Geen paasvuren in Dinkelland

Het is altijd een gezellige boel, het maken van de paasbult. Net als het paasvuur zelf, waar mensen in grote groepen van staan te genieten. Maar dat gaat hem dit jaar niet worden, dat is inmiddels duidelijk. Ook vanuit de kernen wordt aangegeven dat ze geen paasvuur organiseren.

Hoewel het nog een paar weken duurt voordat het Pasen is, is het helder dat een paasvuur en paasgebruiken zoals Paasstaakslepen of het drukke paashout halen in Ootmarsum dit jaar niet door kunnen gaan. “Laten we realistisch zijn, ook over anderhalve maand mogen we nog niet in groepen samenkomen”, geeft burgemeester John Joosten aan. “En een paasvuur maak je niet voor slechts een paar mensen, dus dit jaar geen paasvuur en ook gaan de bijbehorende activiteiten niet door. Door dit uit te spreken weten alle inwoners waar ze aan toe zijn. Velen zullen het jammer vinden, dat snappen we, maar het is helaas niet anders.” De gemeente wil voorkomen dat er op plekken al hout wordt verzameld voor een paasbult. “Het zou zonde zijn als dat wel gebeurd, want dan moet het weer worden afgevoerd. Of een houtstapel wordt zonder toestemming toch aangestoken met alle gevolgen van dien. Dat willen we niet hebben.”

Na een belronde langs de organisatoren bleek dat ook zij realistisch zijn en een paasvuur dit jaar niet zien gebeuren. “Het hele Covid-19 gebeuren gooit gewoon roet in het heten”, geeft Geert Eberhard van het Oranjecomité Weerselo aan. “We hebben nog even overlegd over een drive-in-idee voor het paasvuur, maar ook dat gaat niet. Je kunt dan niet garanderen dat mensen ter plekke uitstappen of toch lopend of op de fiets komen. Dus geen paasvuur. Dat is hartstikke jammer, maar volgend jaar is er weer een jaar.” Ook in Rossum is de Stichting Oranjecomité de organisator van het paasvuur. Zij kondigen onlangs al aan dat er dit jaar geen paasvuur komt. “Een tijdje geleden hebben we digitaal vergaderd en daarbij een streep gezet door alle activiteiten de komende maanden, dus ook het paasvuur”, geeft Coen Kemerink namens de stichting aan. “Misschien dat we in de zomer nog iets kunnen, maar tot die tijd zijn alle fysieke activiteiten van de baan. Als we wat organiseren zal dat digitaal zijn, bijvoorbeeld een bingo. We willen onze verantwoordelijkheid richting Rossum nemen. En mensen samenbrengen kan nu gewoon niet, helaas.”

Snoeihout naar het afvalbrengpunt
In de weilanden van Dinkelland worden door velen ook kleine paasvuren gemaakt, waarvoor een stookontheffing paasvuur nodig is. De gemeente roept inwoners op om het voorbeeld van de grote paasvuren te volgen. “Deze kleine paasvuren zijn vaak reden om met familie, vrienden of de buurt gezellig samen te komen. Of mensen gaan vanaf de weg staan kijken. Dus sla dit jaar ook je eigen paasvuur over”, verzoekt de burgemeester. Inwoners die van hun snoeihout af willen kunnen dit naar het afvalbrengpunt in Tilligte, Tubbergen of Oldenzaal brengen. Degene die het toch graag willen verbranden kunnen hiervoor een reguliere stookontheffing aanvragen bij de gemeente.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Veel belangstelling voor Paasgebruiken in Ootmarsum

Veel belangstelling voor Paasgebruiken in Ootmarsum

Op  de morgen van deze Tweede Paasdag blikt voorzanger Jan Veldboer terug op de Paasgebruiken in ...

Lees verder >
Paastradities meer dan Poaskearls

Paastradities meer dan Poaskearls

Natuurlijk draait het tijdens het Paasweekend in Ootmarsum om de acht Poaskearls. Jonge Siepels, die...

Lees verder >
Van Paasweide naar Paasweide: hartverwarmend

Van Paasweide naar Paasweide: hartverwarmend

De Eerste Paasdag in Ootmarsum verliep letterlijk en figuurlijk op zonnige wijze. In de vroege ochte...

Lees verder >