs Veldhuis met ‘Het Geveul van Oald Oatmöske’. Een mooi slotstuk van het gala van de Hènige Slepvèènt. Ook dank aan al die mensen achter de schermen, zoals licht en geluid, de toneelmeesters, de obers en al die anderen. Deze vereniging vormt echt een ‘Eenheid’.